Batikovaná vejce
Vejce jako symbol života (ale také tajemství počátku) milují mágové, kouzelníci či malíři. My ostatní je bez hlubšího zamyšlení prostě rádi jíme. Ale na Velikonoce přece jen chutnají jinak – slavnostněji, protože jsou zdobená. Někdy jednoduše barvou nebo obtisky, někdy technikami s úctyhodnou tradicí.


Skořápka vejce prý symbolizuje zemi, žloutek slunce a bílek měsíc. Magický účinek umocňují barvy života (zelená, červená nebo žlutá), dále vaření ve svěcené vodě a přidávání vosku. Právě k nejstarším technikám malování vajec patří vosková batika.
Použít můžeme i různé rostliny, které k vejci před barvením připevníme. Nádherné jsou kraslice (ale i vařená vejce) s kresbou vyškrabovanou ostrým předmětem (například hranou zlomeného pilníku apod.) do obarveného podkladu. K novějším způsobům zdobení vajec patří jejich polepování slámou nebo odrátování. K barvení vařených vajec se používal šafrán, indigo, žito, cikorka (melta), slupky od cibule, česneku či ořechu. Dnes je nahradily potravinářské barvy. Barvíme-li vyfouknutou skořápku, můžeme použít i mořidla na dřevo nebo třeba syté akrylové či disperzní barvy.
Batika rostlinami

Na syrové vejce položíme zajímavě tvarovaný lístek a opatrně je převážeme řídkým elastickým obvazem nebo ustřiženou silonovou punčochou. Lístek můžeme zespodu lehce namazat krémem na ruce, aby se na skořápku přilepil a nepustil pod sebe barvu. Vejce uvaříme nejlépe v cibulových slupkách. Po odstranění obvazu s lístky vejce přeleštíme kouskem špekové kůže nebo sádla.
Kraslice zdobené voskem


Kraslice mají základní ornament bílý, tj. voskem malovaný na bílé nebarvené vejce. To se pak obarví žlutou barvou a na ní je voskem vykryt doplňující ornament, který je v hotové kraslici žlutý. Vejce obarvíme na červeno a nakonec černou barvou vykryjeme předem určené ohraničené plošky.