Od špekáčku z táboráku ke grilovanému lososu

Z grilování se stala oblíbená volnočasová aktivita a způsob relaxace na čerstvém vzduchu. Čas strávený u grilu je rituálem, který dobře doplňuje zálibu Čechů v chataření a chalupaření. Ve venkovních podmínkách dominuje klasický gril na dřevěné uhlí, doma rádi využijeme elektrický gril, své příznivce má i plynový či lávový gril, nejoblíbenější grilovanou pochoutkou je různé maso a zelenina, ale nebojíme se ani experimentů, rádi zkoušíme nové recepty.

Od špekáčku z táboráku ke grilovanému lososu (Zdroj: Weber )

Grilování je dnes více než jedna z kuchařských technologií, stalo se oblíbenou společenskou aktivitou, způsobem trávení volného času a relaxací. Pro mnoho z nás je symbolem léta, dovolené a pohody ve společnosti rodiny a přátel. Grilování je rituál – v mnoha českých domácnostech začíná už ve čtvrtek, kdy se nakupuje maso, které se doma nakládá do některé z oblíbených marinád. V pátek odpoledne již se svými blízkými debatujeme v okolí grilu, sledujeme přípravu, posloucháme syčení masa, opájíme se vůní grilovaných pochoutek a těšíme se na kulinářský zážitek.

Od špekáčku z táboráku ke grilovanému lososu aneb gril Smokey Joey Premium
Grilování je oblíbenou rodinnou aktivitou (Zdroj: Weber )

Ačkoliv mezi nejčastější grilované pochoutky stále patří maso a kuřata, na českých grilech se také objevují speciality – různé grilovací klobásky a párečky, ryby – sladkovodní i mořské, plody moře, zelenina nebo sýr. Češi si jídlo čím dál víc užívají, rádi testují inspirativní recepty a objevují nové chutě. Láká je exotika a etnická kuchyně. Ale i u nás máme své ryze české receptury. S oblibou sáhneme po našem národním pokladu – pivu, které používáme při přípravě marinád nebo pro polévání další české speciality – grilovaného selátka.

Od špekáčku z táboráku ke grilovanému lososu aneb gril Smokey Joey Premium
Gril Smokey Joey Premium (Zdroj: Weber )

Nyní můžete vybírat svůj nový gril nejen podle užitných parametrů, ale také podle barvy. Slaďte svůj gril s vaší zahradou či terasou anebo si zvolte barvu, která se vám prostě líbí. Přední výrobce amerických grilů Weber-Stephen rozjasnil svou kolekci grilů na dřevěné uhlí barvami. Takový gril je vhodný pro aktivní životní styl. Má tu správnou velikost na časté přenášení, je malý, lehký při nakládání a mobilní, ideální pro pikniky nebo grilování mimo domov. Vybírat můžete z pěti barev: cihlově červené, šedé, černé, krémové a šalvějové.

Od špekáčku z táboráku ke grilovanému lososu aneb gril Smokey Joey Premium
Gril je na výběr v několika barvách (Zdroj: Weber )

Pokud si myslíte, že se vám o každodenním grilování může leda zdát, protože nemáte vlastní zahradu ani velkou terasu, mýlíte se. Pokud disponuje váš byt alespoň balkonem, máte vyhráno. Musíte si ale vybrat správný gril, tedy elektrický. S grily na elektřinu odpadají starosti s palivem, stačí ho jen zapojit do zásuvky a začít grilovat. Nehrozí problémy se sousedy (nepříjemný kouř) a elektrický gril navíc užijete i doma v kuchyni.

Od špekáčku z táboráku ke grilovanému lososu aneb gril Smokey Joey Premium
Elektrický gril užijete i doma v kuchyni (Zdroj: Weber )
Od špekáčku z táboráku ke grilovanému lososu aneb gril Smokey Joey Premium
Elektrický gril se vejde i na balkon (Zdroj: Weber )

Zkuste se při vašem grilování nechat inspirovat jedním z mnoha receptů, který pro vás výrobce grilů Weber připravil. Věříme, že uvedený recept vám přijde k chuti a obohatí váš jídelníček.

Uzený lososový filet

Doba grilování: 35 minut
Metoda grilování: nepřímá – uzení

Uzený lososový filet
Uzený lososový filet (Zdroj: Weber )

Ingredience: 1 filet lososa s kůží, 6 g mořské soli, 50 ml olivového oleje, 2 citrony

Skandinávská omáčka:120 ml majonézy, 360 ml zakysané smetany, 60 g dijonské hořčice, 2 g kopru, 2 g mořské soli, 1 g pepře, 50 g cukru krystal, 2 citrony

Příprava:

Lososa omyjeme a osušíme. Celý filet položíme na alobal potřený olivovým olejem, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a vložíme do roztopeného grilu. Předem namočené kousky hickory dřeva lupínků umístíme přímo do rozžhavených briket (hrst a půl na každou stranu). Gril přiklopíme a grilujeme cca 30 minut. Během grilování neodklápíme. Hotového lososa porcujeme bez kůže.

Skandinávská omáčka:

Citron omyjeme teplou vodou, kůru nastrouháme a vymačkáme šťávu. Kopr omyjeme a drobně nakrájíme. Veškeré suroviny dáme do misky a šleháme, až vznikne hladká hmota. Dochutíme podle potřeby citronovou šťávou nebo solí. Omáčku podáváme ozdobenou snítkem kopru.

Více informací o grilu Smokey Joe Premium i kulinářských tipech na www.weber.com.

Autor: Weber (text), Pavel Zeman, Weber (foto)

Související k tématu