Gyros: vzpomínka na Středomoří

Tradiční pokrm, jehož vůně turisty provází po Řecku a pod jménem kebab v Turecku i jinde, a který v podobě rychlého občerstvení zdomácněl prakticky v celé Evropě, si můžeme připravit i doma. Potřebovat k tomu ale budeme speciální svislý gril, který vyrábí společnost Meva a.s. Roudnice nad Labem.

Gyros: vzpomínka na Středomoří

Obecně patří příprava masa grilováním k zdravějším způsobům, protože tuk z připravovaného jídla odkapává a v případě gyrosu se již ani nepřepaluje a na pokrm se nevrací v podobě karcinogenních sazí a zplodin.

Připravte si gyros sami

Klasické grily představují rožeň, mřížku a nebo třeba lávové kameny, na nichž připravované maso leží. Na přípravu gyrosu však musí být rožeň svislý a zdroj tepla z boku. Otáčením rožně se maso propéká od obvodu ke středu a my ho postupně ostrým nožem odkrajujeme. Žár tomuto grilu z Mevy dodává propan-butan.

Protože gril GYROS typy 2112 a 2212A jsou skládací, můžeme je používat při kempování ve venkovním prostředí, nebo na chatě či chalupě tam, kde je zaručeno větrání. Vybaveny jsou piezo zapalováním a termoelektrickou pojistkou a připojujeme je na velkou (10 kg) nebo dvoukilovou plynovou láhev.

To, co napíchneme na vertikální rožeň je na nás, zda tradiční plátky vepřového, drůbeží maso nebo skopové, kulinární kutilové dokonce tímto způsobem grilují i na plátky pokrájenou, kořením na gyros prosypanou a opět složenou šišku gothajského salámu – fantazii se totiž meze nekladou. Nicméně protože se původně jedná o pochoutku řeckou, ať už je váš gyros z čehokoliv, zbývá jen popřát „Kali orexi“ – čili Dobrou chuť!

Připraveno ve spolupráci s www.meva.cz.

Autor: Jiří Jan a Meva a.s. (text), Meva a.s. (foto)

Související k tématu