Právě soutěžíme o:
stěrku GOLDBAND Finish stěrku GOLDBAND Finish
Načítám ...
Žádné výsledky
Hledaný výraz: koupel
Nalezené články:
Přihlášení  |  Registrace Český kutil do mailu
reklama

Bylinky v kuchyni, lékárničce i koupelně

Bylinky v kuchyni, lékárničce i koupelně

Základní druhy bylinek pozná v dnešní době asi už každý z nás. Byliny se pomalu vracejí do našich kuchyní i do domácích lékárniček. Netradiční bylinné produkty představili návštěvníkům zámku v Doudlebách nad Orlicí zaměstnanci tamních Zahrad u Splavu během „Bylinkové soboty“. A pár tipů nejen do kuchyně, máme i pro vás.

reklama

Sociální projekt Zahrady u Splavu umožnil zaměstnat osm lidí, kteří patří do skupin obyvatel znevýhodněných na pracovním trhu. Tedy především matky po rodičovské dovolené a osoby starší padesáti let. Dnes mají tito účastníci díky projektu absolvované rekvalifikace v oboru zahradník, zemědělec nebo výživový poradce.

Ale své vědomosti a zkušenosti, které během školení a kurzů nasbírali, si nechtějí nechat jen pro sebe. Studiu léčivých bylin věnovali hodně času, nakonec se v Zahradách u Splavu podařilo založit kvalitní bylinkové záhony, které nyní poskytují dostatek surovin na výrobu nejrůznějších bylinných produktů.
Zdejší „Bylinková sobota“ se proto setkala s velkým úspěchem. A návštěvníci se mohli seznámit s různorodým využitím těchto rostlin.

Využití bylin v kuchyni

Používání čerstvých bylinek při přípravě jídel je v dnešní době už naprosto běžné. Polévka bez několika lístků čerstvého libečku, jako by ani nebyla ten pořádný „grunt“. Snítka rozmarýnu na pečeném masu se postará o to správné dochucení. Ale to není všechno, co bylinky dokážou. Podívejte se na naše tipy.

Bylinkový olej

Do dobře uzavíratelné lahve nalijte kvalitní olivový olej a přidejte čerstvé bylinky. Dobře poslouží třeba rozmarýn, tymián, estragon a rozhodně nezapomeňte na jeden až dva stroužky česneku. Na stinném místě nechte olej zhruba týden odpočívat, občas ho protřepejte. Takto ochucený ho můžete požívat do salátů, připravovat na něm maso, ale je chutný třeba jen na ogrilovanou bagetku.

Bylinkové máslo

Nasekané čerstvé bylinky podle vaší chuti zamíchejte do změklého másla. Opět můžete přidat i prolisovaný česnek. Vytvarujte v potravinářské folii nebo alobalu do válečku a dejte ztuhnout do lednice. Ideální je podávat na grilované maso, pečené brambory, nebo používat místo obyčejného másla.

Bylinková sůl

Příprava bylinkové soli je naprosto jednoduchá, zvládnete ji i s vašimi ratolestmi. Bylinky, které plánujete na sůl použít, nejprve usušte. Výběr záleží jen na vás, skvěle se hodí libeček, tymián, bazalka, saturejka, oregano nebo třeba yzop. Usušené bylinky pak jednoduše smíchejte s mořskou solí. Bylinková sůl je skvělá třeba na čerstvý chléb s máslem.

Bylinková lékárna

Nejenže jsou bylinky chutné, ale už naši předkové věděli, že většina z nich má léčivé účinky, tudíž se dají velice dobře využívat při některých onemocněních. „Od té doby, co jsme se tady na kurzu naučili vyrábět sirupy na nachlazení a kašel, nenapadlo by mě si koupit na tyto neduhy něco v lékárně,“ říká paní Soňa, jedna z účastnic kurzu o léčivých bylinách.

Tymiánový sirup na kašel

Tymián obecný (Thymus vulgaris) patří do rodu Thymus, česky mateřídouška. Má desinfekční a antiseptické účinky. Sirup vyrobený z tymiánu je vhodný na nachlazení, a především na mokrý kašel. Jeho příprava je velmi jednoduchá a oproti obdobným přípravkům z lékárny je výrazně levnější.
300g cukru (bílý, může být i třtinový) svaříme v 300ml vody. Po svaření sundáme z plotny, přidáme hrst tymiánu a necháme luhovat minimálně přes noc. Po vyluhování sirup přecedíme přes jemné sítko nebo plátýnko a užíváme polévkovou lžíci pětkrát denně.

Stejným způsobem můžeme na kašel a nachlazení připravit také šalvějový sirup a jitrocelový sirup. Používejte na ně pouze silné a zdravé listy těchto rostlin.

Měsíčková mast

Měsíček lékařský (Calendula officinalis) je nejen krásná rostlina do záhonu, ale je znám také jako výborná léčivka. Kromě čaje ho můžeme využít i do masti.

Do 500g rozehřátého sádla vsypeme 4 vrchovaté hrsti nadrobno nasekaných květů měsíčku. Necháme na plotně vzkypět, zamícháme a poté z plotny odstavíme. Necháme jeden den odstát a poté lehce zahřejeme a přecedíme přes plátýnko do připravené nádoby. Mast můžeme aplikovat na podrážděnou pokožku (sluncem, mrazem, odřením), na jizvy nebo podlitiny.

Čaje

Na záhonech Zahrad u Splavu najdeme mnoho rostlin, ze kterých se dají dělat lahodné čaje, které když se užívají pravidelně, mají léčivé účinky.

V rámci permakulturního záhonu zde najdeme i vzácný jinan dvoulaločný (Gingko biloba). Pokud zalijeme lžičku jeho usušených listů vroucí vodou, dostaneme čaj, který při pravidelném pití (3krát denně šálek), stimuluje průtok krve v cévách a tím přispívá například ke zlepšení paměti.

Čaj z ostropestřce (Silybum marianum) je vhodný pro očistu jater. Dělá se z jedné čajové lžičky rozdrcených semen ostropestřce, která se přelije čtvrt litrem vroucí vody a nechá se čtvrt hodiny luhovat. Pije se třikrát denně.

Místo do drogerie, vyrazte na zahrádku

Bylinky z vaší zahrádky mohou velice dobře posloužit i při úklidu a praní. Na „Bylinkové sobotě“ v Zahradách u Splavu se návštěvníci naučili jak si vyrobit aviváž, nebo svěží čistič.

Domácí aviváž

Návod na přípravu je také zcela jednoduchý. Do lahve s octem vložíme několik větviček rozmarýnu a necháme několik dní luhovat. Rozmarýn ani nemusíme z lahve vyndávat a můžeme začít používat. Pro zesílení vůně můžeme přidat i pár kapek éterického rozmarýnového oleje.

Univerzální citrusový čistič

„Před nedávnem jsem v drogerii objevila ekologický čistič, a když jsem prozkoumala jeho složení, zarazilo mě, že šlo jen o ocet a vodu. Dost mě to překvapilo, protože tento čistič byl dražší, než samotný ocet,“ usmívá se paní Soňa a dodává „a tak jsme si tady v Zahradě u Splavu vyrobili podobný čistič, ale mnohem voňavější a téměř zadarmo.“ Do dobře uzavíratelné nádoby nalijme ocet a napěchujeme do ní ještě slupky od pomerančů a citronů. Množství nelze určit, prostě co se do nádoby vejde. Čistič necháme třeba i tři měsíce v temnu, po vyluhování přecedíme a dáme do rozstřikovače. Účinně čistí všechny povrchy, poradí si i s mastnotou a navíc hezky voní.

Repelent proti klíšťatům

Těžko říci, co mají klíšťata proti rozmarýnu, ale právě tato bylina se používá při výrobě domácího repelentu. Do převařeného jednoho litru vody přidáme hrst nasekaného rozmarýnu a necháme vyluhovat až do vychladnutí. Až bude výluh studený, vyndáme rozmarýn a přidáme jednu lžíci vinného octa. Pomocí rozstřikovače aplikujeme na oděv, případně pokožku před každou procházkou, kdy míříme do přírody.

Projekt Zahrady u SPLAVu je realizován pod záštitou Sdruženi SPLAV, z.s., neziskové organizace, která působí v Rychnovském regionu a oblast pomoci nezaměstnaným je jedna z jejích hlavních činností. Sdružení SPLAV úspěšně získalo grant z Evropského Sociálního Fondu i zahraniční partnery projektu. V současnosti jsou tedy Zahrady u Splavu podporovány dotačním programem Evropské unie. Od příštího roku se však musí v tomto směru postavit na vlastní nohy. Založili proto členský klub, pořádají vzdělávací kurzy a plánují také produkovat farmářské bedýnky. Všechny informace je možné nalézt na webových stránkách www.zahradyusplavu.cz, nebo na blogu zahradyusplavu.blog.cz.

Autor: Zahrady u Splavu (text a foto)

Klíčová slova:


Související články

Bylinková zahrada za oknem 6  fotek

Bylinková zahrada za oknem

Čerstvé bylinky jsou snem každého alespoň mírně pokročilého kuchaře. Kromě dotváření chuti pokrmů totiž krásně voní a velmi dobře také působí na psych ...


Moje bylinky ze mě udělaly nejlepší kuchařku 3  fotek

Moje bylinky ze mě udělaly nejlepší kuchařku

Správný kuchař ví, že bylinky, zejména čerstvé bylinky, dokážou i z obyčejných pokrmů vykouzlit manu nebeskou. Dodají jídlu šmrnc. Proto se bylinky v ...


Jak správně nasušit jarní bylinky? 6  fotek

Jak správně nasušit jarní bylinky?

Pokud trpíte jarní únavou, nemusíte hned sahat po lécích či doplňcích z lékárny. Zkuste využít sílu přírody. Nasbírejte si do zásoby léčivé jarní b ...


Čerstvé bylinky i v zimě 8  fotek

Čerstvé bylinky i v zimě

Bylinky jsou velmi populární od nepaměti. V zimě, kdy náš organismus trpí na nedostatek vitaminů způsobený vnějšími vlivy a uspěchaným životním sty ...


Výsev bylinek 5  fotek

Výsev bylinek

Čerstvé zelené koření neboli bylinky povznesou připravované pokrmy o několik tříd výše. Než je shánět po tržištích, kde jsou mnohdy již řádně ovadlé, ...


reklama

reklama
Diskuze kutilů
8
čím čistit zámkovou dlažbu Zahrada
Poslední příspěvek: 7.3.2019 14:04 Jaroslav Marinak
1
Čemeřice - jakou půdu? Pěstujeme
Poslední příspěvek: 8.2.2019 21:07 Anna
0
Choroba rajčat Pěstujeme
Poslední příspěvek: 11.6.2018 13:15 Jana
0
usychající hrušeň Pěstujeme
Poslední příspěvek: 18.6.2017 12:47 Marek
1
Rok v zahradě - leden Pěstujeme
Poslední příspěvek: 28.3.2017 12:38 Administrátor Andrea
0
Vyklízení trávníků Pěstujeme
Poslední příspěvek: 23.2.2017 19:42 Pavlína
0
Jaky kultivator? Pěstujeme
Poslední příspěvek: 4.1.2017 02:55 jakub
1
Nemoc švestky? Pěstujeme
Poslední příspěvek: 30.7.2016 18:04 Petr
0
Vytvoření valu na zahradě Zahrada
Poslední příspěvek: 15.1.2016 14:07 Lucie Veselá
0
Odkud venkovní obklady Zahrada
Poslední příspěvek: 20.9.2015 18:57 Jan Hrubý
8
čím čistit zámkovou dlažbu Zahrada
Poslední příspěvek: 7.3.2019 14:04 Jaroslav Marinak
1
Rok v zahradě - leden Pěstujeme
Poslední příspěvek: 28.3.2017 12:38 Administrátor Andrea
1
Nemoc švestky? Pěstujeme
Poslední příspěvek: 30.7.2016 18:04 Petr
1
jošta - housenky Pěstujeme
Poslední příspěvek: 25.8.2013 17:48 Dana Matějovská
1
Čemeřice - jakou půdu? Pěstujeme
Poslední příspěvek: 8.2.2019 21:07 Anna
1
Jak zkrášlit betonovou stěnu? Zahrada
Poslední příspěvek: 20.9.2015 18:43 Magdalna Kuchaříková
reklama
reklama


Kontakty | e-mail: redakce@ceskykutil.cz

© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena. ISSN 1802-4270.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.



© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena, ISSN 1802-4270. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.
×