Švestkový kompot, povidla či knedlíky

Letos máme poprvé švestek dostatek. A jsou krásně velké a slaďounké. Musím je nutně uchovat na zimní období. Není nad domácí švestkový koláč ke kávě a dívat se při tom z okna na sněhové závěje. A co teprve domácí povidla. Kupovaná se s nimi nedají srovnávat. A to bychom nebyli kutílci, abychom vám nepřinesli ještě něco navíc.

Švestkový kompot, povidla či knedlíky

Na strom vylezli chlapi, ovoce dodali až na stůl, zbytek práce zůstal na mně. Takže hurá do sklepa pro sklenice, umýt je i švestky (samozřejmě ne najednou v jedné vodě) a můžeme se pustit do práce. Část švestek zavaříme jako kompot, z části uděláme povidla a několik kousků si necháme v celku na tvarohové knedlíky, které jsem letos vlastně ještě nedělala.

Švestkový kompot, povidla či knedlíky
Švestkový kompot, povidla či knedlíky

Švestková povidla

Švestky vypeckujeme. Nyní je můžeme rozvařit buď takto v celku a nebo je nejprve umlít. Doporučuji druhou možnost, protože švestky vařené v celku je potřeba přepasírovat, aby nezůstaly slupky, které se nerozvaří. A pasírování není zrovna moje oblíbená činnost. Také se u vaření mletých švestek zkrátí doba varu. Takže pamatujíc na cifry na ročním zúčtování za plyn švestky namelu na masovém strojku. Kaši vyklápím do širokého kastrolu.

Švestková povidla
Švestková povidla
Švestková povidla
Švestková povidla

Povidla při varu cákají. Hodně a daleko. Hrnec zakryjte pokličkou! Pokud máme rozemletého švestkového pyré více, rozdělíme ho raději do dvou kastrolů, bude prskat o něco méně. Pokud máte talové kolečko, dejte jej na hořák a teprve na tuto plochu postavte kastrol. Jakmile se začne voda odpařovat, častěji mícháme, aby se povidla nepřichytila ke dnu. Ale než odklopíte pokličku, stáhněte plamen, dokud poklička nepřestane nadskakovat, teprve poté odkryjte a promíchejte. Vaříme cca 1,5 hodiny. Povidla jsou dostatečně hustá tehdy, jakmile odpadávají z vařečky po větších kusech. Pokud vám po ochutnání připadají kyselejší, podle chuti oslaďte. Pokud máte plody méně vyzrálé, dejte 50 - 100 g cukru na 1 kg ovoce.

Švestková povidla
Švestková povidla
Švestková povidla
Švestková povidla

Horká povidla opatrně sběračkou nalijte (či napěchujte - podle jejich konzistence) do sklenic. Okraje otřete suchou utěrkou a ihned zavíčkujte a víčko dotáhněte. Naplněné a uzavřené sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Švestková povidla
Švestková povidla
Švestková povidla
Švestková povidla

Švestkový kompot

Mezi tím, než se povidla uvaří, si můžeme zkrátit čekání tak, že si vypeckujeme zbylé švestky a napěchujeme je do sklenic. Pokud plod obřízneme nožem podél pecky, můžeme ji pak jednoduše vydloubnout. Švestka má, stejně jako např. broskev či meruňka, na svém těle vyznačenou rýhu. Pokud ji obkrojíte, máte jistotu, že jste se dostali na pecku na placato a můžete ji tak lehce vyndat.

Postup

Na švestkový kompot svaříme vodu s cukrem - dle zralosti švestek dáváme poměr na 1 l vody 300 - 500 g cukru. Do sklenic napěchujeme švestky, zalijeme cukrovým roztokem, švestky by měly být zcela ponořené, ale nesmí zasahovat do užšího hrdla sklenice. Okraje opět vysušíme utěrkou, aby víčko dobře "chytlo" a zavíčkujeme. Pro obměnu zkuste vršek švestek lehce posypat skořicí a nalít panáka slivovice nebo rumu.

Švestkový kompot, povidla či knedlíky
Švestkový kompot, povidla či knedlíky
Švestkový kompot, povidla či knedlíky
Švestkový kompot, povidla či knedlíky

Víčka zašroubujeme, pokud používáte obyčejná, tak postupujte následovně. Hrdlo sklenice otřete dosucha utěrkou. Položíte víčko, překryjete utěrkou, vezmete zavařovací hlavu a víčko hlavou zamáčknete. Poté opatrně sundáte pomocí utěrky. Pokud nemáte stejně jako já zavařovací hrnec, nemusíte věšet hlavu. Vezmete si plech s vyšším okrajem a sklenice na něj postavíte, neměly by se mezi sebou dotýkat. Poté nalejete na plech vodu, alespoň tolik, abyste zvládli manipulovat s horkým plechem, až jej budete vyndávat z trouby. Nyní rozpálíte troubu, plech se sklenicemi vložíte a zapékáte (= sterilujete) cca 20 - 30 minut při cca 85 stupních.

Švestkový kompot, povidla či knedlíky
Švestkový kompot, povidla či knedlíky
Švestkový kompot, povidla či knedlíky
Švestkový kompot, povidla či knedlíky

Sbohem, obyčejná sklenice!

Každá sklenice by měla být označená před tím, než ji uložíme do chladu. Někomu stačí polepit sklenice lepíky, někdo si koupí ozdobné samolepky, jiný se s popisky vůbec nezdržuje. Mně se dostaly do rukou popisovače Paint Marker od ALTECO. Vyčarujeme s nimi skutečně neobvyklé a originální dekory. A kdo nemá chuť malovat, může s nimi prostě jednoduše sklenice popsat.

Sbohem, obyčejná sklenice!
Sbohem, obyčejná sklenice!
Sbohem, obyčejná sklenice!
Sbohem, obyčejná sklenice!

Popisovače zakoupíte v základních barvách (černá, červená, modrá, žlutá, zelená), ale také ve stříbrné a zlaté a především v bílém odstínu, což je jedna z nejhůře sehnatelných barev. Vše najdete na www.alteco.cz. Na sklenici můžete nakreslit různé krajkové bordury, fantazii se meze nekladou. Pokud nechcete kreslit na tělo, můžete svůj popis umístit na víčko. A vůbec vás nemusí trápit jeho barva. Z nabízených odstínů vždy některý použijete.

Sbohem, obyčejná sklenice!
Sbohem, obyčejná sklenice!
Sbohem, obyčejná sklenice!
Sbohem, obyčejná sklenice!

Také můžete na tělo namalovat druh ovoce a k němu připojit rok výroby, to samé lze na víčko. Uvidíte, že pohled na plné regály ve sklepě či komoře vás bude bavit pokaždé, kdy tam zavítáte pro nový kompot.

Sbohem, obyčejná sklenice!
Sbohem, obyčejná sklenice!
Sbohem, obyčejná sklenice!
Sbohem, obyčejná sklenice!

Tvarohové švestkové knedlíky

A na závěr připojuji svůj nejoblíbenější recept na ovocné knedlíky. Nečekejte kynuté těsto, ale pro mě mnohem lehčí - tvarohové. Nejraději dělám meruňkové, ale protože jejich úroda je rok od roku horší, spokojím se i se švestkami. Na těsto potřebujete:

  • 30 g másla
  • 200 g tvarohu
  • 500 g hrubé mouky
  • cca 1/4 l mléka
  • 2 vejce
  • špetka soli
    • Zaděláme vláčné těsto, rozválíme, pokrájíme na čtverečky, plníme ovocem. Pečlivě zabalíme. Zavaříme je do prudce vroucí osolené vody asi na 5 - 8 minut. Jakmile vyplavou, jsou většinou dost uvařené. Pro jistotu ale jeden knedlík vylovíme a rozřízneme, abychom se přesvědčili, zda je těsto uvařené i uvnitř. Dobrou chuť!
Tvarohové švestkové knedlíky
Tvarohové švestkové knedlíky
Autor: Pavla (text a foto)

Související k tématu