Uzení v digitální elektrické udírně se někomu může jevit jako odklonění se od tradičního uzení na dřevě či štěpce. Opak je ale pravdou. Zatímco udírny na dřevo nelze regulovat a nastavit, s elektrickou udírnou je už jinačí zábava. A navíc, elektrická udírna má mnoho dalších funkcí, které zajistí vašim výrobkům dokonalé tepelné opracování a zakonzervování.
Uzení v digitální elektrické udírně
Na trhu se objevilo velké množství elektrických udíren pro domácnosti. A protože se uzení opět stává moderním trendem, neuškodí, pokud si elektrické udírny představíme a dozvíme se o nich zásadní informace.
Je pochopitelné, že si domů na zahradu nenastěhujeme profesionální skříňovou udírnu s objemem mnoha set litrů, stejně jako si uzenářské závody nebudou pořizovat domácí zahradní udírnu. Každé místo chce to své. A od toho se odvíjí několik otázek, které bychom si měli před pořízením elektrické udírny zodpovědět.
1. Kde bude elektrická udírna umístěná?
Většina domácích elektrických udíren je koncipována na pobyt ve venkovních prostorách. Musíme mít tedy místo na zahradě nebo poblíž domu, kde bude elektrická udírna umístěná, ovšem s ohledem na odvod kouře, možný zápach z udícího se masa a případné znečištění okolí spalinami.
2. Jak často ji budete využívat?
Pokud jste náruživí uzenáři a přátelé kouře, budete hledat takovou, která má větší obsah a je vybavena více funkcemi. Jestliže jen jednou za rok dostanete chuť na čerstvé uzené, je pro vás investice do kvalitní elektrické udírny poměrně prodělečná záležitost.
3. Jaké topivo budete používat?
Těm, co právě protáčejí oči (elektrická udírna je přeci na elektřinu, ne?), vysvětlíme drobný rozdíl. Elektrická udírna je elektřinou ovládána, nikoliv vytápěna. Jako otop nám slouží převážně dřevěné piliny, štěpka nebo dřevěné pelety a brikety.
Velká část alchymie uzení spočívá právě ve výběru topiva. Například u briket nalezneme až 28 různých "příchutí", štěpka nabízí surovinu bukovou, případně ovocnou. Dodávané druhy jako třeba bílý dub, třešeň, ořech, hickory, jabloň, javor, olše a další jsou pro mnohé z nás možná trochu exotické druhy dřevin, které ale umožní dotáhnout naše uzení k dokonalosti. Brikety se lisují bez jakéhokoliv použití lepidel nebo pryskyřic, takže jejich použití je plně ekologické.
Podle toho, jaké maso se chystáte udit, použijte také brikety nebo štěpku. Můžete si vybrat přesně tu příchuť, která k danému druhu nejlépe pasuje. Například pekanové brikety náramně pasují k vepřovému nebo zvěřině, javorové brikety krásně provoní lososa, jabloň pasuje k zelenině a sýrům, ořechovec se hodí na hovězí žebírka.
4. Co od elektrické udírny očekáváme?
V nabídce firem, zabývajících se udírenskou problematikou, najdete jak elektrické udírny s manuálním ovládáním, tak udírny s digitálním ovladačem, udírny z nerezu a aluzinku, ale i udírny vyrobené kompletně z nerezové oceli - malé i velké. Vybere si opravdu každý.
Například udírny Borniak se hodí pro uzení masa, masných výrobků a ryb, ale také k uzení zeleniny a různých druhů sýrů. Všechny udírny mají možnost udit potraviny na speciálních roštech, ale v udírnách Borniak je také speciální lišta pro zavěšení masa a dalších potravin na háčky. Udírny Borniak mají automatický dávkovač pilin, který v pravidelných intervalech přikládá do udírny patřičnou dávku bukových, březových, dubových nebo olšových pilin.
Elektrické udírny Bradley jsou vyráběny buď s manuálním, nebo digitálním ovládáním. Udírny jsou kanadské výroby a osvědčily se nejen pro pomalé uzení masa, sýrů a zeleniny, ale skvěle se hodí také pro sušení. Jsou k dostání v několika různých velikostech a barevných variacích. Není problém sehnat třeba udírnu, kterou lze propojit s chytrým telefonem, nebo naopak velmi jednoduchou udírnu na ruční ovládání.
Konkrétní typy udíren
Udírna Borniak UWDS-70 Simple digitální
Tato domácí nerezová elektrická udírna je vybavená generátorem kouře s digitálním ovládáním (generátor kouře se připevňuje v levé spodní části udírny), šesti policemi pro udící rošty a topnou spirálou o příkonu 500 W. Spirála je chráněna aluzinkovým (hliníkozinkovým) krytem, takže se k ní nedostane vypečený tuk a grilovací šťávy. Navíc jsou spirály navzájem nezávislé a můžou běžet buď souběžně, nebo každá zvlášť. Má jednodušší, elektronicky ovládaný panel s pojistkou.
Jako palivo se zde používají piliny. Součástí udírny je také zásobník na piliny s podavačem. Piliny se spalují bez plamene, takže nedochází k ožehnutí nebo spálení masa. V udírně je možné udit klasicky teplým i studeným kouřem při teplotách kolem 20 °C, v takovém případě topíte pouze pomocí spirály v generátoru v závislosti na okolní teplotě. Díky digitální řídící jednotce velmi přesně nastavíte požadovanou teplotu.
Udírna Bradley Smoker 6 digitální
Domácí elektrická udírna se šesti rošty a digitálním ovládáním je ideální pro použití briket z lisovaného dřeva různých příchutí. Má šest kovových roštů na uzení, praktický podavač briket, který v pravidelných intervalech přidává udící brikety, digitální ovládání pomocí přehledného displeje, topnou spirálu o příkonu 500 W. Navíc je k udírně připojen generátor kouře o příkonu 125 W. Topné těleso je chráněno kovovým krytem, který zachytává vypečený tuk a grilovací šťávy z masa.
Udírna Bradley Smoker 4 digitální
Elektrická udírna se čtyřmi rošty a digitálním ovládáním je vhodná pro pomalé uzení, uzení teplým i studeným kouřem. Udící kouř se vytváří spalováním briket z lisovaného dřeva různých příchutí.
Samozřejmostí je podavač briket, který zajišťuje plynulý chod udírny. Volitelná doba provozu je jak u topného tělesa, tak i u generátoru kouře. Topné těleso má příkon 500 W.
Zdroj informací: Vladeko, spol. s r.o.
Publikováno: 17. 1. 2022, Autor: Martina Pilzová (text), Vladeko, spol. s r.o. (foto), Profil autora: Martina Pilzová