Udírny - velká radost na malé ploše

Většina lidí chce mít na zahradě menší či větší udírnu. Naplnit jí chutným obsahem a pak si pochutnat na domácích uzeninách je mnohem lepší, než jen zajít nakoupit do obchodu. Předtucha dobře vyuzené klobásy nebo slaniny je ale spojena se správným uzením a také typem udírny. A právě o udírnách a jejich fungování vás seznámíme.

Udírny - velká radost na malé ploše (Zdroj: Vladeko)
Dřevěná udírna Master Smoker L
Dřevěná udírna Master Smoker L (Zdroj: Vladeko)
Elektrická udírna
Elektrická udírna (Zdroj: Vladeko)

Dřevěné udírny

Dřevěné domácí udírny jsou zárukou klasického uzení postaru - jako topivo slouží tvrdé dřevo nebo štěpka, případně dřevěné piliny. Díky takovému topivu získávají uzené masné výrobky nebo sýry svou charakteristickou vůni. Dřevěná udící komora z čistého masivního dřeva je dostatečně velká jak na drobné uzení klobás a salámů, tak i na pořádnou dávku naloženého masa. V takto konstruovaných udírnách se maso nepřipaluje ani nedehtuje a vy máte záruku kvalitních uzenin.

Dřevěné udírny mohou být:

  • S bočním topeništěm - pro uzení teplým kouřem - udíme pomocí tvrdého dřeva, štěpek či pilin v bočním topeništi - nelze nastavit teplotu ani čas uzení, uzené potraviny je třeba hlídat po celou dobu uzení a přikládáním udržovat požadovanou teplotu v udírně.
  • S regulátorem studeného kouře - pro uzení studeným kouřem - udíme pouze štěpkou Borniak, která se sype do generátoru studeného kouře, časově náročné uzení - několik dní až týdnů.
Dřevěné udírny
Dřevěné udírny nabízejí původní styl uzení (Zdroj: Vladeko)

Elektrické udírny

Elektrické udírny Bradley jsou původem k Kanady. Pořídit si je můžete s manuálním nebo digitálním ovládáním. Využívají se nejen k běžnému uzení masa nebo ryb, ale také k sušení. Jako palivo pro uzení se používají brikety z lisovaného dřeva různých druhů - švestku, jabloň, javor nebo dub. Například pekanové brikety náramně pasují k vepřovému nebo zvěřině, javorové brikety krásně provoní lososa, jabloň pasuje k zelenině a sýrům, ořechovec se hodí na hovězí žebírka.

  • Digitální s regulátorem kouře - možnost uzení teplým i studeným kouřem díky regulátoru kouře - udíme pomocí briket či štěpky pro určitý typ udírny určených (automatický podavač briket v udírně)- nastavení teploty a času uzení = po dobu uzení si nemusíme udírny vůbec všímat.
  • Manuální s regulátorem kouře - možnost uzení teplým i studeným kouřem díky regulátoru kouře - udíme pomocí briket či štěpky pro určitý typ udírny určených (automatický podavač briket v udírně) - nelze nastavit čas uzení, uzené potraviny je potřeba hlídat.
Udírna
Tyto udírny lze používat na zahradě (Zdroj: Vladeko)

Všechny typy udíren jsou určeny výhradně pro externí použití. Udírny Bradley a Borniak jsou vyráběny v několika velikostech a barevných variantách. Udírny Borniak se výborně hodí pro uzení masa a ryb, k uzení zeleniny a různých druhů sýrů. Potraviny máte možnost udit na speciálních roštech, v udírnách Borniak je také speciální lišta pro zavěšení masa a dalších potravin na háčky. Všechny udírny Borniak mají automatický dávkovač pilin, který v pravidelných intervalech přikládá do udírny patřičnou dávku bukových, březových, dubových nebo olšových pilin. Udírny Borniak jsou vyráběny z nerezu nebo aluzinku, což je speciální odolná slitina.

Chcete-li vašemu uzení dodat na zajímavosti, využít techniku uzení studeným kouřem nebo udit rychle pomocí teplého kouře, ale nechce se vám u udírny trávit mnoho hodin? Nabízí se vám americké udírny Masterbuilt, novinka na českém trhu. Jednoznačně největší výhodou je možnost použít jakékoliv palivo pro uzení. Piliny, udící štěpka, brikety, udící lupínky ani malé kusové dřevo nejsou nic, s čím by si tato inovativní udírna neporadila. Ovládací panel vám umožní navolit správnou teplotu i čas uzení pro maso, uzeniny, ryby nebo sýry.

Velikostí udíren
Můžete si vybrat z několika různých velikostí udíren (Zdroj: Vladeko)

Stručná charakteristika udíren

Jedná se o nejmodernější a nejvychytanější domácí elektrické udírny, které jsou na českém trhu k dostání. Udírny Bradley a Borniak se vyznačují velkou kapacitou (ty největší pojmou až přes 20 kilo masa) a snadným intuitivním ovládáním, buďto manuálního nebo digitálního typu. Maso a další potraviny se udí na velkých kovových roštech, ale u řady modelů lze ryby, klobásy a další rozvěšet na šikovné háčky. kromě vnitřního vybavení udíren nabízí tyto udírny i třeba krycí obal na jednotlivé typy udíren, servírovací a odkládací stolečky na kolečkách, elektrické ventilátory na sušení, teflonové a nerezové rošty, adaptéry a ochlazovače kouře, generátory kouře nebo teploměry. S takovým zařízením budou vaše uzené výrobky nepřekonatelné.

Topivo

V případě elektrických udíren je možné doplnit klasickou štěpku a brikety o aromatické směsi dřeva a koření nebo bylin. V nabídce jsou speciality jako brikety s příchutí zázvoru, švestky nebo speciální „myslivecké“ udící brikety. Kromě toho na vás čeká široký výběr udících štěpek a briket. Celkem je na výběr 28 druhů udících briket z dubového, třešňového nebo olšového dřeva. Nezapomínejte, že každá z udíren řady Borniak a Bradley má své standardy v používání vhodného topiva. Udírny Bradley jsou konstruovány výhradně na brikety, zatímco do udíren Borniak je potřeba přidávat pouze štěpku. Dřevěné udírny pak snesou variabilitu topiva - lze používat dřevo, piliny, udící lupínky. Pokud zvolíte možnost topení dřevem, dbejte na kvalitní tvrdé dřevo bez příměsi barev, laků, kovových částic a škůdců. Všechny tyto faktory mají podstatný vliv na výslednou chuť. Používané dřevo by mělo být vždy zbaveno kůry.

Aromatický kouř
Aromatický kouř dodá potravinám neodolatelnou chuť (Zdroj: Vladeko)

Více informací nalezenete na www.grilykrby.cz.

Autor: Vladeko (text a foto)

Související k tématu