Než přijde jarní grilování

Barbecue čili grilování na našich zahradách zdomácnělo: přináší totiž nejen nepopiratelný kulinářský zážitek, ale může být svým způsobem rodinnou či společenskou událostí. Voňavé jídlo z grilu vyvolává v lidech přátelské pocity, takže se hodí třeba i k neformálním pracovním setkáním.

Než přijde jarní grilování

Dřív jsme byli při grilování odkázáni především na pevné stavby, a tak byly grily výlučně součástí letních kuchyní, zahradních krbů i stálých ohnišť. Brzy se objevily i první přenosné kovové grily. Používaly tradiční palivo, dřevěné uhlí. Moderní grily fungují i na jiná média – elektřinu a plyn.

Srdcem každého grilu je ohniště s rožněm či grilovací mřížkou. Rožeň může být otáčivý s ručním nebo motorickým pohonem, celý gril pak pevný, přenosný, ev. mobilní na kolečkách. Kdo tedy nechce a nebo si netroufá na stavbu vlastního pevného grilu, může si dnes celkem pohodlně vybrat.

Typy grilů

Nejjednodušší grily stavíme na plochý žáruvzdorný povrch. Například gril k jednorázovému použití je jen mělký truhlík s dráty nahoře, který naplníme dřevěným uhlím. U skládacích grilů je obdélníková grilovací mřížka nastavitelná do dvou poloh.

Typ Hibachi má litinovou nádobu na dřevěné uhlí a grilovaní. Také přenosný typ Brazier má kovovou kulatou nebo pravoúhlou nádobu s topeništěm na pevných nohách. Nechybí ani štít proti větru, protože pokud hodně fouká, může být doba grilování až dvojnásobná. Přestože může být gril doplněn i motoricky poháněným otočným rožněm, větší kuře se v něm někdy dobře nepropeče. Také pojíždění s grilem naplněným žhavým uhlím může být nebezpečné. Kotlový gril pochází z Ameriky: má kopulovitě vyklenuté víko, takže se z grilu snadno stane pečicí trouba i na velké kusy masa a drůbeže.

V uvedených grilech se topí dřevěným uhlím. Je dnes dobře dostupné ve spotřebitelských baleních, zacházení s ním není těžké, ale správná příprava jídla na dřevěném uhlí přece jen vyžaduje určitou zkušenost. Pozor musíme dát především na přímý plamen, při němž dochází na povrchu masa ke změnám, které v dopadu na naše zdraví nelze označit za zdravé, a pokud se vznítí tuk odkapávající na žhavé uhlíky, nejde neblahému plápolání zabránit… Problém vyvstane často i s nevrlými sousedy, kteří na náš klasický gril ne vždy reagují přívětivě: ne všem voní to co nám a je pravda, že grily prostě kouří a směru větru neporučíme. Měli bychom to zohlednit, protože kde chybí dobrá vůle, tam může byť jediná, a podle nás i vydařená párty, naše „vztahy přes plot“ notně zkomplikovat.

Nemusíme čekat na jaro

Nemusíme čekat na jaro
Nemusíme čekat na jaro

Přestože přísežní kotlíkáři milující jiskry a praskající polena táboráku nad technickými vymoženostmi většinou zpočátku ohrnují nos, praktičnost elektrických a především plynových grilů nezpochybňují. Ty se vyznačují mobilitou a čistým a dobře kontrolovatelným provozem. Nemusejí se zdlouhavě chystat a na pracovní teplotu se zahřejí celkem rychle. Místo nad žhavým dřevěným uhlím jídlo grilujeme na minerálním materiálu – lávě, u některých typů je výhřevnou vložkou hliníkový odlitek. Protože je láva porézní, zachytává se z masa vyškvařený tuk na ní, a protože se nepřepaluje, nevznikají ani nebezpečné karcinogeny. Ačkoliv anglická kuchyně věru nemá špičkovou pověst, v grilování jsou ostrované mistři: oblíbili si i u nás dostupné plynové grily, kde odkapaná šťáva a omastek zůstávají těsně pod připravovaným pokrmem a jídlo báječně provoní.

Nemusíme čekat na jaro
Nemusíme čekat na jaro

Největší úspěch mezi grily firmy MEVA a.s. má typ Madeira GP01001 vybavený dvěma odkládacími plochami: pod víkem se během grilování udrží příjemná chuť i aroma. Grilujeme na niklovaném roštu a teplo vyzařují lávové kameny, rozpálené propan butanem z připojené desetikilogramové láhve.

Nemusíme čekat na jaro
Nemusíme čekat na jaro
Nemusíme čekat na jaro
Nemusíme čekat na jaro

Grily v nerez provedení jsou podle typu vybaveny buď roštem, nebo pánví, a liší se i velikostí. Použít je můžeme doma nebo v restauračním zařízení. Vybaveny jsou samozřejmě termopojistnými ventily a piezozapalováním: takhle například vypadají typy GP26100 Grid velký s roštem a GP25110 Smart mini s pánví.

Jako médium v plynových grilech slouží dobře známý propan-butan v ocelových láhvích, jejichž výměna je snadná. I provoz je v celku úsporný – jedna desetikilogramová láhev vydrží kolem třiceti hodin grilování. Plynové grily se zažíhají jednoduše tlačítkem a za pět minut až za čtvrt hodiny je všechno připraveno ke grilování. Oč méně romantiky, o to víc praktických výhod. I problém s nerudnými sousedy odpadá, protože grilovat můžeme bez problémů v uzavřené místnosti: kouř prostě není, zůstává jen lákavá vůně.

Připraveno ve spolupráci s firmou Meva a.s.

Autor: Jiří Jan (text), Meva (foto)

Související k tématu