Venkovní vařiče mohou mít různou podobu a mohou být také na různý "pohon". Elektrické, plynové i ty na dřevo. Představte si, že byste do takového venkovního vařiče dali jedno jediné polínko a na něm uvařili celý oběd. Že by se vám to líbilo, ale nic takového neexistuje? Ale existuje, přesvědčíme vás.
Venkovní vařič
Protože cena energií stoupá a v dohledné době tomu ani jinak nebude, neuškodí mít takovou malou pojistku, zvláště pokud jsme příznivci venkovního vaření a máme plynový či elektrický gril. Tady se opravdu vyplatí popřemýšlet o nějaké vhodné úspoře a pořídit si venkovní vařič na dřevo. A proč si takový vařič prostě nevyrobit? Máme pro vás návod a jak jinak než na míru.
Co budeme potřebovat:
- 1 m dlouhý kus jeklu
- kus pásoviny
- plech o síle 1 cm
- svářečku
- brusku
- metr
Z jeklu si odměříme 45 cm a uřízneme úhlovou bruskou. Na tloušťce jeklu nešetřete, potřebujete alespoň 0,5 mm. V této části se bude topit. Ze zbytku jeklu odřízneme ještě asi 40 cm. Tento druhý kus ještě seřízneme šikmo v úhlu 45 °.
Při řezání dbejte především na vlastní bezpečnost a používejte ochranné pomůcky, především si chraňte oblečení, nejlépe koženou zástěrou proti odletujícím jiskrám. Také se nám budou určitě hodit kožené rukavice, pamatujte na to, že řezané železo se zahřívá a může vás popálit.
V místě, kde bude zkosený díl přiléhat k hlavnímu kusu, vyřízneme do hlavního kusu otvor na jedné i druhé straně. Dále budeme potřebovat dva kusy z pásoviny.
Jakmile máme nařezané a upravené všechny části, můžeme přistoupit ke kompletaci. Zde bude potřeba všechny části svařit. Nezapomeňte si chránit zrak ochrannou svářečskou kuklou.
Dalším krokem bude obroušení všech svárů. Nakonec celý vařič přivaříme k podestě, což je kus silného plechu. Oba kusy pásoviny navaříme na horní část hlavního kusu vařiče a vytvoříme improvizovanou plotýnku. A pak už můžeme zatopit.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů; rubrika Na míru; LASER CUT, s.r.o.
Publikováno: 6. 11. 2022, Autor: Martina Pilzová (text), Prima DOMA MEDIA, s.r.o. (foto), Profil autora: Martina Pilzová