Sklízíme a ukládáme zeleninu

Září je měsícem sklizně rajčat, okurek, tykví, fazolek a paprik. Jak které plodiny sklízet a ukládat?

Sklízíme a ukládáme zeleninu

Rajčata

  • sklízíme postupně tak, jak červenají, obvykle v několikadenních intervalech
  • odtrháváme je i se stopkou, zachovávají si aroma
  • plody ukládáme na lísky a dáváme na slunné místo, kde dozrají během několika málo dnů
  • dozrávání lze urychlit etylenem - není to nic nesnadného, pouze mezi rajčata umístíme několik letních jablek, která etylen uvolňují
  • ke konci vegetačního období hlavní výhon sřízneme (zaštípneme), abychom podpořili zrání rajčat, která jsou nasazená
  • před prvními mrazíky pak otrháme i zelená a plně vyvinutá rajčata, která necháme dozrát při teplotě 18-26 °C
Rajčata
Rajčata
Rajčata
Rajčata

Salátové okurky

  • sklízíme 1x až 2x týdně, jakmile dorostou potřebné velikosti a zaoblí se jim žebrování
  • okurky ulamujeme opatrně, abychom nezlámali rostlinu
  • za sucha vydatně zavlažujeme především ke kořenům

Tykve

  • sklízíme postupně od nejmladších plodů po odpadnutí okvětí od plodu, až do plodů plného vývoje s měkkou slupkou
  • tykve sklízíme vždy se slupkou, aby se nekazily
  • mladé tykve se nenechají dlouho skladovat, vydrží v chladničce jen 2 až 3 týdny
  • dorostlé tykve vydrží déle
Tykve
Tykve
Tykve
Tykve

Fazole

vyžadují včasnou a pravidelnou sklizeň lusků

  • keříčkové i tyčkové fazole sklízíme, dokud jsou lusky ještě hladké a semena málo vyvinutá
  • úplně dozrát můžeme nechat jen některé lusky a využít je příští rok pro výsev

Paprika

papriku sklízíme pro konzumaci nedozrálou, dokud jsou ještě lusky zelené, případně světle žluté a při mírném zmáčknutí praskají

  • např. červené kapie mají různé druhy sklizňových zralostí - od zelené po červenou

Česnek

  • nepaličáky, vysazované na podzim, sklízíme od poloviny července - vytahujeme je ze země, jakmile stonky v krčku změknou a rostliny začnou poléhat a nať žloutnout
  • jarní nepaličáky sklízíme až v srpnu
  • paličáky je nejvhodnější sklízet, když se stočený konec stvolu napřímí
  • česnek sklízíme pouze za suchého počasí
  • rostliny podryjeme rýčem, vytáhneme ze země a zbavíme je opatrně zeminy - pozor rostliny neoklepáváme o sebe!
  • cibule napadené chorobami či jinak poškozené vytřídíme
  • česnek svážeme do svazků a zavěsíme na vzdušném místě, aby proschl
  • asi po 3 týdnech odstřihneme nať (cca 3-4 cm nad krčkem), kořeny zkrátíme na 0,5 cm a česnek narovnáme na lískách a uložíme do suché místnosti, kde nehrozí namrznutí
  • nejlepší cibule si ponechejme pro podzimní nebo jarní výsadbu
  • česnek lze po sklizni vázat do copů a v této dekorativní formě jej usušit a uskladnit

Na uvolněné záhony můžeme ještě vysít pozdní zeleninu (některé odrůdy ředkviček, kedlubny a saláty), kterou budeme sklízet ještě před zimou.

Česnek
Česnek

Cibule

  • sklízíme v době, kdy alespoň u poloviny rostlin n azáhonu nať sama polehne
  • cibuli za suchého počasí vytaháme za nať ze země a rozložíme i s natí na záhoně, kde ji ponecháme 1 až 2 týdny proschnout.
  • nelze-li nechat cibuli volně na záhoně kvůli deštivému počasí, sušíme ji rozloženou na lískách
  • po usušení natě cibuli svážeme po 10 až 20 kusech do svazků a zavěsíme ideálně někde pod střechou, aby v proudu vzduchu doschla
  • po 2 až 3 týdnech opatrně odřízneme suchou nať (2 – 3 cm nad krčkem cibulí) a odstraníme i zaschlé kořeny
  • takto upravenou cibuli skladujeme v suchu - ne ve sklepě!
Autor: Agro CS (text a foto, Pavla a Andrea (foto)

Související k tématu