Máte problémy s tím, jak naučit dítko jíst příborem? Odmítá samo obědvat a nechává se krmit? Zkuste mu podstrčit lžičku zdobenou zvířátkem z FIMO hmoty. Že se takové věci nedají nikde koupit? Máme pro vás jednoduché řešení. Vyrobte si originální dětský příbor sami. A proč vlastně jen dětský? Vždyť každý člen rodiny může mít své osobní jídelní náčiní.
Postup práce s FIMO hmotou
Připravte si FIMO různých barev (koupit můžete ve větším papírnictví či na e-shopu s pomůckami na tvoření), lžičky a modelářský nožík (či skalpel či odlamovací nožík). Odkrojte kousek hmoty a důkladně propracujte, aby při omotávání neprasklo.
Začneme tím, že si obalíme rukojeť lžičky. Zvolíme si podkladovou barvu a vyválíme cca 25–30 cm dlouhého hada. Častá chyba začátečníků je, že vyvalují příliš tenkou nudličku. Omotávání je pak o dost náročnější a vyniknou nepravidelnosti. Hada začínáme obmotávat ve třetině rukojeti – ne moc vysoko, ale zároveň ne moc dole, aby FIMO nepřišlo do styku s tekutinou. Lehce k sobě při omotávání FIMO přitiskněte, aby nevznikaly mezery a zároveň jej lehce přitiskněte ke lžičce.
Nyní si vytvoříme samotné zvířátko. V našem případě to je želvička. Nezapomeňte na očička a tečky na krunýři. Je potřeba díly pořádně přitisknout na podklad, aby vám časem neupadly. Mezi jednotlivými barvami si vždy očistěte ruce, abyste si barvu neumazali. Pokud se vám nebude chtít běhat pokaždé k umyvadlu, stejnou službu vám udělají vlhčené ubrousky pro děti.
Skalpelem nebo malým nožíkem vytvarujeme detaily obličeje – pusu, důlky očí a nos, případně další ozdoby. Můžete si pohrát a vytečkovat na krunýř obrazce, apod.
Teď už stačí jen položit na plech (doporučuji na pečící papír) a zapékat na max. 110 °C po dobu cca 25 minut. Není vhodné tuto dobu překračovat a FIMO přepalovat. Nezapékejte v mikrovlnné troubě. V horkovzdušné troubě zapékejte na 100 °C. Po zapečení je hmota měkká, ale stačí ji nechat vychladnout a opět ztvrdne.
Zdroj informací: Pavlína Wagnerová Málková
Publikováno: 15. 1. 2017, Autor: Pavlína Wagnerová Málková (text), Kakou (foto), Profil autora: Redakce