Topiva pro venkovní vaření

Venkovní vaření má mnoho podob. Od grilování, kdy používáme osvědčené dřevěné uhlí, až po krb s integrovanou mřížkou, na které je možné připravovat nejrůznější pokrmy. Zde sáhneme po jiném druhu topiva, nejčastěji po březovém dřevě s vyšší výhřevností. Jaké jsou vlastně výhody jednotlivých druhů topiv pro venkovní vaření?

Topiva pro venkovní vaření

Dřevo jako topivo pro venkovní kuchyň

Při výběru a přípravě dřeva pro venkovní vaření posuzujeme topný materiál podle několika různých úhlů pohledu. Především čím déle dřevo schne, tím lépe hoří, dává více tepla a méně zanáší komín krbu sazemi. Druhým kritériem je cena, která je v dnešní době kůrovcových kalamit více než příznivá. Pro dřevo si však vytvoříme několik různých skladovacích prostor, a to nejlépe na slunečném a otevřeném místě, kde vane vítr a díky tomu materiál lépe a rychleji proschne. Některé dřevo, například smrk, prosychá velmi rychle, můžeme jej po vytěžení použít již za jeden rok. Naopak ořech je velmi drahý a prosychá až čtyřikrát delší dobu.

Díky nutnosti pravidelné přípravy většího množství dřeva pro venkovní kuchyň je dobré vlastnit řetězovou pilu a štípač, ty nám práci výrazným způsobem usnadní. V tom případě, že se zpracováním nechceme zabývat, objednáme si dřevo již naštípané.

Březové dřevo je pro zahradní krb nejvhodnější druh topiva
Březové dřevo je pro zahradní krb nejvhodnější druh topiva

Měkká dřeva pro venkovní krby a kuchyně

  • Borovice - s velkým výskytem suků a značným množstvím pryskyřic nejde o vhodné topivo. Saze, vznikající při hoření mízy, zanáší komín krbu. Kromě toho je i špatně dělitelné.
  • Lípa - rychle prosychá, ale také rychle hoří a málo hřeje. Je vhodná jako materiál pro roztápění.
  • Modřín - je podobně jako borovice velmi sukovitý, ale při hoření generuje podstatně méně mastných sazí.
  • Smrk - je nejpoužívanější, snadno dělitelné dřevo a dostupné ve velkém množství. Malou nevýhodu představuje jeho praskání, které může vyústit až v odlet žhavých částic ven z krbu.
  • Topol - jeho vlastnosti jsou velmi podobné bříze.

Zásadní výhodou všech měkkých dřev je jejich krátká doba prosychání. Od vytěžení jim stačí jeden rok uložení na vhodném místě. To však platí i pro břízu, která se řadí do dřev tvrdých. Obecně nejlépe prosychá dřevo, které naštípeme na menší kusy a uložíme tak, že mezi polínky jsou drobné mezery, kudy může proudit vzduch.

Naštípané dřevo prosychá jeden a více roků dle druhu
Naštípané dřevo prosychá jeden a více roků dle druhu

Tvrdá dřeva pro venkovní krby a kuchyně

  • Bříza - je rozhodně nejlepší ze všech typů dřev. Rychle prosychá a má vynikající výhřevnost.
  • Buk - prosychá minimálně dva roky. Pomalu hoří a krásně hřeje.
  • Dub - má stejné vlastnosti jako předchozí buk. Doba prosychání může být ještě delší.
  • Habr - s vysokou cenou nad ním moc lidí neuvažuje, ačkoliv má vynikající výhřevnost.

Ostatní topiva

Pro grily používáme nejčastěji dřevěné uhlí nebo grilovací brikety. Jde o karbonizované dřevo, které se vyrábí bez přístupu vzduchu. Svým rozehřátím poskytuje plynulý a silný zdroj tepla. S ním ugrilujeme nejen maso, ale i zeleninu, jako papriky nebo cuketu. Při grilování na dřevěném uhlí je nutné hlídat celý proces, neboť odkapávající tuk z masa může způsobit vznik nežádoucího ohně, poškozujícího připravované pokrmy.

Po rozehřátí grilu nesmí uhlí hořet
Po rozehřátí grilu nesmí uhlí hořet

Moderní způsob přípravy pokrmů prezentují grily plynové. Pro jejich provoz využíváme větších zásobních lahví s propanbutanem, nemusíme se tolik obávat, že by nám plyn v lahvi rychle došel. Navzdory modernímu způsobu je ale provoz na PB lahve dražší při porovnání s dřevěným uhlím.

Grily elektrické pro svoji činnost vyžadují blízkost přípojky elektrické energie a případně prodlužovací kabel. Avšak grilování na tomto principu patří určitě k nejzdravějším.

U plynového grilu se doporučuje mít v zásobě další naplněnou lahev
U plynového grilu se doporučuje mít v zásobě další naplněnou lahev
Autor: Radoslav Ptáček (text), Depositphotos (foto)

Související k tématu