reklama

Není nerez jako nerez

Ustálené rčení o nepřekonatelném lesku a nezničitelnosti kuchyňského náčiní z „nerez oceli“ úplně přesné není, jak se ukáže, když vezmeme do ruky magnet. Železo by se přece mělo chytat, ale například u nádobí se ukáže, že tomu tak není zdaleka tak, jak jsme mysleli: třeba kuchyňské hrnce ve většině na magnet nereagují.

Není nerez jako nerez
Nezničitelné nádobí Fagor
Nezničitelné nádobí Fagor
Nezničitelné nádobí Fagor
Nezničitelné nádobí Fagor

Od španělské firmy Fagor jsme zvyklí na spolehlivé pračky, chladničky, sušičky a řadu dalších neocenitelných domácích pomocníků. Proto nás možná překvapí, že nabízí i vlastní nádobí, často vyrobené právě z nerezu. Ze školy jsme už vesměs zapomněli, že nerez je nikl-chrom-vanadiová slitina bez obsahu železa a tak magnety nezajímá. V kuchyni jsou ovšem její vlastnosti vítané. Podobně i austenitická nerezová ocel (přesněji chrom-niklová ušlechtilá ocel 18/10) je nekorodující a nemagnetická, a proto na vaření výborná. Pokud ale někde na tržišti narazíte na hrnce a kastroly, kterých se magnet chytne, koupi si raději rozmyslete.

Nezničitelné nádobí

Nezničitelné nádobí
Nezničitelné nádobí
Nezničitelné nádobí
Nezničitelné nádobí

U nádobí z Fagoru se vám to stát nemůže. Každý zde dostane, co potřebuje, a to v nejvyšší kvalitě: hrnce, pánve, „papiňáky“ a celé sady spolehlivého nádobí v působivém moderním designu spojují dna nádob. Fagor má totiž patentovanou technologii Plaksteel, která takto vyrobeným sendvičovým dnům zaručuje, že se po nich teplo rovnoměrně rozloží, a protože se dokonale využije i teplo zbytkové, šetříme zároveň energii, kterou musíme do vaření vložit. Kdo ještě vzpomene na otlučené smaltované nádobí a nebo v teple se kroutící pánve, a chce svou kuchyni obnovit, dostane s novými hrnci od Fagoru prakticky nezničitelné nádobí.

Pečeme, vaříme, dusíme

Pečeme, vaříme, dusíme
Pečeme, vaříme, dusíme

Nádobí můžeme používat pro všechny druhy ohřevu. Jinak jsou jednotlivé nabízené sady co do jednotlivých velikosti, počtu kusů i provedení velmi variabilní. Některé pánve mají kovová držadla, dík čemuž se hodí i do trouby, oblíbené „papiňáky“ čili tlakové hrnce s objemem od čtyř do deseti litrů mohou být vybavené spoustou doplňků (nejen pařáky a trojnožky, ale i skleněné pokličky, šikovné pokud v nich jídlo jenom ohříváte), sady hrnců, kastrolů, rendlíků a pánví s klasickým i nepřilnavým povrchem. Dárek, který si dáte možná trochu předčasně, vám nicméně umožní předvánoční přípravy v kuchyni prožít v menším stresu.

Připraveno ve spolupráci s firmou Fagor.

Publikováno: 3. 1. 2009, Autor: Jiří Jan (text), Fagor (foto), Profil autora: Redakce