Jaké nádobí vybrat do kuchyně? Víme, jak na to!

Výběr nádobí do kuchyně se může zdát jako naprosto jednoduchá záležitost. Je však důležité věnovat pozornost tomu, jaký materiál nádobí vybíráme, protože každé nádobí má své specifické vlastnosti. Víte, jaké jsou výhody různých druhů nádobí?

Jaké nádobí vybrat do kuchyně? Víme, jak na to!

Trh nám dnes nabízí spoustu rozličných možností, pokud jde o nádobí na vaření, smažení i pečení. Výběr nejen správné pánve, ale i hrnce a pekáče tak není vůbec jednoduchý. Který materiál je nejlepší? A podle čeho vybírat? Přinášíme vám seznam nejdůležitějších vlastností nejběžnějších materiálů nádobí v našich kuchyních.

Nerezové nádobí

  • dlouhá životnost
  • odolnost proti poškození a pachům
  • výhodné sady hrnců
  • elegantní vzhled

Nerezové nádobí je nejrozšířenějším ve většině našich kuchyní. Svou oblibu si získalo zejména díky dlouhé životnosti. Je odolné vůči poškození, odolává pachům z vařeného či smaženého jídla a při správné údržbě si dlouho uchová elegantní vzhled, který je nerezu vlastní. Nerezové hrnce se vyrábí v mnoha různých provedeních a velikostech. Pro vybavení celé kuchyně nejvíce oceníte výhodné sady hrnců různých velikostí.

Nerezové nádobí
Nerezové nádobí
Nerezové nádobí
Nerezové nádobí

Keramické nádobí

  • vhodné pro zdravou kuchyni
  • odolný povrch
  • jednoduchá údržba
  • elegantní vzhled

Nádobí s keramickou vrstvou je velkým hitem v kuchyních po celém světě. Keramické pánve a hrnce mají poškození a pachům odolný nepřilnavý povrch, na kterém lze vařit, smažit i péct zcela bez tuku i vody, je tedy dokonale vhodný pro zdravou kuchyni. Keramické nádobí vyniká zejména snadnou údržbou – na očištění vám často postačí jen kuchyňská utěrka a i případné připáleniny pouští bez větší námahy. V neposlední řadě je toto nádobí oblíbené díky svému designovému vzhledu: například bílá keramická vrstva vypadá v každé kuchyni opravdu elegantně.

Keramické nádobí
Keramické nádobí
Keramické nádobí
Keramické nádobí

Měděné nádobí

  • výborná tepelná vodivost
  • profesionální vaření
  • designový vzhled
  • odolnost
  • vyšší cena a náročnější údržba

Měděné hrnce i pánve patří k nejoblíbenějším mezi profesionálními kuchaři po celém světě, u nás ho můžete vidět například v kuchyni Zdeňka Pohlreicha nebo Emanuela Ridi. Jeho největší výhodou jsou zejména výborné tepelné vlastnosti mědi: rychle a rovnoměrně rozvádí teplo, díky čemuž zkrátí čas vaření a znatelně šetří energie. Díky mědi také toto nádobí získává dokonale designový vzhled, o který je však potřeba náležitě pečovat.

Měděné nádobí
Měděné nádobí

Smaltované nádobí

  • dobrá tepelná vodivost
  • cenová dostupnost
  • trvanlivost
  • velký výběr barev

Smaltované hrnce můžeme považovat za starou dobrou klasiku. Jsou dobře vodivé, relativně odolné, trvanlivé a také cenově dostupné pro každého. Jsou oblíbené také pro velký výběr barevných variací, ve kterých je lze sehnat. Je však třeba opatrnosti, aby se při prudších nárazech neodprýskla smaltovaná vrstva.

Smaltované nádobí
Smaltované nádobí
Smaltované nádobí
Smaltované nádobí

Článek byl zpracován ve spolupráci se specialistou pro dům, byt a zahradu, firmou 4home. Na www.4home.cz můžete vybírat originální bytový textil, vybavení do kuchyně a potřeby na zahradu i do dílny.

Autor: 4home (text a foto)

Související k tématu