Kuchyňské desky

Velká kuchyň je snem každé hospodyňky. Nejenom její velikost a počet skříněk a spotřebičů však dělá kuchyň kuchyní. Často investujeme velké peníze do drahých spotřebičů a nejvíce používaný díl kuchyně přitom opomíjíme, nebo se snažíme na něm ušetřit: jde samozřejmě o pracovní desku.

Kuchyňské desky

Povrch pracovní desky často určuje vzhled celé kuchyně. Je výrazná a spolu s dvířky skříněk zaujímá v kuchyni největší plochu. Především je však nejvíce používaná. Firmy inzerující renovace kuchyní provádějí především výměnu pracovních desek a až v druhém sledu i dvířek. Běžné prodávané pracovní kuchyňské desky mají tloušťku 2,8–4 cm, hloubku 60 cm a délku 410 cm. Na objednávku je možné pořídit i větší hloubku: 80 a 90 cm. Přední hrana pracovní desky může být rovná nebo zakulacená. V hobby marketu nám většinou pracovní kuchyňskou desku zkrátí na požadovaný rozměr. V některých prodejnách nebo hobby řetězcích na požádání vyříznou i otvor pro dřez nebo provedou rohová spojení.

Tipy a druhy desek

Tipy a druhy desek
Tipy a druhy desek
Tipy a druhy desek
Tipy a druhy desek

Masiv, kámen, postforming, korian, nerez – výběr materiálu závisí na vkusu a stavu peněženky. Jako masiv se používá buková spárovka nebo borová či dubová deska slepená z menších kousků nebo latí dřeva – tím se u masivního materiálu zabraňuje pokroucení a deformaci způsobeným vlhkostí. Povrchová úprava se provádí lakem, olejem nebo voskováním. Korian a pravý nebo umělý kámen, například technistone jsou materiály drahé, avšak velmi životné a téměř nezničitelné. Odolávají nejběžnějším kyselinám, teplu i zimě. Pracovní deska může být rovněž z nerezu, musíme však počítat s vyšší pořizovací cenou a nutností časté údržby.

Je z čeho vybírat

Je z čeho vybírat
Je z čeho vybírat

Vzhledem a dezénem na bázi dřevotřískového jádra a odolné horní fólie s potiskem imitují pracovní desky několik druhů dřev, mramoru nebo jemného kamene. Mohou však mít i vzhled kovu nebo jsou provedeny v pastelových barvách. Vybírat můžeme z provedení mat nebo lesk.Pracovní deska je z velmi odolného materiálu, a proto ji lze použít i pro jiné účely – například pro kuchyňský pult nebo při větší hloubce pro pracovní nebo psací stůl.

Spoje dvou desek

Spoje dvou desek
Spoje dvou desek
Spoje dvou desek
Spoje dvou desek

Při různém půdorysu kuchyní například do tvaru L nebo U je nutné desky zkrátit rovně nebo pod úhlem a do požadovaného tvaru je napojit. Spojeny můžou být neviditelně tzv. na sraz, kdy je nutné jednu desku částečně zapustit asi o 2 cm do druhé, aby přední zaoblení navazovalo a půlilo úhel spojení. U desek bez kulaté přední hrany je spoj na sraz na tupo.Nejběžnější spoj je tedy pod úhlem 45 a 90°. Při složitějších tvarech a předním zaoblení je nejsnadnější řešení vzniklý úhel prostě rozpůlit. Jen tak nám bude přední zaoblení hrany desky přesně navazovat. Ze spodní strany desek se zapouští spojovací kování, které obě části pracovní desky ve spoji pevně stáhne k sobě. Spojení dvou desek je možné řešit i vloženým hliníkovým nebo plastovým profilem s koncem kopírujícím zaoblení přední hrany desky.Takto je možné řešit i spojení dvou nestejných materiálů nebo dezénů.

Pozor na vlhkost

Pozor na vlhkost
Pozor na vlhkost

Především kuchyňské pracovní desky s dřevotřískovým jádrem nepostrádají svou „Achilovu patu“: Tou je hrana řezu vznikající při zkracování délky pracovní desky nebo při jejím rohovém napojení. Stejně tak při zapouštění spotřebičů do pracovní desky, ať se jedná o baterii, dřez nebo například sklokeramickou pracovní desku, vždy obnažíme vnitřní dřevotřískové jádro. To je velmi náchylné na poškození déletrvajícím působením vody. Je proto nutné pro dlouhou životnost desky místo řezu před vložením nebo konečným připevněním spotřebiče upravit. Nejvhodnější je sanitární silikon, kterým hranu řezu potřeme a uzavřeme. Po zapuštění spotřebičů můžeme provést ještě jednu vrstvu ochrany proti vlhkosti transparentním silikonem okolo baterie nebo lemu dřezu či varné plochy. Tím zamezíme nejenom vstupu drobečků, ale především vlhkosti.

Lišta za desku

Lišta za desku
Lišta za desku
Lišta za desku
Lišta za desku

Lišta za deskou je stejně důležitá jako pracovní deska. Spolu vytvářejí jeden celek. Lišta zabraňuje, aby za desku například u dřezu a baterie zatékalo a vlhkost ji poškozovala. Lišta se skládá ze dvou částí. Spodní, kterou přišroubujeme na desku a těsně ke stěně a horní profilovanou s tenkým gumovým těsněním. Ta po nacvaknutí na spodní díl lišty pevně přilne ke stěně i desce. Rohové a koncové spoje lišt jsou řešeny vnitřními a vnějšími rohovými přechodkami a koncovou krytkou. U nerezu, kamene nebo korianu je ze shodného materiálu nebo je v kuse s pracovní deskou přilepena a zakulacena tak, že vypadá jako z jednoho kusu. U korianu je možné mít přímo v desce vytvarovaný dřez ze stejného materiálu, odpadají pak problémy se zapuštěním dřezu a utěsněním spojů.

Aby dlouho vydržela

Desky čistíme běžnými čisticími prostředky bez brusiv. I když jsou kuchyňské pracovní desky velmi odolné, nevydrží všechno. Abychom se z nové desky mohli dlouho těšit, vyvarujme se přímého používání nožů při krájení nebo i odkládání rozpálených hrnců přímo na desku. Pokud bychom si na nich – především na kameni nebo mramoru – chtěli paličkou naklepat řízek, může deska prasknout: je sice vysoce pevná, zároveň je však i křehká.

Kolik stojí

Kolik stojí
Kolik stojí
Kolik stojí
Kolik stojí

Základní pracovní desky s dřevotřískovým jádrem stojí od 450 Kč za metr a více, jejich cena však může vystoupit u některých dezénů až na 1000 Kč. Desky z pravého nebo umělého kamene se pohybují v řádech i několika desítek tisíc.

Pepův tip

Pokud vybíráte pracovní desku na renovaci nebo plánujete celou novou kuchyňskou linku, nedejte se ovlivnit jenom tím, co je zrovna v módě, zvažte, jaký materiál se vám hodí nejen z hlediska estetického, ale i praktického (náročnost údržby, odolnost...).

Autor: PePa (text a foto)

Související k tématu