Grilování na zahradě, balkoně a terase

Teplý letní podvečer a vůně grilovaných pochutin patří neodmyslitelně k sobě. Všichni dobře známe tu chvilku, kdy jdeme kolem něčí zahrádky, terasy nebo balkonu a do nosu nás najednou břinkne lákavá a nenechavá vůně grilujícího se masa, zeleninky a směsi různých koření. V tu chvíli snad i zcela nasycený člověk zatouží po kousíčku křupavého kuřecího prsíčka, šťavnatého burgeru či dozlatova ogrilované zeleniny. Mít tak doma vlastní gril…

Grilování na zahradě, balkoně a terase

Co je dobré před koupí grilu zvážit?

Předně bychom měli zvážit, jak často budeme gril využívat, pro kolik lidí budeme většinou grilované pokrmy připravovat a kde s ním budeme zacházet. Pro početnější rodinu, která si o letních víkendech ráda ugriluje něco dobrého, se vyplatí větší a kvalitnější grily. Zato pro občasné sezónní rožnění na chalupě budeme vybírat z menších typů, které nejsou finančně náročné.

Co je dobré před koupí grilu zvážit?
Co je dobré před koupí grilu zvážit?

Elektrika, plyn nebo uhlí?

V podstatě existují tři základní druhy grilů, ze kterých můžeme vybírat. Jedná se o grily na dřevěné uhlí, na plyn a na elektřinu. Liší se mnohými faktory: zdrojem energie potřebné pro úpravu pokrmů, velikostí, ale také třeba náročností na údržbu. Dokonce i chuť připravovaných pokrmů bude z každého grilu odlišná – potrpíte si na zdravou stravu bez zbytečných tuků? Pak je pro vás ideální elektrický gril s teflonovou vrstvou. Naopak pro milovníky klasických ogrilovaných kusů masa, které „přičichly“ k ohni, je jasnou volbou gril na dřevěné uhlí. V neposlední řadě se grily liší i v délce přípravy pokrmů – některým trvá déle, než se rozpálí, u jiných se obtížněji reguluje dosažená teplota. Na veškeré aspekty se nyní podíváme podrobněji.

Elektrika, plyn nebo uhlí?
Elektrika, plyn nebo uhlí?

Grily na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí jsou oblíbené nejen díky své příznivé ceně, ale zejména pro svou snadnou manipulaci a přenosnost. Jejich použití zvládne opravdu každý – stačí rozpálit uhlíky a na roštu začít grilovat. Pro rozžhavení grilu nepotřebujete žádné speciální náčiní, stačí vám novinový papír (případně tuhý podpalovač), sirky a dřevěné uhlí, které seženete jak v hobbymarketech, tak například i u čerpacích stanic. Jedná se tedy o jakési přenosné ohniště, u kterého si můžete vychutnat pocit z opravdového ohně. Jen počítejte s tím, že budete potřebovat přibližně půl hodiny, než gril správně rozpálíte. Kotlíkové grily na dřevěné uhlí lze zaklopit víkem, což vám v podstatě umožní připravovaný pokrm udit nebo důkladně „progrilovat“. Navíc lze u tohoto typu grilu využívat jak přímý způsob grilování, tak i nepřímý. Druhým typem jsou grily otevřené, kde dochází k přímému kontaktu grilovaného pokrmu s žárem, a kvůli absenci víka nelze provádět nepřímé grilování.

Grily na dřevěné uhlí
Grily na dřevěné uhlí
Grily na dřevěné uhlí
Grily na dřevěné uhlí

Na co se zaměřit u grilů na dřevěné uhlí:

1. U kotlíkového grilu musí víko dobře těsnit – to zaručí možnost nepřímého grilování. Držák víka by měl být z termoplastu či jiného materiálu, který je žáruvzdorný a nepálí.2. Na spodní i vrchní části kotlíkového grilu musí být průduchy, díky nimž můžete regulovat proudění vzduchu a tedy i tepla. Proudění vzduchu případně zajišťuje i speciální ventilační systém v noze grilu.3. Sklápěcí grilovací rošt pro usnadnění přikládání.4. Robustní konstrukce, možnost používat boční stolky, kolečka pro snadnou manipulaci.5. Kvalitní povrchová úprava grilu například se smaltovaným žáruvzdorným poklopem.6. Možnost zapálení dřevěného uhlí pomocí zabudovaného plynového hořáku.

Grily na dřevěné uhlí
Grily na dřevěné uhlí
Grily na dřevěné uhlí
Grily na dřevěné uhlí

Elektrické grily

Tento typ grilů je možné používat téměř všude, kde je zajištěn přívod elektřiny, a proto si můžete grilované pokrmy dopřát i přesto, že nevlastníte rozlehlou zahradu. Vhodné jsou například i pro použití na balkoně či do kuchyně. Kromě nakažlivé vůně grilujícího se masa totiž nehrozí, že byste vyděsili sousedy jako v případě grilu na dřevěné uhlí. Pokud zajistíte přívod elektrické energie, je manipulace s grilem díky relativně malé velikosti a nízké hmotnosti poměrně snadná. Vhodné jsou i pro začátečníky, kteří s grilováním nemají žádnou zkušenost.

Elektrické grily
Elektrické grily

Na co se zaměřit u elektrických grilů:

1. Regulátor teploty se světelnou indikací2. Příkon nejméně 2 000 W3. Nepřilnavá plocha (teflon, litinová deska) pro zdravé grilování a snadné čištění4. Žebrovaná i rovná plocha pro grilování zeleniny a masa5. Vyjmutelná odkapávací miska na šťávu a tuky

Elektrické grily
Elektrické grily
Elektrické grily
Elektrické grily

Plynové grily

Plynové grily představují velmi komfortní styl grilování. Jejich velkou předností je zdravější způsob přípravy pokrmů díky zamezení přímého kontaktu tuku se žárem a možnosti regulace plamene a teploty. Nemusíte se tedy obávat odskakujících uhlíků a potenciálně nebezpečného otevřeného ohně jako u grilů na dřevěné uhlí. Velmi snadné je už jejich rozpalování pomocí tzv. piezo zapalování stisknutím jediného tlačítka. Jednoduše jej zmáčknete a můžete ihned grilovat. Plynové grily jsou vhodné i na přípravu velkých kusů masa, které ke svému řádnému propečení potřebují delší čas. Plynové grily nabízejí spoustu výhod, jako např. výbornou chuť masa, díky vysoké teplotě, která dokáže maso zatáhnout a ponechat uvnitř šťávy. Provoz plynových grilů je relativně finančně nenáročný – 10kilogramová plynová bomba (průměrná spotřeba 300g/hod.), která zpravidla vydrží na celou sezonu, vás vyjde zhruba na 400 Kč.

Plynové grily
Plynové grily
Plynové grily
Plynové grily

Na co se zaměřit u plynových grilů:

1. Robustní a stabilní konstrukce s kolečky2. Zabudovaný plynoměr a teploměr3. Snadno přístupná omyvatelná odkapávací miska4. Stabilní boční odkládací stolky a háčky na utěrky5. Nejméně 2 tepelné zóny pro možnost nepřímého grilování6. Litinová grilovací deska7. Zakrytí hořáků, aby na ně nekapal tuk a nepřepaloval se

Plynové grily
Plynové grily
Plynové grily
Plynové grily

Údržba je základ

Aby gril fungoval tak, jak má a jídlo bylo co nejchutnější, je nezbytné, abyste jednou za čas vzali hadr, škrabku a další prostředky a na gril se podívali pořádně z blízka. Očistná kúra se ale liší podle typu grilu, který máte doma. Nyní si v kostce povíme, co udělat pro to, aby vám gril sloužil co nejdéle.Rošt u klasických kotlíkových grilů na dřevěné uhlí je třeba před a po každém použití vypálit. Délka vypalování závisí na míře znečištění – vypalujte tak dlouho, dokud se z roštu nepřestane kouřit. Následně rošt vyčistěte speciálním kartáčem. Pokud jsou venkovní stěny grilu okouřeny či jsou na nich šmouhy od uhlíků či mastnota, je nejjednodušší je odstranit za pomoci kuchyňské houbičky a speciálního přípravku (např.: ekologické čističe na grily).Postup při čištění plynových grilů je obdobný jako u kotlových. Zavřeme horní víko, gril nastavíme na nejvyšší teplotu a necháme přibližně 10 minut působit. Teplý vypálený gril poté vydrhneme grilovacím kartáčem (nejvhodnější je s trojúhelníkovým tvarem - snadněji vyčistí prostor mezi rošty a těžko dostupná místa - se štětinami z měkčího kovu, které nepoškodí povrch grilu).Péče o elektrické grily není nikterak komplikovaná. Stačí je jednoduše zahřát na maximální provozní teplotu, až zbytky po grilování shoří. Speciálními kartáči či kuchyňskými houbičkami se speciálním přípravkem se potom poslední zbytky z ještě teplého roštu lehce odstraní. Nicméně nezapomínejte pravidelně čistit misky na odkapávání tuku pod roštem.

Zahradní krby pro milovníky otevřeného ohně

Rádi byste si sem tam opekli nějaké maso a přitom máte rádi pohled do plamenů a praskání živého ohně a máte domek se zahradou? V tom případě je pro vás ideální zahradní krb. Postavit zahradní krb můžete jak svépomocí, tak i prostřednictvím stavebnic, které jsou součástí sortimentu hobbymarketů OBI. Prostor ohniště by měl být obložen šamotovými pláty, které chrání okolní betonové díly před žárem. Ujistěte se také, že do topeniště vede spodní přívod vzduchu, díky němuž bude podpálení krbu snadnější. Samozřejmostí by měl být vyjímatelný nerezový popelník, do něhož se popel smete a krb je připraven k opětovnému použití. Mějte však na paměti, že robustní betonové grily zpravidla váží kolo 500 kg, kvůli čemuž musí stát na zpevněném rovném povrchu.

Zahradní krby pro milovníky otevřeného ohně
Zahradní krby pro milovníky otevřeného ohně
Zahradní krby pro milovníky otevřeného ohně
Zahradní krby pro milovníky otevřeného ohně

Ohniště pro (ne)zálesáky

Živého ohně a opékání špekáčků si můžete do sytosti užít díky litinovým ohništím. Nemusíte vykopávat žádnou díru ani shromažďovat kameny, abyste si mohli bezpečně založit táboráček a opéct vuřty. Litinová ohniště na ocelových nohách či otevřená ohniště v podobě košů jsou vždy připravena k použití, přičemž vykazují minimální nároky na údržbu. Navíc zabraňují poničení trávníku, poskytují teplo a světlo během zahradních party – vždy však dbejte zvýšené opatrnosti, protože se jedná o otevřený oheň, který je jak známo dobrým pomocníkem, ale zlým pánem!

Ohniště pro (ne)zálesáky
Ohniště pro (ne)zálesáky
Ohniště pro (ne)zálesáky
Ohniště pro (ne)zálesáky

Nedocenitelní pomocníci při grilování

Nemáte rádi časté odbíhání ze zahrady do kuchyně pro chybějící talíř, skleničku či pití? Nenechte se při posezení u grilování vyrušovat – vše můžete mít po ruce díky servírovacímu stolku, který doma plně naložíte a díky kolečkům a rukojetím snadno dovezete nebo přenesete tam, kam potřebujete. Dobrými pomocníky jsou i úložné boxy, které pojmou nejen věci potřebné pro grilování, ale schovat do nich můžete i věci, které nechcete, aby byly na očích.Užitečným zařízením pro snadnější a rychlejší zapálení grilů na dřevěné uhlí jsou zapalovací komíny. Pro rozpálení se používá tvrdý podpalovač (ideálně tuhý líh, který nezapáchá), který se umístí na spalovací rošt. Na něj se postaví zapalovací komín s briketami, které se za zhruba 8 až 10 minut krásně rozhoří.Pro přípravu pokrmů na grilu jsou téměř nezbytné grilovací kleště a obracečky s delší rukojetí, ochranné rukavice, zástěra a samozřejmě dřevěné uhlí nebo grilovací brikety. V případě, že jste milovníky ryb a jejich zdravého masa, využijete při grilování speciální rošty na grilování ryb, které zajistí jejich rovnoměrné opečení.

Nedocenitelní pomocníci při grilování
Nedocenitelní pomocníci při grilování
Nedocenitelní pomocníci při grilování
Nedocenitelní pomocníci při grilování

Akční nabídku grilů i příslušenství k nim najdete na www.obi.cz.

Autor: OBI (text a foto)

Související k tématu