I podzim je dobrý na výlety

Čas táboráků zvolna míjí a před očima máme tak nanejvýš obrázek zmoklých pasáčků choulících se u ohně a šťourajících z popele pečené brambory. Kdepak je konec pasáčkům… Ale pravda je, že i podzimní výlety mají osobité kouzlo, a o jídlo z kotlíku, pečené buřty a teplý čaj či grog připravený nad živým ohněm ochuzeni být nemusíme. Stačí nám k tomu „dřevák“ od společnosti Meva.

I podzim je dobrý na výlety

Kdo netrampoval, může být v lese po dešti bezradný, kde najít na rozdělání ohně suché dřevo. Hledá ho na zemi a hledá ho také zpravidla marně. Podzimní les mu ho přitom nabízí často ve výšce očí. Tábornická zkušenost nás učí, že k podpálení ohně použitelné dřevo najdeme i po největším lijáku v podobě oschlých větviček vyrůstajících z kmenů prakticky všech jehličnanů. Je to jistější a také snadnější, než hledat březovou kůru. Škrtnete a zárodek ohně je tu.

Jak funguje dřívkový vařič Wood?
Jak funguje dřívkový vařič Wood?
Jak funguje dřívkový vařič Wood?
Jak funguje dřívkový vařič Wood?

Udělat ohniště může být problém

Dalším problémem ovšem je, jak na mokré zemi ohniště založit a kde hledat kameny k jeho bezpečnému ohraničení i jako podstavec pod nádobu, v níž chceme vařit. Potřeba dobře vymezit prostor pro oheň má totiž i bezpečnostní rozměr. Proti zvyklostem nemusí být podzim deštivý, a pak je nutné dávat pozor na suchou trávu a všechno, z čeho horké léto už vycuclo život a co tak může lehko při naší neopatrnosti chytnout. A podzimní oheň živený větrem dokáže být zatraceně rychlý.

Řešení se jmenuje „Wood“

Řešení se jmenuje „Wood“
Řešení se jmenuje „Wood“

Novinka od Mevy - outdoorový dřívkový vařič WOOD - je zvláštním křížencem mezi otevřeným ohništěm a skládacím vařičem třeba na suchý líh. Výhodu má ale v tom, že palivo nemusíme vozit sebou, protože pár klacíků je všude po ruce a o několik šišek žádný les taky ještě nezchudl. Ale stačí i stará kůra a litr vody na vařiči přivedeme k varu zpravidla do pěti minut.

Jak zajistit vysoký žár

Rozfoukávání uhlíků je radostí snad pro všechny děti, i když kouř štípe do očí. Ale ne každý dospělý je šaman a zaříkávač ohně, takže tuhle činnost rád svěří přiložené jednoduché pumpě. Ta se připojí na miniaturní vařič a podle potřeby vzduch přivede přímo pod oheň. Tím vznikne tah podobný tomu v klasické kovářské výhni. Myslíte, že mu odolá byť i pořádně mokrá šiška?

Line se vůně špekáčků

Na ohništi kotlík musíte zavěsit na trojnožku a čajník stavět na dva kameny, ale na vařič „Wood“ (a pěkně po našem „Dřevák“) hrnec či ešus prostě postavíte jako na sporák. A držadlo pro přenos vařiče použijete jako šikovný otvírák na něco dobrého v konzervě anebo v lahvi. S nerezovým vařičem, který se normálně vejde do malého vaku, se nemusíte vzdát ani tradičního opékání buřtů, jen s klasickými podzimními brambory bude, vzhledem k jeho malým rozměrům, trochu potíž…

Line se vůně špekáčků
Line se vůně špekáčků
Line se vůně špekáčků
Line se vůně špekáčků

Shrnuto, podtrženo

Dřívkový vařič Wood od Mevy vyniká:

  • nízkou hmotností
  • dobrou skladností
  • minimální údržbou
  • dlouhou životností

Kdyby nebyli dobří, nebyli by tu

Meva a.s. se tímto malým vařičem tak trochu vrací ke svým začátkům, kdy „Akciová společnost pro průmysl zbožím kovovým“ byla na pražském Smíchově zapsána do obchodního rejstříku - což se stalo už v roce 1898. Na podzimním výletě nebo na rybách, kdy jde od vody lezavá mlha a něco teplého - živý plamínek a praskání hořícího dřeva – vykousne pro nás v syrové atmosféře příjemné místečko, jsou výsledkem tradice, kterou se leckdo chlubit nemůže.

Krásný podzim u ohníčku z „dřeváku“ a více informací na www.meva.cz.

Autor: Jiří Jan (text), MEVA a.s. (foto)

Související k tématu