Konzervace nářadí na zimu prodlouží jeho životnost

Bez šikovného nářadí si práci v zahradě již neumíme představit. Zryjeme s ním zahrádku, přeházíme kompost, ostříháme větve nebo uklidíme listí. S trochou péče mu však můžeme zásadním způsobem prodloužit životnost. Jak provést konzervaci nářadí na zimu? A který konzervační prostředek je nejvhodnější?

Konzervace nářadí na zimu prodlouží jeho životnost (Zdroj: Depositphotos)

Konzervace nářadí a jeho životnost

Zahradní nářadí je vystavováno nepříznivým vlivům, které mohou velmi výrazně ovlivnit jeho životnost. Vlhko, rostlinné šťávy a práce v prostředí, kde se pracovní části vystavují zvýšenému otěru, oslabujícímu ochrannou vrstvu a zvyšující riziko napadení korozí. Nářadí s dlouhou násadou je pak extrémně namáháno na tlak, tah a ohyb, proto se při jeho konstrukci klade důraz nejen na ergonomii, ale i kvalitní materiály, které jsou zárukou dlouhé výdrže.

Příprava nářadí na zimu
Základem přípravy nářadí na zimu je jeho řádné očištění, aby vypadalo jako nové (Zdroj: Depositphotos)

Čištění pracovních částí nářadí

Zahradnické kleště a nůžky jsou vystavovány vůbec zvláštnímu prostředí. Rostlinné šťávy jsou poměrně agresivní, protože na kovových součástech se rychle usazují a není úplně snadné je očistit. Pro dokonalé očištění v rámci jeho úklidu na zimu je vhodné jej očistit benzínem. Stačí rozprašovačem nanést malou vrstvičku benzinu, chvíli jej nechat působit a poté dokonale odstranit všechny zelené zbytky, až se plocha bude lesknout čistotou.

Zahradní nůžky
Zahradní nůžky jsou kvalitní, i tak si ale zaslouží důkladnou očistu a namazání (Zdroj: Depositphotos)

Mazání povrchově upravených pracovních částí

Povrch zahradních nůžek je běžně upraven z důvodu vyšší odolnosti proti korozi. Nůžky musí vydržet fungovat celá léta. Při promazávání se zaměřte kromě stříhací části na část, kde jsou obě rukojeti upevněny přes čep do jednoho celku. Sem stačí nakapat několik kapek oleje a několikrát nůžkami zahýbat tak, aby se mazivo dostalo až dovnitř na plochu, kde se čep setkává s rukojetí. A hned uvidíte, že práce je o mnoho jednodušší, ke stisku je zapotřebí mnohem menší síly. Střihací část ošetřete mazacím sprejem a nůžky uložte do pouzdra na suché a chladné místo.

Zahradní rýč
Zahradní rýč je jedním z nejnamáhanějších nářadí, proto mu na podzim věnujte pár minut (Zdroj: Depositphotos)

Co s lopatou, rýčem a motykou?

Velké nářadí má údržbu a konzervaci vlastně podobnou jako malé nářadí. Jen s tím rozdílem, že pracovní rukojeť vždy důkladně omyjte vodou, čímž z ní dokonale odplavíte veškeré nečistoty. Hlavní pracovní část z kovu řádně očistěte kovovou špachtlí, která vám pomůže dostat i hlínu, která zde ulpěla už v jarním období, ale na nějaké čištění nářadí nebylo vzhledem k množství práce ani pomyšlení. Po vysušení úchopové části namažte kovové části trochou rozetřeného oleje v podobě celoplošného filmu, bránícímu případnému hlodání koroze. Plastové části pro oživení a uchování pěkného vzhledu můžete nastříkat trochou spreje s přídavkem silikonového oleje, který používáte například na přeleštění plastů přístrojového štítu vašeho motorového vozidla.

Chytré uskladnění nářadí
Chytré uskladnění nářadí zvětšuje skladovací kapacitu v kůlně (Zdroj: Depositphotos)

Tipy pro skladování nářadí na zimu

  • Malého ručního nářadí máte spoustu, takže využijte jeden ze šuplíků pracovního stolu v dílně, kam si jej veškeré srovnáte třeba podle velikosti.
  • Velké nářadí jako hrábě, lopatu nebo rýč zavěste na zeď, ušetříte tak mnoho drahocenného prostoru.
  • Při skladování nářadí nezapomínejte na bezpečnost, nářadí zavěšené ve výšce může na procházející osobu spadnout a způsobit těžká zranění, proto dbejte na řádné zajištění.
Autor: Radoslav Ptáček (text), Depositphotos (foto)

Související k tématu