Proměna panelákového 3+1, díl 2.

V prvním díle návštěvy u mladých manželů v panelovém bytě 3+1 jsme se věnovali spojení kuchyně s obývákem a její rekonstrukci. Při druhé návštěvě se podíváme do dětského pokoje, ložnice s pracovnou a na to, jak se zrekonstruovala koupelna.

Proměna panelákového 3+1, díl 2.

Pokoj pro dva kluky

Pokoj pro dva kluky
Pokoj pro dva kluky

Při přemýšlení nad tím, jaké dva stoly klukům koupí, jak dlouho jim asi vydrží než je zničí a kolik to bude stát, se rozhodl pan Petr zase přiložit ruku k dílu.Aby se využil prostor a především denní světlo, je stůl vyroben na celou šířku stěny s oknem. Na jeho horní plochu je použita kuchyňská pracovní deska z masivní borovice. U stěn je deska připevněna na hranolcích přichycených ke stěně šrouby ve hmoždinkách. Uprostřed desku podepírá středová noha z hranolků. Každý kluk pak má svůj zásuvkový díl, který se zakoupil dodatečně. Na kvalitní povrchovou úpravu desky, která její životnost velmi prodlouží, použil pan Petr odolný lak na parkety v několika vrstvách. Stůl už několik let slouží a díky laku je jeho deska pořád jak nová. Jenom barva dřeva působením světla příjemně vyzrála a prokreslila se.

Kluci nechtěli palandu, ale každý svoji postel. Tak alespoň odpadl boj o to, kdo bude spát nahoře. Jednoduché výklopné postele s úložným prostorem na povlečení si mohli objednat s potahem dle vlastního výběru. Paní vybrala pestrý a barevný vzor, který pokoji sluší.

Pokoj pro dva kluky
Pokoj pro dva kluky
Pokoj pro dva kluky
Pokoj pro dva kluky

Jak pan Petr s nadsázkou říká, jeho paní se snad s jehlou v ruce už narodila. Aby byl pokoj kluků celkově sladěný nejen barvami, ale i látkami, ušila klukům ze stejného materiálu jako potah na postele i závěsy. Stará konzole zas dostala nový kabát díky chytrému nápadu. Stačilo ji polepit korkem, stejně jako kazety ve dvířkách skříní.

Pokoj pro dva kluky
Pokoj pro dva kluky
Pokoj pro dva kluky
Pokoj pro dva kluky

Jako skříně použili manželé Petrovi dřevěný systém z IKEA. Část na oblečení, která je zavřená, je doplněná proskleným dílem, kde mají kluci své poklady a sbírky, především modely aut a letadel.

Ložnice s pracovnou

Ložnice s pracovnou
Ložnice s pracovnou
Ložnice s pracovnou
Ložnice s pracovnou

S pokojem kluků sousedí ložnice rodičů. Nepřímé osvětlení, které je pod stropem, vyrobil pan Petr. Světla skrytá ve snížené rampě z latěk a sádrokartonu lemují celý strop. Neoslňují a poskytují dostatek příjemného světla. Pod jednoduchou manželskou postelí je úložný prostor v podobě velkého šuplíku na kolečkách. Praktický pultík, kterým je postel doplněna, tvoří čelo postele a nabízí prostor pro dvě lampičky, budík, knížky a časopisy na čtení před usnutím.

Za vstupními dveřmi do ložnice zůstalo asi 30 cm prostoru pro knihovničku z bílého lamina, kterou si pan Petr sám vyrobil. Materiál si opět, jako v případě kuchyně, nechal nařezat v dřevoprodejně a pak si po úpravě hran nažehlovací páskou knihovnu sestavil.

Ložnice s pracovnou
Ložnice s pracovnou
Ložnice s pracovnou
Ložnice s pracovnou

Aby mohl on i paní pracovat na počítači, zakončil sestavu jednoduchým stolkem. Jeho deska je sklopná a je podložena širší nohou, ve které je umístěn počítač. Ta je bez zad, aby počítač mohl dýchat a byl přístup ke kabelům. Plochý monitor jde v případě potřeby snadno odstranit a nahradit šicím strojem, kterému vládne paní domu.

Šatna ze skříně

Šatna ze skříně
Šatna ze skříně

Aby nemusely být šatní skříně v každém pokoji, využili manželé dokonale půdorys bytu a jeho původní příliš hluboký výklenek se skříní na vestavěnou šatnu. Kdyby nebyla příčka za toaletou z panelu, ale ze syporexu, jako v bytě pod nimi, bylo by možné využít ještě další kousek prostoru, ale i tak je šatna k nezaplacení. Po stranách umístili police a tyče na šaty. Dveře vyrobil pan Petr posuvné jako u skříně vedle kuchyně, ty v úzké předsíní nepřekáží. Kování a dveře zakoupil v Hornbachu, dveře pouze zakrátil od výšky a nalakoval.Výhodou je, že šatna přímo sousedí s dětským pokojem i ložnicí rodičů. Většina svrchního oblečení celé rodiny je v ní tedy přímo po ruce a neubírá tak místo v pokojích.

Koupelna v novém kabátě

Koupelna v novém kabátě
Koupelna v novém kabátě
Koupelna v novém kabátě
Koupelna v novém kabátě

Na rekonstrukci koupelny přišla řada až na konec. Výhodou bylo, že původní jádro bylo zděné a nebylo tedy nutné je bourat a stavět celé znovu. I tak to bylo dost práce. Bylo zapotřebí odstranit původní vanu, osekat staré obklady a dlažbu, posunout odpady a přívody vody a především srovnat nerovnou podlahu koupelny jako základ pro novou dlažbu. Oba manželé jsou vyšších postav a proto pro ně bylo posunutí umyvadla o 15 cm výše důležitou úpravou. Konečně se budou u mytí rukou moci normálně narovnat bez nutnosti se hrbit. Obklad i podlahu vybrali ve světlých odstínech, aby se prostor nezmenšil a nepůsobil studeně. Rozhodli se pro velký formát dlažby, se kterým se dobře pracuje. I do obkladů se pán domu neváhal pustit sám. Trvalo mu to o něco déle než zkušenému profesionálovi, ale výsledek se téměř neliší. Pro zvětšení koupelny je použito velké zrcadlo přilepené rovnou na stěnu. Rám mu dělají dlaždice a listely napojené do obkladu stěny.

Koupelna v novém kabátě
Koupelna v novém kabátě
Koupelna v novém kabátě
Koupelna v novém kabátě

V koupelně nenajdeme žádné poličky a rampy s přehršlí šamponů, mýdel a různých drobností, které většinou jen někam padají a překážejí. Vše potřebné se vešlo do skřínky pod umyvadlem.

Koupelna v novém kabátě
Koupelna v novém kabátě
Koupelna v novém kabátě
Koupelna v novém kabátě

Současně s koupelnou se rekonstruovala sousedící toaleta. Nehezké plechové opláštění stoupaček překryl sádrokarton a obklad. Zachován byl pouze přístup ke kontrole měřáků a to pomocí dlaždice na magnetu. S touto fází rekonstrukce čekal pan Petr až do výměny starých stoupaček za nové plastové rozvody v celém domě. „Výměna skončila a do týdne jsme začali my“, libuje si pán domu, jak načasování dobře vyšlo.

Ale jak to tak bývá, ani tady ještě není vše hotovo, do budoucna počítají manželé s položením dlažby na balkoně a s výměnou koberců v obývacím pokoji za plovoucí podlahu. Se zasklením balkonu zatím nepočítají, raději si jej užívají vzdušný a otevřený.

Autor: PePa (text a foto)

Související k tématu