Grilovací sezóna je tu!

Teplé slunné počasí a vůně masa linoucí se ze zahrad nás nenechají na pochybách, že grilovací sezóna byla zahájena. Co si zkusit zpestřit tradiční grilování použitím i jiných surovin jako jsou sýry či různé druhy zeleniny.

Grilovací sezóna je tu!

Sýry

Máte rádi sýry? Nebojte se je dát na gril. Pro tyto účely je nejvhodnějším a velice chutným sýrem Camembert nebo Hermelín. Můžete koupit rovnou hermelín určený na grilování nebo použijte jakýkoliv jiný sýr tohoto typu, který vám chutná. Připravíme si velice jednoduchou marinádu z olivového oleje a koření, které máme rádi. Sůl ale dávkujte opatrně, sýr je už sám osobě dostatečně slaný. Sýr potřeme marinádou ze všech stran a zabalíme jej do alobalu tak, aby se případná šťáva nevylévala do grilu. Můžeme k němu přidat i najemno nakrájenou cibulku nebo česnek pro zpestření chutí. Samotný sýr pak grilujeme krátce, stačí mu 10-15 minut.

Své chuťové buňky však můžete v průběhu grilovací sezóny také překvapit tradičním kyperským sýrem halloumi, který se na grilu nerozpadá a není ho ani potřeba balit do alobalu.
Své chuťové buňky však můžete v průběhu grilovací sezóny také překvapit tradičním kyperským sýrem halloumi, který se na grilu nerozpadá a není ho ani potřeba balit do alobalu.

Žampiony

Potravina, která se náramně hodí na gril, jsou žampióny, ještě lépe Portobello (steakové krémové žampióny). Portobello mají větší a masitější kloboučky a vyznačují se hnědou barvou a výraznou houbovou chutí. Tyto žampiony jsou výborné, naplníme-li jejich kloboučky směsí s jakýmkoliv výraznějším sýrem, například čedarem, parmazánem nebo gorgonzolou. Pak už podle chuti přidáme například česnek, šalotku, cherry rajčátka a bylinky. Kloboučky je vhodné ze shora jemně naříznout do tvaru X, aby se lépe propekly.

Nadívané papriky a rajčata

Velice chutné jsou též nadívané papriky nebo rajčata. Ty jednoduše necháme na grilu i s náplní ohřát a změknout. K této sladší zelenině se chuťově dobře doplňuje sýr feta nebo jiný sýr balkánského typu. Ideálně na jemno nakrájený či nastrouhaný s pepřem a tymiánem, popřípadě dochucený solí. Rajčata se také dají plnit tradičněji mozzarellou a bazalkou.

Nadívané papriky a rajčata
Nadívané papriky a rajčata

V neposlední řadě můžete vaši oblíbenou zeleninu jednoduše nakrájet na kousky, smíchat se solí, pepřem a olivovým olejem a rozložit na perforovaný grilovací tác. Přípravu hub a zeleniny na gril vám pak výrazně usnadní dobře zvolený kvalitní nůž. Výborným pomocníkem je například velký kuchařský nůž Fiskars Functional Form+, který má 20 cm dlouhou čepel z nerezové japonské oceli.

Pusťte se do toho. Ugrilujte si kromě masa i něco lehčího. Nebojte se experimentovat a zkoušet různé kombinace a uvidíte, že tuto rozmanitost ocení i vaše chuťové pohárky.

Nadívané papriky a rajčata
Nadívané papriky a rajčata
Autor: Fiskars (text a foto)

Související k tématu