Červencový Zahrádkář vás na stáncích či ve schránkách uvítá ve svěžím prázdninovém stylu. V hlavním tématu měsíce zjistíte, jak se správně starat o bazénovou vodu, aby neškodila a vám ani dětem. Dočtete se, na co byste měli dávat pozor pří výběru zahradního čerpadla či jaké letničky zvolit, aby zářily na vaší zahradě až do prvních mrazíků.
V pokračování seriálu o pěstování v nádobách se tentokrát Zahrádkář zaměřil na listnaté dřeviny. O pár stránek dál se dočtete, jak začlenit tradiční bylinkoviště nejen do moderní zahrady. A pokud budete číst červencového Zahrádkáře opravdu pozorně, narazíte i na slevový kupón, která vám výrazně zlevní výrobky značek CzechoSeeds a SEMO.
V červencovém čísle se dále dočtete:
Pěstování plaménků
Popínavý plamének je jednou z nejoblíbenějších a nejkrásnějších rostlin českých plotů i pergol. Záplava malých i velkých pestrobarevných květů je však vykoupena poměrně komplikovaných řezem. V obsáhlém materiálu vám ukážeme, jak správně rozdělit plaménky do tří skupin a jakým způsobem provádět jejich řez.
Dejte prostor ořešáku
Obliba ořešáku na českých zahradách roste úměrně s cenou ořechů na pultech českých obchodů. Není výjimkou, že se pár sousedů domluví a vysadí mohutný strom poblíž společných hranic. Ořechy jsou pro své výjimečné vlastnosti totiž hitem nejen v období Vánoc. Jestli přemýšlíte o výsadbě ořešáku i na své zahradě, rozhodně si nenechte ujít návod na jeho pěstování i s popisem vlastností jednotlivých odrůd na straně 26.
Kalendárium pro červenec
Po sklizni jahod nezapomeňte jahodníkový porost očistit od starých listů, čímž omezíte výskyt chorob. Odnože prvního a druhého řádu (ty nejbližší rostlině) můžete použít pro další pěstování. Řadu návodů a tipů pro měsíční práce na ovocné zahradě najdete na straně 22.
Nejlépe chutná vlastní réva vinná
Při pěstování révy se obejdete i bez chemického postřiku, tvrdí přední expert na pěstování révy vinné Pavel Pavloušek na straně 29. Musíte však znát a respektovat několik agrotechnických zásad. Dozvíte se také, proč je vhodné odstranit listy v zóně hroznů během zhruba dvou týdnů, které následují po odkvětu.
Zahrádkářka
V pravidelné příloze Zahrádkářka vás kuchařské fantazie Pavlíny Kinclové vtáhnout do pravého léta s vůní a chutí čerstvých jahod, borůvek či rebarbory. Po vydatných ovocných koláčích vás do správné formy naladí kuchařka Florentýna s nabídkou zdravých receptů pro vaši prázdninovou vitalitu. Naučíte se také vázat věnce z obilí. A protože léto je tím nejlepším obdobím pro přechod ke zdravému životnímu stylu, poradíme vám, jak se nadobro zbavit nějakého toho kila tělesné váhy.
Informace o časopisu najdete na www.zahradkar.orga na www.facebook.com/Zahradkar. Roční předplatné za 336 Kč můžete sjednávat na 800 100 134. Ideální i jako dárek pro skutečné zahrádkáře.
Publikováno: 2. 7. 2016, Autor: Časopis Zahrádkář (text a foto), Profil autora: Redakce