Pokud nad stavbou udírny už nějaký čas přemýšlíte, teď je ideální chvíle pustit se do její výroby. V zimě totiž venku ubývá práce a kutilové se přesouvají do domácích dílen. Jednoduchou udící komoru zvládnete vyrobit za jediný den. Samotné ohniště řešit nemusíte – dá se koupit už hotové. Na vás tedy bude výroba těla udírny. A právě to si v následujících řádcích popíšeme.
Na sttavbu udírny si připravte dřevěné hranoly, mohou být střešní latě, palubky, panty, aku šroubovák a vruty do dřeva. A zapojit můžete i štípačku.
Na trhu si můžete opatřit několik už hotových ohnišť k udírně. Rozměry udící komory jim musíte přizpůsobit. Ohniště jsou obvykle vyrobena z plechu a mají stojan na umístění dřevěné udírny. Jejím rozměrem se musíte řídit. Tělo udírny vyrobíme ze smrkových nebo borových palubek tloušťky alespoň 19 mm. Slabší nepoužívejte, v exteriéru moc dlouho nevydrží.
Stavbu začněte montáží dvou boků a zad udírny. Palubky si naskládejte k sobě podle rozměru, jaký potřebujete. Výška udící komory by měla být zhruba 80 cm. Palubky budete šroubovat do dřevěných hranolů – pokud použijete střešní latě, nesmí být ošetřené chemicky! Latě nedávejte až úplně na konec palubek, aby vám nepřekážely při kompletaci jednotlivých podsestav.
Záda udírny budou mít výšku 80 cm a obdélníkový tvar. Na akuvrtačce si nastavte takový utahovací moment, aby byly vruty dobře zašroubované, ale zároveň neštípaly dřevo. Tip: Pomoci si můžete záhlubníkem, kterým otvor pro vruty předvrtáte.
Boky udírny udělejte o 10 cm vyšší než záda. Až totiž budete mít palubky přišroubované, pilou je seříznete, a tím vytvoříte sklon střechy. Když budete mít boky hotové, můžete je postavit na kovový stojan udírny a přišroubovat je k sobě.
Změřte si vnitřní rozměr udící komory a z palubek vyrobte střechu. Střecha by měla mít přesah alespoň 10 cm. Tip: Palubky dávejte na střechu tak, aby z nich odtékala voda a nedržela se v drážce palubek. Uprostřed střechy vyvrtejte otvor o velikosti zhruba 80 mm, který bude sloužit pro odvod kouře. Samotný komínek může být rovněž ze dřeva. Pořídit si ale můžete i kovový, v takovém případě musíte průměru kouřovodu uzpůsobit otvor ve střeše.
Teď přijdou na řadu dveře udírny. Opět budou vyrobeny z palubek a z vnitřní strany přichyceny k dřevnému hranolku. Dveře udírny musí mít po obvodu vůli, aby mohlo dřevo pracovat a dvířka se v rámu nevzpříčila. Dilatační mezeru můžete zvenku překrýt ozdobnou lištou.
Do dvířek vyvrtejte malý otvor, kudy provlečete teploměr, abyste mohli kontrolovat správnou teplotu uzení. K uzavření dvířek použijte obyčejnou petlici, která bude zároveň sloužit i jako rukojeť pro otvírání udírny.
Samotnou povrchovou úpravu řešit nemusíte, pokud bude udírna chráněna před vlivy deště. V opačném případě můžete vnější stranu palubek ošetřit přírodním olejem – třeba lněným. V žádné případě nenatírejte vnitřek udírny, musí zůstat v přírodní podobě. Postavte udírnu na rám ohniště a můžete zkusit poprvé zatopit. Udírnu roztápějte opatrně. Na rozdíl od zděné dosáhne palubková udírna rychle požadované teploty, ale má malou akumulaci tepla. To znamená, že budete muset častěji přitápět. K zavěšení masa použijte železnou nebo dřevěnou tyč, kterou zevnitř zaháknete za hranolky, na kterých drží palubky.
Čím udit?
Stejnou pečlivost jako stavbě udírny věnujte i výběru dřeva, kterým budete udit. Obecně se hodí dřevo ovocné, které dá masu příjemnou barvu a vůni. Doporučuje se například švestka nebo třešeň. Udit samozřejmě můžete i smrkovým dřevem. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli dřevinu, důležité je, aby bylo dřevo proschlé. Do udírny vkládejte jen malá polínka, naštípat je můžete ručně, nebo si práci ulehčete štípačkou. Před zimou ji navíc využijete k přípravě palivového dřeva.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů
Zde se podívejte, jak to všechno vlastně vzniklo:
Publikováno: 26. 12. 2021, Autor: Jaroslav Kropáč, Profil autora: Jaroslav Kropáč