Perníčky na stůl i na stromeček

Vánoční perníčky voní v prosinci v mnoha kuchyních. Kromě toho, že potěší mlsné jazýčky, můžete jimi také ozdobit stromeček nebo větvičky ve váze.

Perníčky na stůl i na stromeček
Vánoční perníčky na stůl i na stromeček
Vánoční perníčky na stůl i na stromeček

Receptů na perníčky existuje skoro tolik co kuchařek, my vám nabízíme dva recepty od našeho kolegy.

Vánoční perníčky na stůl i na stromeček
Vánoční perníčky na stůl i na stromeček
Vánoční perníčky na stůl i na stromeček
Vánoční perníčky na stůl i na stromeček
Vánoční perníčky na stůl i na stromeček
Vánoční perníčky na stůl i na stromeček
Vánoční perníčky na stůl i na stromeček
Vánoční perníčky na stůl i na stromeček

Recept 1

Těsto:600 g hladké mouky300 g moučkového cukru 200 g medu150 g másla3 vejce2 lžičky jedlé sody3 lžičky mleté skořicepůl lžičky mletých hřebíčkůpůl lžičky citronové kůry

Poleva:bílek je vhodné přecedit, moučkový cukr prosítcitronová šťávasolamyl

+ hladká mouka na vál, 1-2 vejce na potření perníků za tepla

Recept 2

Těsto, které se připraví předem (alespoň týden): ½ kg mouky ½ kg medu

Med rozehřejeme. Když začne pěnit, přidáme vodu (3 lžíce), med nalijeme do mouky, zpracujeme těsto, schováme v igelitovém sáčku v ledničce.

Před pečením:Těsto vyválíme, rozkrájíme na proužky a postupně přidáváme do čtyř žloutků rozetřených se ¼ kg moučkového cukru. Přidáme 8 g uhličitanu amonného (může být i prášek do pečiva), rozemletých 10 hřebíčků, 20 kuliček nového koření, fenykl, badyán, skořice a ještě ¾ kg hladké mouky.

Pečení

Těsto vyválíme a vykrájíme z něj formičkami tvary, pečeme nejlépe na povoskovaném plechu nebo na pečicím papíře. Před zdobením je lepší nechat perníčky odležet. Pokud chceme perníčky použít i jako vánoční ozdoby, nezapomeňme jim udělat dírku na zavěšení.

A teď už jen popřejeme dobrou chuť!

Autor: Fox (text a foto)

Související k tématu