Nic pro žárlivé kuchaře

Kdo vaří rád a dobře, je zpravidla pyšný na své umění a ne vždy druhým prozradí, v čem jeho kuchařská kouzla spočívají. Zpravidla s nedůvěrou přistupuje ke strojům, které některé věci dělají samy. Ale profesionálové vědí, že technika je zbavuje spousty monotónních činností a víc času jím zůstává na doladění nezaměnitelné chuti jejich pokrmů. Buďme také tak chytří a využijme kladů, které nám nabízejí indukční varné desky od firmy Fagor.

Nic pro žárlivé kuchaře

Při honbě za největší úsporou energie v kuchyni využili konstruktéři známý princip elektromagnetické indukce a na jeho základě vytvořili varné desky, které devadesát osm procent dodané elektrické energie promění na teplo. Takže v odpovídajícím nádobí můžeme vařit, dusit, péct a smažit za minimum peněz s maximálním efektem. Fagor je v tomto směru průkopníkem a největším výrobcem indukčních desek. Tomu samozřejmě odpovídá i vědeckovýzkumné zázemí, které mu umožňuje být v této oblasti pořád o krok napřed. Výrobní program a odbyt zase dovolují prodávat špičkové výrobky, pokud k hodnocení použijeme poměr cena – výkon, za vcelku přijatelnou cenu.

Úspora díky indukční desce
Úspora díky indukční desce
Úspora díky indukční desce
Úspora díky indukční desce

V čem úspora spočívá

Indukční vaření má vysokou účinnost a malou spotřebu energie, protože ta, přeměněná na teplo, ohřívá přímo dno hrnce. Plotýnka je studená. Školní příklad: když vám překypí mléko, můžete rendlík odsunout a desku hned setřít, protože je jen mírně zahřátá od dna nádoby. Var probíhá díky indukci bezprostředně ve varné nádobě. Nic se tedy nepřipálí, vaření je nejen ekonomické, ale i pohodlné a bezpečné.

V čem úspora spočívá
V čem úspora spočívá
V čem úspora spočívá
V čem úspora spočívá

Co to je „studené vaření“

Že tato slova nejdou k sobě? Ano a ne. O indukční desku se nespálíte, o hrnec ano. Indukční varné desky od Fagoru jsou totiž chytré – rozpoznají nádobu, v níž chcete pokrm připravit, její tvar i velikost a obsah ohřívají vlastně prostřednictvím hrnce. A v případě, že se pokrm vyvaří, čidla desku vypnou. Rozhodně za úvahu stojí i to, že indukce vaří rychle, takže se to zdravé v potravinách znehodnocuje jen minimálně. Také dna nádobí zůstávají logicky zcela čistá, a co ukápnete, z desky zcela snadno vlhkým hadříkem setřete.

Co to je „studené vaření“
Co to je „studené vaření“
Co to je „studené vaření“
Co to je „studené vaření“

Vaření, jaké nikdy nebylo

Indukční desky Fagor ohřívají mimořádně rychle, při použití funkce Plus nebo Booster se soustředí výkon dvou varných zón do jedné, takže uvaříte dokonce rychleji, než na plynu. A údržba je díky vysoce kvalitnímu tvrzenému sklu Schott Ceran také snadná. Hrnce můžete použít od těch nejmenších po největší, spotřeba se vždycky přizpůsobí průměru jejich dna. Jen si to představte: zvolíte program na určitý pokrm a postavíte hrnce s připravenými surovinami do varné zóny, zadáte, kdy má být jídlo hotové, o víc se už nemusíte starat. A aby toho nebylo málo, lze na všechny indukční desky získat až padesátiměsíční záruku.

Podrobnosti o jednotlivých výrobcích i nádobí na indukční vaření najdete na www.fagor.com.

Autor: Jiří Jan (text), Fagor (foto)

Související k tématu