Vánoční štóla z tvarohu - nekynutá

Máte chuť upéct na vánoce nějakou tradiční dobrotu? Tady je na jednu recept.

Vánoční štóla z tvarohu - nekynutá
Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu
Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu
Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu
Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu

Potřebujeme na těsto

  • 370–400 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • 1 ½ balíčku prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžičku pomerančové kůry
  • 125 g cukru krupice
  • 1 měkký tvaroh
  • 2 vejce
  • 150 g rostlinného tuku na pečení
  • hrst (50 g) nahrubo nakrájených rozinek
  • hrst (50 g) nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Kromě toho

  • 60 g másla na potření hotové štoly
  • 50 g moučkového cukru na posypání
  • alobal
  • pečicí papír

Postup

  • Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu
    Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu

    Rozpustíme rostlinný tuk a necháme ho stranou vychladnout. Odložíme si trochu hladké mouky k posypání prkénka. Zbytek mouky smícháme se všemi ingrediencemi a dohněteme ručním šlehačem. Správně vláčné těsto se odlepuje od stěn. Troubu předehřejeme na 220 °C.

  • Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu
    Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu

    Těsto dáme na moukou posypané prkénko či stůl a rukama nebo válečkem z něj vytvoříme asi 1 cm vysokou placku.

  • Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu
    Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu

    Placku přeložíme vrchním a spodním dílem do prostředku, a poté ještě jednou přehneme spodní díl do 2/3 směrem nahoru.

  • Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu
    Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu

    Plech vyložíme pečicím papírem a opatrně na něj přeneseme štólu. Dáme ji do předehřáté trouby a pečeme 10 minut, pak zmírníme teplotu na 160 °C. Dopékáme dalších 20 minut.

  • Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu
    Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu

    Po upečení štólu za horka potřeme právě rozpuštěným máslem a posypeme vydatnou vrstvou moučkového cukru. Štólu zabalíme do alobalu a necháme ji zcela vychladnout. V chladu ji necháme uležet alespoň týden.

  • Autor: Eva Kybalová (text a foto)

    Související k tématu