reklama

Děsí vás při výletech ceny jídel v restauracích? Vařte si na svých cestách sami

Češi jsou národem chatařů, chalupářů a také cestovatelů a výletníků. Na chatě a na chalupě si většinou jsme schopni uvařit, protože téměř každý takový víkendový a prázdninový objekt disponuje sporákem nebo alespoň vařičem. Jak ale řešíme celodenní stravování na dovolených a na výletech? Návštěvy restaurací se poslední dobou stávají poměrně finančně náročnou atrakcí.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Venku vždy lépe chutná. Vaření na cestách, pod stanem nebo na chalupě nemusí být jen o opékání špekáčků nad ohněm (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Vaření na cestách

Výlety během roku, dovolená pod stanem nebo víkendové pobyty na našich chatách uprostřed divočiny jsou příjemným relaxem pro unavený organismus. Ale unavený organismus si potřebuje nejen vyčistit hlavu, ale také zaplnit žaludek. Ovšem je tu samozřejmě možnost zastavit se v restauraci, kam vás pustí i poněkud nespolečensky oblečené. Při přečtení menu v jídelním lístku však mnohého strávníka přejde chuť k jídlu, zejména při pohledu na ceny.

Také je tu možnost si s sebou na cesty za krásami naší vlasti a přírody připravit vhodný proviant, sestávající především z obložených chlebů či housek, sušenek, ovoce a zeleniny. Celou výbavu pak doplňujeme koupenými minerálkami nebo pivem v plechovce. Což o to, z takové krmě hlady neumřeme, ale představa celodenní studené stravy také není zrovna lákavá.

Řešíte celodenní výlety také jen sendviči nebo studeným řízkem a chlebem?
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Řešíte celodenní výlety také jen sendviči nebo studeným řízkem a chlebem?

A  právě takové celodenní výlety, dovolená pod stanem nebo pobyt v chatičce bez elektřiny lákají ke konzumaci nějakého teplého pokrmu a nejlépe vlastnoručně připraveného. Minimálně chuť na čerstvě uvařenou kávu automat na benzínce moc nevylepší. Ovšem tahat se na výletě s konvicí, ešusem a dalším nádobím, k tomu si přibalit dvouplotýnkový vařič na elektřinu nebo na plyn a láhev s vodou, znamená táhnout si všechno potřebné na dvoukoláku. V lese koneckonců elektřinu nenajdeme, i kdybychom třeli liščím ohonem ebonitovou tyč, až by se z nás kouřilo. To bychom uvařili vodu spíš v našich zpocených dlaních.

A rozdělávejte si táborák na odpočívadle nebo dokonce někde uprostřed přírody. To by vás ochránci a hlídači pěkně hnali, protože od malého táboráku chytne vyschlý les jedna radost. Potřebujete tedy něco, co je malé, skladné, ale výkonné.

Propan-butanový vařič je zvlášť vhodný pro turistické účely
i (Zdroj: MEVA - TEC s.r.o.)
Propan-butanový vařič je zvlášť vhodný pro turistické účely

Propan-butanový vařič s dvěma hořáky je navržen pro milovníky outdoorových aktivit. Výkonný vařič na propan-butan s kompaktní konstrukcí se hodí pro turistické účely k provozu ve venkovním prostředí pro tepelnou přípravu pokrmů. Vařič lze složit, čímž je zajištěna kompaktnost a snadný přenos. Už nemusíte řešit žádné problémy s místem, protože je vařič příliš velký nebo nemá vhodný tvar. Pro představu, složený vařič Dual-Compact měří pouhých 275 mm do šířky, 215 mm do hloubky a 130 mm do výšky.

Spodní část vařiče je opatřena nožičkami pro zajištění správné stability. Každého fanouška turistiky jistě potěší také variabilita tohoto vařiče, jelikož je možné na jedné plotně připravit horký nápoj a na druhé pokrm, aniž by musel nosit dva vařiče. Samozřejmostí je pak integrovaná regulace výkonu hořáku. Dual-Compact byl navržen pro použití s plynovými kartušemi o gramáži 230 g nebo 450 g s ventilem se závitem (7/16“).

Jednoduchý a skladný dvouhořák na plynovou kartuši je pravým požehnáním. Navíc se dá kartuše snadno vyměnit v kterémkoliv obchodě s domácími potřebami, ve většině supermarketů a hobbymarketů jsou běžně k dostání. 

Možnost složení vařiče je ideální pro zajištění kompaktnosti a snadného přenosu
i (Zdroj: MEVA - TEC s.r.o.)
Možnost složení vařiče je ideální pro zajištění kompaktnosti a snadného přenosu

A co na něm lze uvařit?

Prakticky každé jednoduché jídlo, které nepotřebuje sáhodlouhé přípravy. Ostatně pod stanem si asi nebudete připravovat pravou svíčkovou na smetaně s knedlíkem. Ale protože tento vařič má ve své výbavě i grilovací plotýnku, můžete se rozvášnit. A zatímco se vám na jedné straně vaří voda na kávu, na druhé už můžete opékat klobásky od místního řezníka. 

Tato potvůrka je skladná, takže po skončení vašich hodů vařič necháte vychladnout a složíte ho do úhledné kostky, která v batohu nezabere víc místa než složená mikina. Rozměry složeného vařiče jsou pouhých 275×215×130 mm.

Zálesácké rizoto

Co budete potřebovat:

  • 100 g rýže
  • 4 ks hub
  • 1 špekáček
  • sůl a pepř
  • mletý kmín

Postup přípravy:

Špekáček oloupejte a nakrájejte na kousky. Houby očistěte. Do ešusu dejte rýži, nakrájený špekáček a očištěné houby nakrájené na kousky. Stačí i babky neboli hřiby žlutomasé. Přidejte mletý kmín a vodu. Opatrně přiveďte k varu a podle potřeby dosolte a opepřete. Zálesácké rizoto je hotové do 30 minut.

Jednoduché zálesácké rizoto můžete připravit i z vlastnoručně nasbíraných hub
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Jednoduché zálesácké rizoto můžete připravit i z vlastnoručně nasbíraných hub

Zálesácká žebra

Co budete potřebovat:

  • plochá vepřová žebra
  • 50 ml oleje
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 200 ml sladkokyselé chilli omáčky
  • drcený barevný pepř
  • 4 bobkové listy
  • 1 lžíce zauzené mleté papriky
  • 2 litry vody
  • sůl

Postup přípravy:

Na rozpáleném oleji osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, přidejte sladkokyselou chilli omáčku, drcený pepř, bobkový list a zauzenou papriku, promíchejte a zalijte vodou. Do směsi pak vložte žebra, osolte a vařte doměkka. Poté odstavte a nechte do druhého dne marinovat. Druhý den žebra z marinády vyjměte, osušte a položte na gril, kde je opékejte z obou stran.

Kdo by odolal grilovaným vepřovým žebírkům s pikantní marinádou?
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Kdo by odolal grilovaným vepřovým žebírkům s pikantní marinádou?

Můžete použít i domácí marinádu:

  • 2 lžíce oleje
  • 100 ml rajčatového pyré
  • 80 ml javorového sirupu
  • 300 ml husté ananasové šťávy (fresh)
  • hrst drceného barevného pepře
  • sůl

Všechny suroviny svařte v kastrůlku a takto připravenou marinádou potírejte grilující se žebra.

Zdroj informací: MEVA - TEC s.r.o., magazin.recepty.cz; jidlo.cz

Publikováno: 18. 4. 2023, Autor: Martina Pilzová (text), MEVA - TEC s.r.o., Depositphotos (https://cz.depositphotos.com) (foto), Profil autora: Martina Pilzová