Sad plný jabloňových stromů v sobě skrývá nevídané možnosti. Jednou z nich je i výborný domácí mošt. Přírodní šťávu z jablíček získáváme lisováním ovoce. Nemusíme však hned pořizovat drahý lis. Pokud máme šikovné ruce a hlavu na pravém místě, můžeme si velice jednoduše pomoci např. štípačkou na dřevo. Jak získat ovocnou šťávu za pomoci náčiní na dřevěné špalky, si povíme právě teď.
Domácí mošt z jablek
Jestliže máme to štěstí a vlastníme sad plný jabloní, stojíme na podzim před rozhodnutím, co s ovocem udělat. Jablka můžeme uskladnit nebo je proměnit na lahodný mošt. Jakmile však dovezeme vlastní jablíčka do moštárny, mošt nebude z ovoce, které na místo sami přivezeme. Dostaneme tam již mošt sterilovaný.
Každý šikovný domácí kutil si však umí s výrobou moštu poradit zcela sám. Stejně se této výzvy zhostil i pan Antonín Matyáš. Některá sklizená jablíčka skladuje v bedýnkách. Zbylé ovoce se rozhodl proměnit na výborný domácí mošt. Pro výrobu domácího moštu z jablek potřeboval šikovný kutil moštovačku, jejímž základem je klasická štípačka na dřevo. Většinu roku totiž tento pomocník zahálí a stojí nevyužitý někde pod střechou, proto se pan Antonín rozhodl pro jeho nové využití.
![Základem moštovačky je štípačka na dřevo](https://img.primadoma.cz/w_10/67/e2/column/67e28913ee5c4c1185fd1d7d0c586a10_zakladem-mostovacky-je-stipacka-na-drevo.jpg)
Samotná štípačka je poháněna hydraulickým válcem, jenž se zároveň perfektně hodí i pro lisování ovoce. Na podstavec, kam se běžně vkládají špalky, se položí nejprve kovový podstavec a na něj klasický moštovací soudek. Na dno soudku musíme položit dřevěná prkénka. Při lisování totiž potřebujeme mít pevné dno, které zamezí nechtěnému prostupu ovocné drtě skrz soudek.
![Na kovový podstavec položíme moštovací soudek](https://img.primadoma.cz/w_10/57/c4/column/57c422a93d0c6d57fdddfd24baf0f14f_na-kovovy-podstavec-polozime-mostovaci-soudek.jpg)
Pro mošt musíme jablíčka nakrouhat
Domácí moštovačka je připravená pro lisování ovoce. Nejprve však musíme připravit samotná jablíčka. K nakrouhání ovoce můžeme využít např. starý drtič na větve. Připravíme si tedy čerstvá jablíčka, nakrájíme je na půlky, a drtičkou větví veškeré ovoce postupně nakrouháme.
![K nakrouhání ovoce poslouží drtič větví](https://img.primadoma.cz/w_10/64/22/column/642274e244dfb05614ae156b521b433b_k-nakrouhani-ovoce-slouzi-drtic-vetvi.jpg)
Vzhledem k tomu, že by při lisování vylezla jablečná drť z dřevěného soudku, vložíme nakrouhaná jablíčka do igelitového pytle. Pytel má ve svém rohu vytvořený otvor, aby mohla vymačkaná šťáva vytékat do připravené nádobky. Takto připravenou drť v sáčku tedy usadíme do soudku a můžeme se pustit do samotného lisování.
![Z moštovačky vytéká zlatavý mošt](https://img.primadoma.cz/w_10/01/08/column/010868400f56c9d9839480a6e56f54a8_z-mostovacky-vyteka-zlatavy-mok.jpg)
Zapneme moštovačku a za pomoci hydraulického válce lisujeme jablečnou drť. Připraveným žlábkem následně již vytéká zlatavá ovocná šťáva.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 5. 3. 2024, Autor: Beata Boháčová (text), Prima DOMA MEDIA, s.r.o. (foto, Profil autora: Beata Boháčová