Právě soutěžíme o:
sady pro péči o vlasy sady pro péči o vlasy
Načítám ...
Žádné výsledky
Hledaný výraz: koupel
Nalezené články:
Přihlášení  |  Registrace Český kutil do mailu
reklama

Od špekáčku z táboráku ke grilovanému lososu

Od špekáčku z táboráku ke grilovanému lososu

Z grilování se stala oblíbená volnočasová aktivita a způsob relaxace na čerstvém vzduchu. Čas strávený u grilu je rituálem, který dobře doplňuje zálibu Čechů v chataření a chalupaření. Ve venkovních podmínkách dominuje klasický gril na dřevěné uhlí, doma rádi využijeme elektrický gril, své příznivce má i plynový či lávový gril, nejoblíbenější grilovanou pochoutkou je různé maso a zelenina, ale nebojíme se ani experimentů, rádi zkoušíme nové recepty.

reklama

Grilování je dnes více než jedna z kuchařských technologií, stalo se oblíbenou společenskou aktivitou, způsobem trávení volného času a relaxací. Pro mnoho z nás je symbolem léta, dovolené a pohody ve společnosti rodiny a přátel. Grilování je rituál – v mnoha českých domácnostech začíná už ve čtvrtek, kdy se nakupuje maso, které se doma nakládá do některé z oblíbených marinád. V pátek odpoledne již se svými blízkými debatujeme v okolí grilu, sledujeme přípravu, posloucháme syčení masa, opájíme se vůní grilovaných pochoutek a těšíme se na kulinářský zážitek.

Ačkoliv mezi nejčastější grilované pochoutky stále patří maso a kuřata, na českých grilech se také objevují speciality – různé grilovací klobásky a párečky, ryby – sladkovodní i mořské, plody moře, zelenina nebo sýr. Češi si jídlo čím dál víc užívají, rádi testují inspirativní recepty a objevují nové chutě. Láká je exotika a etnická kuchyně. Ale i u nás máme své ryze české receptury. S oblibou sáhneme po našem národním pokladu – pivu, které používáme při přípravě marinád nebo pro polévání další české speciality – grilovaného selátka.

Nyní můžete vybírat svůj nový gril nejen podle užitných parametrů, ale také podle barvy. Slaďte svůj gril s vaší zahradou či terasou anebo si zvolte barvu, která se vám prostě líbí. Přední výrobce amerických grilů Weber-Stephen rozjasnil svou kolekci grilů na dřevěné uhlí barvami. Smokey Joe Premium je ideální gril pro aktivní životní styl. Má tu správnou velikost na časté přenášení, je malý, lehký při nakládání a mobilní, ideální pro pikniky nebo grilování mimo domov. Vybírat můžete z pěti barev: cihlově červené, šedé, černé, krémové a šalvějové.

Pokud si myslíte, že se vám o každodenním grilování může leda zdát, protože nemáte vlastní zahradu ani velkou terasu, mýlíte se. Pokud disponuje váš byt alespoň balkonem, máte vyhráno. Musíte si ale vybrat správný gril, tedy elektrický. S grily na elektřinu odpadají starosti s palivem, stačí ho jen zapojit do zásuvky a začít grilovat. Nehrozí problémy se sousedy (nepříjemný kouř) a elektrický gril navíc užijete i doma v kuchyni.

Výrobce grilů Weber-Stephen přichází pro rok 2011 s novinkou Weber Q 140 a 240 Stand. Tento elektrický gril je podstatně větší než jeho předchůdce, nový je i materiál grilovacích roštů. Ušlechtilou ocel nahradila litina, která zajistí ještě větší kulinářský zážitek.

Zkuste se při vašem grilování nechat inspirovat jedním z mnoha receptů, který pro vás výrobce grilů Weber připravil. Věříme, že uvedený recept vám přijde k chuti a obohatí váš jídelníček.

Uzený lososový filet

Doba grilování: 35 minut
Metoda grilování: nepřímá – uzení

Ingredience:
1 filet lososa s kůží
6 g mořské soli
50 ml olivového oleje
2 citrony

Skandinávská omáčka:
120 ml majonézy
360 ml zakysané smetany
60 g dijonské hořčice
2 g kopru
2 g mořské soli
1 g pepře
50 g cukru krystal
2 citrony

Příprava:

Lososa omyjeme a osušíme. Celý filet položíme na alobal potřený olivovým olejem, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a vložíme do roztopeného grilu. Předem namočené kousky hickory dřeva lupínků umístíme přímo do rozžhavených briket (hrst a půl na každou stranu). Gril přiklopíme a grilujeme cca 30 minut. Během grilování neodklápíme. Hotového lososa porcujeme bez kůže.

Skandinávská omáčka:

Citron omyjeme teplou vodou, kůru nastrouháme a vymačkáme šťávu. Kopr omyjeme a drobně nakrájíme. Veškeré suroviny dáme do misky a šleháme, až vznikne hladká hmota. Dochutíme podle potřeby citronovou šťávou nebo solí. Omáčku podáváme ozdobenou snítkem kopru.

Více informací i kulinářských tipů na www.weber.com.

Autor: Weber (text), Pavel Zeman, Weber (foto)

Bikersstickers.com Samolepky se jménem a vlajkou

Související články

Derby grilů Weber a Napoleon: souboj na ostří grilovacích nožů 9  fotek

Derby grilů Weber a Napoleon: souboj na ostří grilovacích nožů

Kanada versus USA. Odvěcí rivalové nejen mezi dvěma brankami s pukem. Líté boje svádí tyto dva státy i na poli gastronomickém. Který z nich bude ús ...


Oprava zahradního křesílka 19  fotek

Oprava zahradního křesílka

V létě zabydlujeme pergoly a terasy a vytahujeme zahradní nábytek. Jednou jsem si užíval takhle vloni v létě u kamarádů a najednou křup a sedím na zem ...


Antikutil - Ráfkový gril do nepohody 5  fotek

Antikutil - Ráfkový gril do nepohody

I když už nám skoro skončila grilovací sezona a své grily jsme již zazimovali, v dnešním antikutilovi se gril přeci jenom objeví. A nebude to gril led ...


Sezona grilování je tady – zvolte kvalitu 11  fotek

Sezona grilování je tady – zvolte kvalitu

S jarní a letní sezonou přichází čas posezení u voňavých pochoutek, připravených na grilu. Jestli jste si jej domů ještě nepořídili a chystáte se na j ...


reklama

reklama
reklama
reklama


Kontakty | e-mail: redakce@ceskykutil.cz

© 2007 - 2018 Český kutil.cz, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena. ISSN 1802-4270.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.



© 2007 - 2018 Český kutil.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena, ISSN 1802-4270. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.
×