Grilování je spojeno se zábavou a příjemným posezením s rodinou a přáteli. Když si však nebudete dávat pozor, může to také skončit požárem domu nebo výletem na pohotovost. Nechceme vypadat pesimisticky, ale tak tomu prostě je. Pokud tedy nechcete řešit nějaké nepříjemnosti spojené s grilováním, bylo by dobré, kdybyste se drželi pár bezpečnostních pravidel.

Grily na propan a uhlí používejte pouze venku
Může se to zdát jasné jako facka, nicméně jsou mezi námi i tací, kteří tyto grily jsou schopni za nepřízně počasí používat i uvnitř. Jenže grily s otevřeným plamenem, tedy na propan a uhlí, jsou určeny pouze pro venkovní použití. Uvnitř mohou totiž velmi snadno vzplanout nebo svou jiskrou poničit podlahu, koberec a blízký nábytek. Opomenout není možno ani to, že spalování uhlí v uzavřených prostorách může vést k otravě a jinému vážnějšímu ohrožení vašeho zdraví.

Dopřejte svému grilu dostatek místa
Při umístění grilu mějte na paměti, že by měl mít okolo sebe dostatek prostoru. Gril při vaření vyzařuje teplo a nemělo by s ním nic přijít do styku. V tom nejhorším případě by takový gril mohl způsobit požár. V lepším případě pak může způsobit nevzhledné spáleniny nebo může poškodit i vámi pěstované rostliny.
Mějte svůj gril na stabilním podkladu
Když se bude houpat, hrozí, že se o něj zraníte. A poslední, co chcete, aby se vám převrhl, vylil se na vás horký tuk nebo se vaše jídlo spolu s uhlím vysypalo na zem. Je proto doopravdy důležité, aby byl váš gril postavený na rovném stabilním povrchu. Nejlepší proto je, když gril postavíte na beton nebo dlažbu. Pokud to není možné, postavte jej na grilovací rohož.

Udržujte své děti a zvířata v bezpečné vzdálenosti
Grily jsou pro děti a zvířata nebezpečné, a proto je nutné zajistit bezpečné grilování, které by je neohrozilo. Umístěte ho proto mimo hlavní společenskou oblast. K tomu patří i to, že byste neměli nikdy nechávat gril bez dozoru.
Svůj gril čistěte
Mnoho grilů není udržováno tak, jak by mělo. I když uklízení grilu nepatří zrovna k oblíbeným činnostem, hromadění tuku na grilu představuje přídavné palivo, které může způsobit náhlé a nebezpečné vzplanutí. Dříve proto, než odejdete domů, ujistěte se, že je váš gril důkladně vyčištěn.

Kontrolujte plynový gril
Před prvním grilováním v sezoně, zkontrolujte, zda dobře těsní hadice plynové nádrže. Zjistíte to tak, že na ni nanesete lehký mýdlový roztok a zapnete plyn. Pokud dochází k úniku propanu, bude roztok na hadici bublat. K dalším známkám patří pach plynu a také to, že plamen nesvítí.
Pokud plyn při grilování zhasne
Pokud plyn při grilování zhasne, vypněte gril i plyn a počkejte alespoň 5 minut, než ho znovu zapálíte.

Nikdy nedávejte lehčí tekutinu na žhavé uhlí
Lehčí kapalina je totiž v tomto případě velmi nebezpečnou látkou. Může to způsobit náhlé vzplanutí ohně. Kromě toho oheň také může sledovat i zpětný tok tekutiny do láhve, kterou držíte, což může mít nepředvídatelné katastrofické následky.

Ke grilování se správně oblékněte
Oblečení není radno podceňovat, protože se může velmi snadno vznítit. Dejte si proto pozor, z jakého materiálu je oblečení vyrobeno a hlavně, aby nemělo různé tkanice, šňůry, plandající rukávy a ostatní, co by vám při práci viselo přes gril.
Buďte vždy připraveni uhasit oheň
V neposlední řadě mějte po ruce vždy jedlou sodu pro ovládání ohně. Po ruce mějte také hasicí přístroj nebo alespoň kbelík s pískem. V žádném případě k hašení ohně nepoužívejte vodu.

Tyto tipy pro vaši bezpečnost vám pomohou užít si grilování na maximum.
Vyrobte si vlastní dřevěné uhlí:
Publikováno: 4. 9. 2021, Autor: Adriana Dosedělová (text), Depositphotos
, Profil autora: Adriana Dosedělová