reklama

Velikonoční pečení po finsku

Velikonoce jsou spojeny s celou řadou tradic a typickými pokrmy. U nás si velikonoční oslavy neumíme představit bez mazance, jehněčího či jarní nádivky, bez ozdobených vajíček a zástupu koledníků, klepajících na dveře. Vyzkoušejte velikonoční pečení a vaření s šikovnými pomocníky do kuchyně a nechte se inspirovat tradičními finskými velikonočními recepty.

Velikonoční pečení po finsku

Šikovné pomocníky do kuchyně uvítá každá kuchařka a hospodyně a to nejen o velikonocích nebo o vánocích. Nemusí se jednat jen o roboty, šlehače, mixéry a kdovíjaké chytré mašiniky. Spoustu práce ulehčí i taková "obyčejná"věc, jako je váleček na nudle, stěrka na těsto, mašlovačka nebo struhadlo. Moderní materiály a nové technologie se uplatňují při výrobě věcí každodenní potřeby a ani kuchyňští pomocníci nejsou výjimkou.

Finský recept a pomocníci od Fiskars

Finský recept a pomocníci od Fiskars
Finský recept a pomocníci od Fiskars

Tradičním pokrmem finských velikonoc je kaše mämmi. Zkuste ji připravit s námi.

Příprava tohoto severského pokrmu není časově nenáročná, ale nezaměnitelná chuť této kaše vám námahu vynahradí. Mämmi je navíc ideálním jídlem pro jarní dietu – 100 gramů této finské pochoutky obsahuje jen 115 kalorií a spoustu vlákniny, železa a bílkovin!

Co budete potřebovat na 4 litry mämmi (cca 8 porcí):

2,5 – 3 litry vody

500 g žitného sladu

750 g žitné mouky

100 ml melasového sirupu

½ kávové lžičky soli

1 kávová lžička pomerančové kůry

Mämmi se připravuje ve třech krocích: vaření, pečení a chlazení.

Příprava:

Připravte si hrnec o objemu alespoň 5 litrů (na konci přípravy budete kaši vařit, je tedy třeba velkého hrnce). Smíchejte 100 gramů žitného sladu a 150 gramů žitné mouky. Tuto směs vložte do 500 ml vody o teplotě 60 – 70°C, nikoliv do vroucí vody! Míchejte, dokud nevznikne hladká směs. Posypejte na vrchu trochou žitné mouky, poté zakryjte hrnec poklicí nebo čistou pevnou látkou. Na teplém místě nechte 2 hodiny stát.

Opakujte přechozí proces v novém hrnci (nyní postačí menší), poté přidejte novou směs k již hotové kaši a opět ponechte na teplém místě 2 hodiny. Takto postupujte, dokud nezpracujete všechny ingredience.

Nakonec přidejte sůl, melasu, nastrouhanou pomerančovou kůru a 10 minut povařte na silném ohni.

Pečení:

Vlejte kaši do hliněné formy nebo vymazaného pekáčku – naplňte však max. ze dvou třetin, kaše pečením ještě nabyde! Smíchejte 2 až 3 lžíce cukru s 1 litrem vody, touto směsí zalijte kaši na povrchu pomocí lžíce. Tato sladká vrstva ochrání mämmi před popraskáním. Pečte 3 hodiny v troubě předehřáté na 125°C.

Závěr:

Čerstvou mämmi nechte 4 až 5 dnů v lednici nebo na chladném místě. Během pobytu v chladu získá svou specifickou chuť. Podávejte v misce s plnotučným mlékem, smetanou nebo vanilkovou omáčkou a posypte moučkovým cukrem.

Proč zrovna Finské Velikonoce?

Finská značka Fiskars je na trhu již více než 365 let a léta inovací přinášejí nadčasový design a dokonalou funkčnost do veškerého kuchyňského náčiní, které se stává nepostradatelným pomocníkem v každé domácnosti.

Proč zrovna Finské Velikonoce?
Proč zrovna Finské Velikonoce?
Proč zrovna Finské Velikonoce?
Proč zrovna Finské Velikonoce?

Klasický dřevěný váleček na těsto - bez něj se neobejde žádná příprava nudlí do polévky nebo těsta na štrůdl. Na lehké sněhové pusinky nebo krém zase využijeme šlehací metlu a při vylévání těsta na plech určitě potřebujeme stěrku na těsto.

Proč zrovna Finské Velikonoce?
Proč zrovna Finské Velikonoce?
Proč zrovna Finské Velikonoce?
Proč zrovna Finské Velikonoce?

Výhody plastových servírovacích lopatek i obracecích lžic už jistě ocenil každý, kdo používá teflonové nebo skleněné nádobí. Nylonové obracečky, servírovací lžíce a lopatky jsou ještě o krok dál. Pevný nylon vyztužený skelnými vlákny a okraje z tepelně odolného silikonu zaručí pohodlnou manipulaci s pokrmem

Proč zrovna Finské Velikonoce?
Proč zrovna Finské Velikonoce?

Takovým "bonbónkem" do zásuvky může být šikovné skládací struhadlo pro jemné strouhání. Struhadlo má tři polohy: plně otevřené pro strouhání přímo na jídlo; částečně otevřené, kde držadlo tvoří opěrku pro strouhání na talíř; a složené struhadlo pro snadné uskladnění. Velmi ostré břity jsou určeny pro snadné strouhání zázvoru, česneku, parmezánu, čokolády nebo citrónové kůry.

Proč zrovna Finské Velikonoce?
Proč zrovna Finské Velikonoce?
Proč zrovna Finské Velikonoce?
Proč zrovna Finské Velikonoce?

Tak co, už jste se rozhodli, které kuchyňské pomocníky si ještě pořídíte? Další z nich najdete i na www.fiskars.cz.

Publikováno: 20. 4. 2019, Autor: Fiskars (text a foto), Petra (text), Profil autora: Redakce