Jak uchovat dřez dlouho pěkný

Asi každá majitelka (a určitě i majitel) nové kuchyně, nebo alespoň nového dřezu se snaží, aby mu vydržel dlouho pěkný. Někdy se nám to nepovede tak, jak bychom si přáli. Vždyť kuchyně je místem, kde se v podstatě pracuje s barvivy a chemikáliemi, i když v potravinářské podobě. Podívejme se tedy, jak to zařídit, aby dřez vypadal pěkně co nejdéle.

Jak uchovat dřez dlouho pěkný

Pokud máme malý dřez, stává se, že jej při manipulaci s velkými kusy nádobí potlučeme a poškrábeme. A protože u dřezu také čistíme a oplachujeme zeleninu a ovoce, sléváme uvařené těstoviny a vůbec tu provádíme většinu domácích prací, další poškození na sebe nedají dlouho čekat.

Potom záleží na tom, z jakého materiálu jsme si dřez pořídili. Jsou tu levnější sériově vyráběné dřezy z různě povrchově upravených tenkých kovů, které lze pořídit většinou v ceně od pár stokorun a prodávají se například ve stavebních a hobby marketech. Pak dřezy nerezové s různou povrchovou úpravu (lesklé, kartáčované, strukturované), včetně speciálního povrchu proti poškrábání, dřezy z glazované keramiky, smaltované, kompozitní dřezy z granitu, ze syntetických materiálů HI-MACS, Corian, i dřezy vyrobené ze žuly nebo z mramoru.

{"type":"image","image_id":null}

Nádobí je čisté – a co dřez…

Běžné čištění dřezu není složité, pokud se dodržuje postup ošetřování a prostředky doporučené výrobcem. Nestačí jen po domytí nádobí dřez vypláchnout a hodit do něj mokrý hadr nebo houbičku. Tím se na jeho rychlém odchodu podepisujeme asi nejvíce.

Obvykle je zapotřebí dřez po mytí zbavit mastnoty a otřít jej měkkým suchým hadříkem, stejně tak i baterii. Výrobci ke každému materiálu doporučují postup údržby a také prostředky na jeho čištění, které obvykle pocházejí z firemní produkce. U všech materiálů se obvykle nedoporučují suché čisticí prášky, mohlo by dojít k okamžitému poškrábání dřezu.

Nerez

Nerez
Nerez

Některé špičkové nerezové dřezy mají speciální povrchovou úpravu, která umožňuje snazší čištění.

Pokud jste si právě pořídili nový dřez z nerezu, po montáži je nutno jej řádně vyčistit výrobcem doporučenou čisticí pastou (např. výrobce dřezů Franke nabízí Twister, Toro atd.). Určitě jste si všimli, že dřezy jsou z výroby opatřeny ochrannou vrstvou, která na sebe bez řádného vyčištění váže mastnoty a nečistoty. Proto se neprve musí odstranit a pak již postačí po každodenním použití otřít dřez a odkapávač vlhkým měkkým hadříkem se saponátem a opláchnout čistou vodou.

Pozor na ostré předměty

Přestože nerezová ocel je odolný materiál a vydrží i značně hrubé zacházení, tvrdé nebo ostré předměty ji mohou poškrábat. Proto je třeba dbát zvýšené opatrnosti při manipulaci s podobnými předměty.

Zbarvení a silné skvrny

Skvrny na nerezové oceli jsou ve většině případů způsobeny usazeninami na povrchu, nikoliv poškozením materiálu. Nejčastější příčinou je tvorba tenkého filmu vodních usazenin na povrchu dřezu. Nerezová ocel za normálních podmínek nekoroduje. Ale opatrnosti není nikdy dost, protože některé produkty, které se používají v domácnosti, obsahují složky, jež mohou povrch nerezové oceli poškodit. Jsou to hlavně bělidla, čističe stříbra, korozivní potraviny, kyseliny, louhy.

Kompozitní granitové materiály

Kompozitní granitové materiály
Kompozitní granitové materiály
Kompozitní granitové materiály
Kompozitní granitové materiály

Tyto dřezy se vyrábějí ze zdokonaleného materiálu, polymerové pryskyřice, která obsahuje jemné kamenné částečky. Základem dobré péče je časté a pravidelné čištění dřezu, a to i v případě, že není dokonalé. Důkladné, ale pouze příležitostné vyčištění dřezu dlouho pěkný vzhled nezaručí.

V oblastech s tvrdou vodou se na dřezu mohou objevit šedivé nebo jinak zbarvené skvrny. Ty ve skutečnosti jsou jen vrstvou vodního kamene nebo podobného minerálu. Do něj se ale posléze snadno vsakují látky, které zanechávají skvrny, jako je např. čaj, káva, červené víno atd., a tím kazí vzhled dřezu. Proto bychom jej měli umýt a vysušit po každém použití.

Pokud usazeniny na povrchu zůstávají, použijeme prostředek na odstranění vodního kamene, nebo si pomůžeme osvědčenými triky. Například tak, že jej potřeme rozkrojeným citronem nebo roztokem, namíchaným z jedné části octa a tří částí vody. Naneseme jej na dřez a uvolněný nános kamene snadno odstraníme houbičkou nebo jinými doporučenými utěrkami na čištění dřezu. Pak jej opláchneme vodou a osušíme.

Jestliže jsou skvrny velmi těžko odstranitelné, můžeme naplnit dřez roztokem vytvořeným ze 40 dílů vody a 1 dílu biologického pracího prostředku a necháme jej působit přes noc. Poté dřez vypustíme, pečlivě vypláchneme a osušíme. Výrobci ovšem upozorňují na to, že tento způsob není rozhodně určen pro každodenní čištění dřezu.Granitové dřezy obecně jsou vyráběny z extrémně odolného materiálu. Pokud ale budeme po jejich povrchu posouvat kovové hrnce a pánve, mohou zde zanechat kovové stopy. Ty jsou však pouze na povrchu dřezu a lze je odstranit krouživými pohyby abrazivní houbičkou a čisticím prostředkem na dřezy. Samozřejmě se pokusíme vyhnout pádům ostrých předmětů do dřezu, protože ty mohou naštípnout nebo poškodit povrch.

Autor: Helena Štětinová (text), Dornbracht, Norma Frýdlant, Franke (foto)

Související k tématu