První zdravé bylinky z jarní přírody

V přírodě můžeme už teď najít celou řadu léčivých bylin. Na zahradě i na procházce lesem jich čeká celá řada. Stačí mít jen oči otevřené. Jejich mladé lístky mají na jaře velkou sílu, jsou nabité vitamíny a minerály a našemu tělu dodají mnohem více zdraví prospěšných látek než například ledový salát ze supermarketu nebo vodová rajčata.

První zdravé bylinky z jarní přírody

První jarní byliny

Příroda zatím vypadá jako hluboce spící a stále ještě převládají tóny hnědé a žluté. Ale už teď se dají najít jedlé poklady, které se dají použít v kuchyni, a to ideálně za syrova do salátů nebo smoothies, případně pro přípravu harmonizujících čajů. První jarní bylinky jsou doslova nabité vitamíny, enzymy a minerály, a to je přesně to co naše tělo po dlouhé zimě potřebuje. Po několik měsíců jsme byli odkázáni na importované nebo skladované ovoce a zeleninu, případně výpěstky ze skleníku. Čerstvé bylinky, vyrostlé na sluníčku, představují zcela jinou kategorii. Snažme se jich využít co nejvíc.

První jarní byliny
První jarní byliny

První jarní listy:

Na procházce jarní přírodou můžeme objevit celou řadu druhů. Někdy je potřeba se jen trošku sehnout a zapátrat ve spadaném listí. Některé druhy začínají rašit velice brzy, jiné jsou přezimující a uchovávají si listy i přes zimu.

Kopřiva (Urtica urens, U. dioica) raší velmi brzo a na jaře má neuvěřitelnou sílu. Pokud se popálíte, budete jistě cítit místo i druhý den. Nejlepší použití kopřivy je do očistných čajů, nebo ji můžeme rozmixovat do ovocného smoothie.

Z kopřivy si můžete připravit očistný čaj
Z kopřivy si můžete připravit očistný čaj

Ptačinec žabinec (Stellaria media) je idální “salátovou bylinou”. Často přezimuje na poli nebo na zahrádce a jen co sejde sníh, začíná kvést. Používat jej můžeme celoročně. Sklízíme celé rostliny, které jemně nasekáme do zeleninového salátu. Před použitím je potřeba ptačinec důkladně umýt, odstranit kořínky a veškerou zeminu. Vždy se snažíme vybírat co nejmladší rostliny.

Podobné využití má i sedmikráska (Bellis perennis). Zpracovat můžeme celou rostlinu, listy mají jemnou chuť a sedmikráskové květy jsou fajn na ozdobení. Sedmikrásky si můžete vypěstovat i doma za oknem. Stačí vhodný truhlík či květináč.

Ptačinec žabinec je výborný do zelených salátů
Ptačinec žabinec je výborný do zelených salátů
Sedmikráska kvete brzy, použít můžeme celou rostlinu
Sedmikráska kvete brzy, použít můžeme celou rostlinu

Ostružinové a malinové listí (Rubus sp.). Listy zůstávají zelené po celou zimu a brzy zjara začínají rašit nové. Nejlepší použití je na čaj, který je opravdu dobrý. Vybíráme hezky zelené listy bez teček signalizujících houbové napadení.

Do čajové směsi i pro samostatné použití je výborné i listí lesního jahodníku (Fragaria vesca). A pokud se vypravíte do lesa v době zrání plodů a nasbíráte dostatek jahod, můžete si upéct jahodovou bombu.

Listy ostružiníku jsou výborné na přípravu čaje
Listy ostružiníku jsou výborné na přípravu čaje
Listy lesního jahodníku jsou nejlepší na čaj
Listy lesního jahodníku jsou nejlepší na čaj

Krásně narostlá už je i pampeliška (Taraxacum officinale), která představuje jednu z nejznámějších bylinek vůbec. Celá rostlina má hořkou chuť, s množstvím to tedy nepřeháníme. Pampeliška očišťuje játra, žlučník a upravuje trávení. Zelené lístky se dají žvýkat samostatně, výborné jsou i do smoothies nebo do salátů.

Pampeliškové listy se dají také dobře odšťavňovat. Při odšťavňování ovoce nebo zeleniny přidáme 1 až 2 hrsti pampeliškových listů, využijeme tak plně jejich sílu a ve šťávě je téměř nepoznáme. Z květů pampelišky můžeme připravit čaj, který má jemnou chuť a květinovou vůní. Květy se dají použít také na zdobení pokrmů.

Pampeliškové listy mají široké spektrum použití
Pampeliškové listy mají široké spektrum použití

Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata) je další známou léčivkou. Listy pomohou hojit odřeniny a rány na kůži. Nasekané nebo rozžvýkané listy přiložíme na ránu a dobře zavážeme. Pravidelně obměňujeme.

Listy jitrocele kopinatého slouží i k výrobě mastí
Listy jitrocele kopinatého slouží i k výrobě mastí

Vlaštovičník větší (Chelidonium majus) - se do salátů nehodí! Používáme jeho šťávu, která je obsažena v celé rostlině. Potíráme jí kožní neduhy. Traduje se, že umí zbavit i bradavic.

Vlaštovičník raší brzy
Vlaštovičník raší brzy
Čerstvá šťáva z vlaštovičníku léčí kožní neduhy
Čerstvá šťáva z vlaštovičníku léčí kožní neduhy

Sběr:

Pravidlem číslo jedna by mělo být, že vždy trháme jen to, co bezpečně známe. Nikdy netrháme na chráněných územích a v národních parcích. Pro sběr bylin obecně platí, že se snažíme volit co nejčistší lokality. Nikdy nesbíráme z příkopu u silnice, ani na frekventovaných plochách. Pozor si dáme i v případě městských parků, zde jsou rostliny často znečištěny od pejsků. Mohlo by se stát, že na nich ulpí např. vajíčka cizopasníků.

Bylinky trháme ideálně pro okamžité použití. Pokud je budeme chtít skladovat čerstvé po delší dobu, umístíme je do lednice. Dobře se osvědčilo bylinky umýt pod tekoucí vodou, oklepat přebytečnou vlhkost a vložit celé do uzavíratelného plastového sáčku nebo do plastové krabičky. Takto nám vydrží v perfektním stavu zhruba týden. Nikdy je ale neskladujeme v příliš velké vrstvě nahloučené na sebe. Pokud je chceme nasušit, využijeme k tomu závěsná síta.

Autor: Daniela Dušková (text a foto), Depositphotos (foto)

Související k tématu