Jak vybrat nůž pro kuchaře začátečníka?

Chystáte se osamostatnit? Stěhujete se s partnerem do vlastního? Nebo jen chcete dát své kuchyni tvář a zbavit se už normalizačních příborů po babičce? Pak vás čeká náročný úkol, protože vybrat si vhodný a navíc kvalitní nůž není snadné a dá to zabrat i zkušenému kuchaři.

Jak vybrat nůž pro kuchaře začátečníka?

Kvalitní nůž totiž nepoznáte jenom podle toho, že je ostrý. Měl by vám padnout do ruky a nevyklouznout z ní. Pozornost věnujte i materiálu, ze kterého je vyrobena čepel i rukojeť. Standardem, který byste pak měli u čepele vyžadovat, je nerezová ocel. Posledním rysem dobrého nože je jeho flexibilita při užití v kuchyni. Na trhu je nyní nepřeberná nabídka nožů různých velikostí, funkcí i značek a vybrat ten správný může být pěkný oříšek. Zvláště pak, pokud si vybíráte pomocníky na vaření poprvé.

Jak vybrat nůž pro kuchaře začátečníka?
Jak vybrat nůž pro kuchaře začátečníka?

Velký kuchyňský nůž by neměl chybět v žádné kuchyni. Délka jeho čepele závisí na kuchařských zkušenostech, začátečník by měl sáhnout po noži s čepelí dlouhou minimálně dvacet centimetrů. Ostří by mělo ideálně lemovat čepel po celé její délce, ale setkáte se i s noži, které mají poslední centimetr tupý. Velký kuchařský nůž má univerzální využití a poradí si i s tím nejnáročnějším krájením, u kterého je vyžadována jak síla, tak přesnost. Například s porcováním drůbeže, přípravou steaků s kostí nebo ryb.

Velký kuchařský nůž Fiskars si hravě poradí s krájením větší zeleniny, ale i s porcováním drůbeže, masa a ryb.
Velký kuchařský nůž Fiskars si hravě poradí s krájením větší zeleniny, ale i s porcováním drůbeže, masa a ryb.

Na přípravu zeleniny a ovoce slouží tzv. okrajovací a loupací nůž. Řadí se mezi nože menších velikostí – jeho čepel měří průměrně okolo deseti centimetrů. Tyto nože jsou vhodné i pro vykrajování skvrn a kazů na potravinách.

Loupací nůž Fiskars z řady FunctionalForm+, skvělý ke krájení zeleniny.
Loupací nůž Fiskars z řady FunctionalForm+, skvělý ke krájení zeleniny.

Nůž na chléb a pečivo využijete prakticky dennodenně. Od ostatních nožů se liší ostřím – je pilkovitého tvaru, díky kterému hravě ukrojíte i chleba s pevnější kůrkou.

Nůž na chléb a pečivo
Nůž na chléb a pečivo

Nože z řady FunctionalForm+ tvoří jádro kuchyňských nožů Fiskars a plně odráží filosofii společnosti Fiskars. Design těchto nožů byl vytvořen na základě důkladného průzkumu o potřebách krájení a porcování surovin v domácnostech. Ergonomicky tvarovaná rukojeť podporuje nejběžnější způsoby držení nože, zatímco příjemný materiál Softgrip® zajišťuje jistý a bezpečný úchop. Řada obsahuje všechny nejběžnější typy nožů, včetně speciálního nože na krájení rajčat, který má stejně jako nůž na chléb pilkovité ostří.

Nůž na rajčata s pilkovitým ostřím
Nůž na rajčata s pilkovitým ostřím

Kvalita nože se samozřejmě odvíjí i od péče, kterou mu v průběhu času poskytnete. Je tedy dobré myslet i na pořízení brousku, díky kterému si nože uchovají svou kvalitu. Díky ostřiči Fiskars Xsharp budou vždy připravené k nakrájení i toho nejtužšího kousku masa. Ostřič se skládá z vodící drážky a keramických kotoučků a díky svému kompaktnímu tvaru je uživatelsky velmi přívětivý. Navíc jej lze ovládat jak levou, tak i pravou rukou. Stačí přibližně desetkrát projet nožem otvorem k tomu určeným a ostří bude perfektně naostřené a připravené k okamžitému použití. Neklouzavá podložka poté zajistí vaši bezpečnost při ostření. Snadno se rozebírá i skládá pro snadné čištění.

Jak vybrat nůž pro kuchaře začátečníka?
Jak vybrat nůž pro kuchaře začátečníka?

Ratatouille

I když jste kuchař či kuchařka začátečník, zajisté zvládnete připravit lahodný typicky francouzský pokrm ratatouille.

Ingredience (na 4 porce)

  • 1 větší lilek
  • 2 středně velké cukety (žluté nebo zelené)
  • 2 zralá rajčata
  • 2 velké červené papriky
  • 1 plechovku loupaných rajčat
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • svazeček čerstvého rozmarýnu
  • snítku čerstvého tymiánu
  • 2 cibule (nejlépe nové – jsou sladší)
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Příprava jídla

1. Nakrájejte lilek, cibule a rajčata na kostičky, papriky na proužky a tři stroužky česneku na jemné plátky. Cukety rozkrojte podél a nakrájejte na půlcentimetrové kousky.2. Ve středním hrnci (nejlépe litinovém) rozpalte olivový olej, na něm nechte dozlatova opéci nejprve lilek, pak i papriky, rajčata, cibuli a nakonec česnek a cuketu – ta potřebuje povařit jen minimálně.3. Směs zalijte rajčaty z plechovky (včetně šťávy), osolte, opepřete, promíchejte a poloodkryté půl hodiny duste. Na konci by měla být přebytečná šťáva z rajčat odpařená, takže se zelenina ve finále ještě trochu opéká – získá tím výbornou nasládlou chuť. 4. Přidejte dvě lžíce studeného olivového oleje, zbylý rozdrcený stroužek česneku, lístky tymiánu a nasekaný rozmarýn. Okamžitě stáhněte z ohně a podávejte horké s křupavou bagetou nebo jiným bílým pečivem.

Autor: Fiskars (text a foto)

Související k tématu