Jeřabiny

Jasně zářící červeň jeřabin jakoby přivolává blížící se podzim. Dozrávají na konci léta a jejich malvičky kromě okrasy obsahují i velké množství vitamínů, nejvíce však vitamínu C, dvakrát víc než citrony. Plody jeřábu zmírňují bolesti kloubů, působí při revmatických chorobách a dně, léčí chřipku, cévní onemocnění, paradentózu, avitaminózu, pomáhají při dušnosti, zahlenění a zánětu průdušek. Svým složením účinných látek se blíží borůvce, též čistí ledviny, příznivě působí na žlučník a mají celkově protiinfekční účinek.

Jeřabiny

Postup

  • Recept na kompot, džem a víno z jeřabin
    Recept na kompot, džem a víno z jeřabin

    Ve starověku měl jeřáb kultovní význam – byl zasvěcen bohu hromu. Červené plody jeřabin jsou dnes trochu nedoceněné, přitom obsahují hned po šípcích největší množství vitamínu C. Na Slovensku se z jeřabin pálila silná pálenka, která se pila po lžících jako lék proti úplavici. Čerstvé nezpracované plody působí projímavě.

  • Recept na kompot, džem a víno z jeřabin
    Recept na kompot, džem a víno z jeřabin

    Macerováním jeřabin ve víně snad nejlépe uchováme jejich obsah vitamínů. Víno připravíme z čerstvých, trochu podrcených jeřabin, které dáme do nádoby a zalijeme je dvojnásobným množstvím bílého vína.

  • Recept na kompot, džem a víno z jeřabin
    Recept na kompot, džem a víno z jeřabin

    Jeřabiny necháme macerovat dva týdny a občas je protřepeme. Poté je přecedíme přes plátno nebo pro dosažení větší čirosti víno po usazení stáhneme hadičkou. Jeřabinové víno pijeme ráno a večer po jednom decilitru.

  • Recept na kompot, džem a víno z jeřabin
    Recept na kompot, džem a víno z jeřabin

    Kompot připravíme z 1 kg zralých jeřabin a 1 kg jablek. Jeřabiny otrháme od stopek, vypereme, trochu podlijeme, krátce povaříme a odkapeme. Ze 4 dl vody a 400 g cukru připravíme nálev, jímž zalijeme jeřabiny a 24 hod necháme proslazovat. Poté 3 – 5 minut povaříme oloupaná a na osminky nakrájená jablka, ve vrstvách s jeřabinami je uložíme do sklenic a zalijeme cukerným nálevem. Sklenice (0,7 l) sterilujeme 20 minut při 90°C.

  • Recept na kompot, džem a víno z jeřabin
    Recept na kompot, džem a víno z jeřabin

    Z vyzrálých, nejlépe prvním mrazíkem ožehnutých jeřabin připravíme dobrý jeřabinový kompot. Otrhané, oprané a okapané jeřabiny vsypeme do nálevu z 1 l vody a 1,5 kg cukru a povaříme. Změklé jeřabiny vyjmeme a nasypeme do zahřátých sklenic, stlačíme a hned zalijeme vroucím nálevem. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem nahoru a necháme vychladnout.

  • Recept na kompot, džem a víno z jeřabin
    Recept na kompot, džem a víno z jeřabin

    Jeřabinovou marmeládu s jablky připravíme z 60% jeřabin, které podlijeme trochou vody a dusíme do poloměkka, pak k nim přidáme 40% nakrájených a oloupaných jablek a vše dusíme doměkka. Měkké ovoce prolisujeme. Vše opět dusíme, až marmeláda zhoustne.

  • Recept na kompot, džem a víno z jeřabin
    Recept na kompot, džem a víno z jeřabin

    Do 1 kg ovoce pak po částech přidáváme 600 – 700 g cukru a vše ještě krátce povaříme až k dostatečnému zhoustnutí. Marmeládu plníme do sklenic, které hned uzavřeme víčky a necháme postavené dnem nahoru, aby vychladly.

  • Recept na kompot, džem a víno z jeřabin
    Recept na kompot, džem a víno z jeřabin

    Než proběhne macerace vína, umyjeme, odmastíme a popíšeme láhev vypalovacím fixem na sklo a porcelán. Fix protřepeme a zatlačením hrotu proti podložce spustíme barvu. Na sklo napíšeme „jeřabinové víno“ a nápis necháme 4 hodiny zasychat. Pak vše vypálíme v pečící troubě nastavené na 170°C po dobu 20 min. Nakonec troubu vypneme a po vychladnutí láhev vyjmeme.

  • Recept na kompot, džem a víno z jeřabin
    Recept na kompot, džem a víno z jeřabin

    Ozdobným povázáním víček připravíme ze zavařených lahviček kouzelné dárečky. Z plátna vystřehneme kolečka, třeba ozdobené obloučky. Z překrojené brambory vyřízneme tiskátka s dvěma jednoduchými motivy – kolečkem jeřabiny a podélným lístečkem.

  • Recept na kompot, džem a víno z jeřabin
    Recept na kompot, džem a víno z jeřabin

    Do misky či na destičku kápneme trochu červené a zelené textilní barvy, do které namočíme nebo jí potřeme tiskátko. Okraj plátěného povázání zdobíme střídáním lístečku s jeřabinou. Po zaschnutí barvu zafixujeme 5 minutovým přežehlením z rubové strany žehličkou nastavenou na bavlnu. Pláténko můžeme také popsat textilním fixem, který zafixujeme žehličkou. Plátno pak můžeme ručně prát ve vodě, jejíž teplota dosahuje 40 °C.

  • Autor: Miroslava Kubišová (text a foto)

    Související k tématu