Pěstujeme topinambury v českých podmínkách

Topinambury bychom automaticky zařadili mezi zeleninu, ale pozor, není tomu tak. Topinambury jsou v podstatě slunečnice a jejich jedlou částí jsou zdužnatělé kořenové hlízy. Celý botanický název je slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus) a vzrůstem opravdu hodně připomíná slunečnici roční (Helianthus annuus). Květy topinamburu jsou ale drobnější a na stonku jich je větší množství. Jedlé hlízy, které se tvoří pod zemí, jsou šťavnaté, chutné a v kuchyni je upravujeme podobně jako brambory.

Pěstujeme topinambury v českých podmínkách

Důvody pro pěstování topinambur

Proč vlastně topinambury pěstovat? Hlavním důvodem je jejich nutriční hodnota. Obsahují uhlohydráty, bílkoviny, vlákninu a minimum tuků. Jsou také zdrojem esenciálních aminokyselin, vitamínů B, D, H, C, provitamínu A a minerálních látek. Svoji popularitu si získaly zejména díky obsahu polysacharidu inulínu, který je nesmírně cenný ve výživě diabetiků. Inulín dokáže snižovat hladinu cukru v krvi.

Hlízy topinambur lze pěstovat i u nás, připomínají trochu petržel
Hlízy topinambur lze pěstovat i u nás, připomínají trochu petržel

Zajímavost

Topinambury pocházejí z Ameriky a jejich název je odvozen od jména jihoamerického indiánského kmene Tupinambů z Brazílie. Hlízy se od nich naučili v 16. století používat kolonisté. Později se rozšířily i do Evropy. Topinambury mají i lidové názvy, jsou jimi jeruzalémské artyčoky či židovské brambory.

Pěstování

Topinambury jsou velmi nenáročné na kvalitu půdy, snesou i chudší písčité půdy, poradí si s občasným přeschnutím i s přílišnou vlhkostí. Jejich další výhodou je, že téměř netrpí na choroby a škůdce. Preferují sluníčko, ale porostou i v polostínu. Vysazujeme je na jaře, a to buď jako předpěstované sazenice nebo jako hlízy. Vymezíme jim dostatek místa, klidně malý samostatný záhonek. Rostou rychle a jsou poměrně vzrůstné, menší rostliny by mohly utlačovat. Navíc k nim potřebujeme dobrý přístup kvůli sklízení. Hlavní péčí v průběhu sezóny bude zalévání a pletí. Sklizeň se doporučuje na podzim, ve chvíli, kdy stonky začínají žloutnout, Většinou je to v průběhu října. Nemusíme ale čekat na podzim, hlízy lze sklízet i postupným odrýváním kdykoliv v průběhu roku. Topinambury jsou vytrvalé rostliny a nevadí jim mráz, na podzim proto rozhodně nemusíme sklidit úplně všechno. Díky tomu je také můžeme sklízet již brzy na jaře, kdy je o ostatní zeleninu nouze.

Topinambury patří do rodu slunečnic
Topinambury patří do rodu slunečnic

Využití

Hlízy jsou lehce nasládlé, křupavé a trochu připomínají syrové ředkvičky nebo ředkve. Podobná je ovšem jejich konzistence, topinambury nemají typickou štiplavou chuť jako ředkvičky. Díky zásobnímu škrobu inulinu mají nasládlou chuť. Topinambury můžeme jíst tepelně upravené i syrové.

Za syrova jsou nejlepší nakrájené na plátky nebo jemně nastrouhané a ochucené oblíbenou zálivkou. Použít je můžeme i do jakéhokoliv zeleninového salátu, který oživí svou křupavostí. Za syrova konzumované topinambury navíc neztrácejí nic ze svých nutričních hodnot.

Topinambury jsou velmi chutné hlízy
Topinambury jsou velmi chutné hlízy

Recepty

Potřebujeme jeden díl topinamburů a jeden díl jablek a hrušek v libovolném poměru. Vše omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Dochutíme limetkovou šťávou, nasekanými hrozinkami a vlašskými ořechy. Můžeme jíst samotné nebo se dvěma lžícemi kokosového jogurtu a medu, které přidáme na povrch salátu.

Připravujeme ji stejně jako například dýňové pyré. Potřebujeme 200 g topinamburu, kousek dýně Hokkaido, svazek jarní cibulky, máslo, kmín, pepř, čerstvý rozmarýn na ozdobu.

Cibuli zpěníme na másle a přidáme na kostky nakrájený topinambur a dýni. Orestujeme a zalijeme vodou, aby kostky byly ponořené. Vaříme do úplného změknutí. Pro hustší polévku použijeme méně vody. Uvařenou zeleninu rozmixujeme spolu s vodou, ve které se vařila. Zjemníme čerstvým máslem, osolíme, opepříme a zdobíme ochucené čerstvým rozmarýnem.

Polévku připravíme podobně jako třeba dýňovou
Polévku připravíme podobně jako třeba dýňovou

Topinambury skvěle chutnají i smažené, a to samostatně i v kombinaci s ostatní, podobně chutnající zeleninou, jakou jsou brambory, dýně nebo cukety. Můžeme je zapékat i smažit na másle jako hranolky.

Výborné jsou zapečené se sýrem.

Potřebujeme zapékací misku a na tenoučká kolečka nakrájené topinambury, máslo, pepř, sůl, smetanu, dva až tři různé sýry vhodné na zapékání. Může to být parmezán, mozzarela, eidam nebo i jiný sýr, který nám chutná.

Zapékací misku vymažeme máslem a vrstvíme střídavě topinambury a nastrouhaný sýr. Solíme a pepříme. Na povrch přijde poslední vrstva sýru a vše polijeme smetanou. Pečeme v troubě asi 25 minut při 175 °C. Nakonec vložíme na několik minut pod gril. Jíme teplé i studené.

Zapečené topinambury jsou podobné bramborám
Zapečené topinambury jsou podobné bramborám
Autor: Daniela Dušková (text), Depositphotos (foto)

Související k tématu