Perníčky, které jste měli upečené na ozdobení stromečku, se „záhadně“ ztratily z krabice, protože se vám moc povedly a nějaký mlsoun objevil vaši skrýš (anebo máte jako já mlsného psa, který je očesal z nazdobeného stromku). Nezoufejte, skočte do papírnictví pro Modelit a upečte je znova. Tyhle vám nikdo nesní a zdobit jimi budete i příští rok. A navíc si můžete udělat hezký večer s celou rodinou, práci s Modelitem totiž zvládne každý.
Budete potřebovat
Modelit a červenou stužku.
Nůž, nůžky, špejli a misku s vodou na oplach rukou.
Modelit je teplem tvrditelná modelovací hmota, kterou lze uvařit nebo upéci v troubě. Při vaření zůstanou výrobky bílé a je možné je po vystydnutí barvit akrylovými nebo temperovými barvami, mořit a lakovat. Při pečení výrobky posupně růžoví a hnědnou, délkou pečení lze ovlivnit sytost vybarvení.
Práce s modelitem je jednoduchá a bude bavit dospělé i děti,a tak si klidně chvilku před svátky můžete místo k televizi sednout celá rodina ke stolu, vzít vykrajovátka a pak už se jen nechat unášet fantazií a překvapit vlastní zručností.
Teplotu zvyšujeme postupně, když dosáhneme požadovaného zbarvení, vyjmeme některé kousky a ostatní necháme ještě tmavnout.
Postup
Hmotu rozkrájíme na cca 1 cm silné proužky.
Prohněteme v dlaních...
...a vyválíme placku.
Pak formičkami na cukroví vykrajujeme ozdobné tvary.
Pokud se nám modelit lepí na prsty, namočíme si je ve vodě.
Prstem namočeným ve vodě uhladíme případné nerovné okraje ozdob.
Vykrojené tvary dozdobíme např. vyškrabováním špejlí.
Ze silnějšího plátu vyrobíme svícen na čajovou svíčku.
Vykrajovátko vtiskneme do plátu. Doprostřed vtlačíme kalíšek s čajovou svíčkou.
Okraje svícnu ještě dozdobíme vtiskováním tužky nebo tenké tyčky.
Hotové vykrojené ozdůbky dáme na plech na pečicí papír a vložíme do trouby, teplotu postupně zvyšujeme až na 120oC.
Pokud chceme vytvořit složitější ozdoby, jednotlivé kousky můžeme po vychladnutí slepit například lepidlem na keramiku.
Publikováno: 21. 12. 2009, Autor: Petra (text), Pavel (foto), Matouš (realizace), Profil autora: Redakce