Zelené koření v truhlíku

K zelenému koření, které můžete pěstovat v truhlíku na okně nebo na balkóně patří i naťová petržel, tymián obecný, saturejka zahradní i dobromysl obecný – oregano. Petrželka zdobí a koření spoustu pokrmů, saturejku a tymián využijete k dochucení masa a dobromysl by neměla chybět na žádné pizze, ale můžete si z ní uvařit i čaj pro dobrou náladu.

Zelené koření v truhlíku
Zelené koření v truhlíku
Zelené koření v truhlíku
Zelené koření v truhlíku
Zelené koření v truhlíku

Správná volba zeminy, v níž byliny pěstujete, ovlivní chuť i aroma zeleného koření. Bylinky pro koření obecně upřednostňují chudé písčité zeminy a hodně slunce. V zeminách bohatých na humus se příliš vytahují, a to na úkor kvality. Určitě neuděláte chybu, když do zvolené zeminy přimícháte písek. Na dně truhlíků pak vytvořte drenážní vrstvu z hrubého štěrku nebo keramzitu.

Zelené koření v truhlíku
Zelené koření v truhlíku
Zelené koření v truhlíku
Zelené koření v truhlíku

Asi měsíc staré sazeničky vyrostlé ze semínek opatrně přesaďte do truhlíků. Použijte sázecí kolík nebo třeba tužku a sazeničky v dostatečných rozestupech vysaďte a zalijte. Nechte je zakořenit a teprve, když teplota ani v noci neklesá pod 5 °C, můžete truhlíky umístit na venkovní parapet nebo na balkon. Zpočátku, než se otuží, je chraňte před ostrým sluncem.

Autor: JARA (text), Pavel Zeman (foto)

Související k tématu