Stříháme ovocné stromky

Milí kutilové, zahradníci. Podzim o sobě pomalu dává vědět a s ním přichází ideální čas na to, abychom dali svým ovocným stromům a keřům mladistvější tvář a vitalitu – tedy prořezali a prostříhali je. Správný řez je velmi důležitý, protože podporuje, nebo naopak omezuje bujení větví. Můžeme tak regulovat kvalitu a bohatost plodů i květů na svých stromech.

Stříháme ovocné stromky

Ale kde začít? Zahrádkáři a sadaři prořezávají a prostříhávají ovocné stromy zpravidla v tomto pořadí:

  • 1. Ořešáky – v období vegetace.
  • 2. Peckoviny – v období vegetace (ideální doba je ihned po sklizni).
  • 3. Bobuloviny – především zmlazovací řez (listopad – březen).
  • 4. Jádroviny – v období vegetačního klidu (prosinec – březen).

Typy řezů ovocných stromů

Výchovný řez

U mladých stromů v období dvou až pěti let po výsadbě provádíme výchovný řez. Zkracujeme při něm hlavní výhon – terminál a přírůstky hlavních a postranních větví. Terminál ponecháváme o 1/3 delší než ostatní hlavní větve. Ostatní nevyhovující výhony, které se kříží či rostou směrem do koruny, odstřihujeme. Vhodně rostoucí nové výhony ponecháváme bez řezu.

Zmlazovací řez

Zmlazovací řez používáme u starých stromů či stromů, které nebyly pravidelně formovány udržovacím řezem. Účelem zmlazovacího řezu je odstranění větví suchých, poškozených, rostoucích směrem do koruny, křížících se, přehoustlých či větví omezujících dozrávání kvalitních plodů.

Udržovací řez

Udržovací řez provádíme pravidelně, vždy v době, která je adekvátní pro řez ovocného stromu. Správně provedeným udržovacím řezem uchováme stromek v dobré kondici a dosáhneme dostatečného množství kvalitních a velkých plodů každý rok. Pomocí udržovacího řezu dbáme především o dostatečné prosvětlení koruny a odstranění poškozených větví a zpříma nahoru rostoucích silných výhonů.

Tvarovací řez

Tvarovacím řezem dáváme požadovaný tvar především mladým stromům. Zpravidla se při kvalitním tvarování korunky stromů nevyhneme také jejich vyvazování.

Typy řezů ovocných stromů
Typy řezů ovocných stromů

Jak řezat ovocné stromy

  • Řez provádíme nad pupenem nebo ve větvení, vždy cca 0,5 cm nad pupenem pod úhlem 30–45 °. Pupen nesmíme poškodit.
  • Řezy Ø 1 cm a větší zatřeme včelařským voskem, aby nedošlo k napadení stromu infekcí.
  • Slabší větve odstraňujeme či zkracujeme zahradnickými nůžkami.
  • Při odstraňování silnějších a pevných větví pracujeme s kvalitními pilami a pilkami.
  • Pro kvalitní vývoj stromu je velmi důležité, aby řezy byly hladké, s čistými neotřepenými okraji.

Stříháme s vhodnými nástroji

Na tenké a měkké výhonky Ø max. 20 mm používáme zahradnický nůž či zahradnické nůžky. Na podobnou práci jsou vhodné nůžky od Bosche – CISO. Střih vedeme asi 0,5 cm nad pupenem pod úhlem 30–45°, abychom jej nepoškodili a list se zdravě rozvinul. Obě ostré čepele by měly v místě řezu působit proti sobě, aby větev nepoškodily rozdrcením.

Ke stříhání starých a tuhých větví jsou však vhodnější nůžky kovadlinkové, zejména se srpovitou čelistí, umožňující tzv. „klouzavý střih”. Větve do Ø 40 mm stříháme dvouručními pákovými nebo převodovými nůžkami.

Výhony a větve s tloušťkou 2 až 4 cm lze stříhat pečlivě jen pákovými nebo tzv. převodovými nůžkami, zahradnickými nůžkami bychom stromek poškodili. Větve nad Ø 40 mm již odřezáváme pilkou. Nepoužíváme však standardní pilky, ale speciální pilky s listy se zuby, které netrhají křehké živé dřevo stromů a keřů.

Co s odpadem

Po omlazení zahrady zbyde většinou spousta dřevnatého odpadu a vy budete muset vyřešit, co s ním. Odpad je vhodné zpracovat pomocí kvalitní drtičky větví a použít můžete i štěpkovač na palivo. Kousky drobnějších větví zkompostujte. S těmi většími si můžete klidně zatopit.

Co s odpadem
Co s odpadem

Krásnou zahradu vám přeje Ruční-nářadí.cz.

Autor: Ruční-nářadí.cz (text) Bosch, Husqvarna (foto)

Související k tématu