Právě soutěžíme o:
poukazy na nákup od Zenitu poukazy na nákup od Zenitu
Načítám ...
Žádné výsledky
Hledaný výraz: koupel
Nalezené články:
Přihlášení  |  Registrace Český kutil do mailu
reklama

Derby grilů Weber a Napoleon: souboj na ostří grilovacích nožů

Derby grilů Weber a Napoleon: souboj na ostří grilovacích nožů

Kanada versus USA. Odvěcí rivalové nejen mezi dvěma brankami s pukem. Líté boje svádí tyto dva státy i na poli gastronomickém. Který z nich bude úspěšnější na hokejovém šampionátu, na to si ještě počkáme. Ale jejich umění grilovací si můžeme vzít na paškál bez servítek a hned. Derby začíná – teď!

reklama

Největšími světovými výrobci plynových grilů jsou americký Weber a kanadský Napoleon. Který z nich umí víc? Kdo vydrží větší tlak? Který odolá náporu letní grilovací sezóny bez ztráty kytičky? Komu zůstane po zápase na patře chuť vítězství? Podíváme se jim na zoubek.

Kanada: Kusy masa pro opravdové chlapy

Kanadská kuchyně není pro slečinky. Drsní zálesáci a dřevorubci potřebují pořádný kus masa, a tak se kanadská kuchyně hemží pečeněmi, rybami a steaky na všechny možné způsoby a najdete v ní chutě americké, francouzské i čínské kuchyně. K tomu nešetří zeleninou, a tak jejich grilovacím soupravám nechybí držáky na grilování rajčat nebo papriky. A nerozpakují se sníst právě to, co zrovna roste nebo běží/letí kolem.
Máte chuť na něco typicky kanadského? Není problém, tady máte recept na dokonalou dobrotu.

Recept z Kanady:
Grilované steaky z hovězí svíčkové s karamelizovanou cibulí a houbami

4 až 6 porcí

Doba přípravy: 30 minut
Doba marinování: 30 až 45 minut
Doba vaření: 45 minut

Ingredience:

  • čtvercová nebo kruhová wok pánev na gril
  • 6 jemně prolisovaných stroužků česneku
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • 1500g hovězí svíčkové
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 velké oloupané očištěné sladké cibule nakrájené nadrobno
  • 500g velkých žampionů nakrájených na čtvrtiny
  • 4 nahrubo prolisované stroužky česneku
  • ¼ šálku octa z červeného vína
  • 1 lžíci cukru krystal
  • sůl a čerstvě nahrubo namletý černý pepř

Postup:

1. Smíchejte jemně prolisovaný česnek a hořčici. Položte steak na rovný povrch a osušte papírovými utěrkami, poté vmasírujte česnekovou směs do masa. Ochuťte solí a pepřem. Zakryjte a dejte stranou na místo, kde je pokojová teplota, na 30 až 45 minut.
2. Předehřejte gril na středně vysokou až vysokou teplotu (230 °C).
3. Položte pánev wok nebo těžkou hlubší pánev na tu stranu grilu, kde je hořák a nechte pánev rozehřát. Nechte v ní rozpustit máslo a olivový olej a přidejte nakrájené cibule. Během 3 až 4 minut zlehka osmahněte. Přidejte houby a pokračujte v restování, dokud nezměknou a všechna pára se přestane vypařovat. Promíchejte s nahrubo prolisovaným česnekem a restujte další 3 minuty a poté přesuňte pánev na rošt předehřátého grilu. Nechte směs asi 15 minut pomalu restovat, občas zamíchejte, dokud cibule nezezlátne. Hlídejte, aby cibule nezhnědla příliš rychle, pak by se spálila místo toho, aby zkaramelizovala.
4. Přidejte ocet a míchejte, dokud se nevstřebá. Vmíchejte cukr a dochuťte solí a pepřem. Cibulovou směs dejte stranou a nenechte vychladnout.
5. Dejte steak na gril. Aby byl dobře propečený, grilujte 5 až 6 minut každou stranu. Poté sundejte maso z grilu a nechte odpočinout 3 až 4 minuty.
6. Z masa krájejte úzké plátky, které poté naservírujte na podnos nebo na jednotlivé talíře. Na maso přidejte asi lžíci cibulové směsi. Ihned podávejte.

Amerika: Burgery na tisíc způsobů

Amerika, to je burger s čímkoli, co vaše hrdlo ráčí. Mezi dvě poloviny křupavé vypečené bulky můžete strčit, na co si vzpomenete, ale rozhodně nesmí chybět pořádný kus mletého a dobře ochuceného masa. Anebo je libo žebírko? Jasně, tady je:

Recept z USA: GRILOVANÁ ŽEBÍRKA

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30-40 minut

Suroviny:

  • 1 kg vepřových žeber
  • 25 gramů krystalového cukru
  • 15 gramů hnědého cukru
  • 15 gramů sladké papriky
  • 25 gramů soli
  • 1 chilli paprička
  • 1/2 cibule - nasekaná najemno
  • pepř

Postup:

V míse umícháme z obou cukrů, sladké papriky, soli, cibule a chilli papričky kořenící směs na žebírka. Žebírka očistíme, odstraníme přebytečný tuk a naporcujeme na požadované kousky. Celé kousky žebírek obalíme ve směsi koření a cibule a necháme v chladu uležet. Gril si připravíme na nepřímé grilování. Grilujeme podle potřeby a velikosti kusů. Průběžně otáčíme, grilujeme z každé strany 15-30 minut. Průběžně otáčíme a hlídáme, aby se cibule nepřipalovala.

Grilování není jen vaření. Je to životní názor!

První třetinu máme za sebou, recepty před sebou a můžeme se znovu pustit do boje. Nože mezi sebou zkříží nezbytní pomocníci, bez kterých prostě letní party nebude kompletní. Ano, máme na mysli grily. Mrkneme se na srovnání dvou přenosných a dvou pevných bytelných modelů. Tři, dva, jedna – buly!

Cestovatel Napoleon

Pokud máte představu spíše o menším grilu, který se pohodlně vejde do kufru auta, určitě se podívejte na plynový NAPOLEON Travel TQ285.

  • je vysoký jen 35, hluboký 49 a široký 60 centimetrů
  • váží 12 kilogramů
  • má překvapivý výkon 3,5kW
  • rošt je litinový
  • plocha 1 840 cm² vám umožní pohostit opravdu velkou společnost
  • nechybí mu teploměr zabudovaný ve víku
  • víko zajistí efektivní krytí proti větru při grilování v přírodě
  • odnímatelná odkapová miska a vestavěné nožky zajistí praktickou skladnost
  • můžete koupit variantu grilu se stolkem s kolečky, který je možné složit a jednoduše uskladnit zavěšením na zeď nebo kamkoliv v terénu převézt
  • nespornou výhodou jsou dva nerezové trubicové hořáky, které jsou samostatně regulovatelné; můžete tedy v případě potřeby grilovat jen na jedné polovině grilu
  • cena 8 490 Kč

Weber praktický po všech stránkách

Gril Weber Q 1200 je taky malý, kompaktní a praktický, vhodný na terasu nebo pro ty z vás, kteří gril rádi berete s sebou na cesty.

  • je široký 57 a hluboký 15 centimetrů
  • váží 11 kilogramů
  • výkon 2,64 kW
  • rošt je kombinací litiny a smaltovaného porcelánu
  • víko je vyrobeno z hliníkové slitiny, která se rozehřeje a vrací teplotu zpět k pokrmu
  • 1 376 cm² grilovací plochy
  • má až pětiletou záruku na poklop a kotel
  • perfektně stejnoměrné rozložení teploty po celém povrchu roštu
  • příjemnou vychytávkou tohoto typu jsou aroma kolejnice, které zabraňují odkapávání šťávy z masa na hořáky a svádí ji rovnou do hliníkové nádoby
  • praktické jsou i boční police s háčky na náčiní umístěné po stranách grilu
  • Weber nabízí možnost dokoupit stolek – levnější a statický
  • cena 9 390 Kč

Shrnutí

Ani s jedním z těchto plynových přenosných grilů nešlápnete vedle. Jsou srovnatelné ve většině kategorií a ani jeden z nich výrazně nezaostává za druhým ani výrazně nevyniká nad svým konkurenčním kolegou. Dá se tedy snad jen konstatovat, že Napoleon je o něco levnější, ale Weber má zase právě o ten kousek lepší výbavu. Závěr? Za nás prozatím po druhé třetině vyrovnáno - záleží jen na vás, které z předností obou grilů jsou pro vaši gastronomickou pohodu podstatnější.

Od malých útočných borců přejděme k větším, bytelným a nepřenosným grilům - obráncům, kteří se stanou stálou součástí vašeho domova. Opět si vezmeme na paškál produkty společností Weber a Napoleon.

Bytelný a spolehlivý obránce

Kanadský výrobce NAPOLEON umí jak oblíbená kanadská kamna, tak venkovní grily. A i on dobře ví, že každý milovník šťavnatých steaků a burgerů má jiné potřeby a možnosti. Proto jim nabízí jak výše zmíněné grily přenosné, tak pevné a bytelné.

Bestsellerem mezi těmi velkými je jednoznačně model NAPOLEON LE3, a zákazníci dobře ví, proč si ho tak hojně pořizují pro dokonalou pohodu letních večírků. Používají ho totiž i profesionální kuchaři, kteří jsou na úpravu masa obzvlášť nároční.

  • plynový gril se třemi nerezovými hořáky, zadním a bočním keramickým infrahořákem a litinovým roštem
  • speciální boční infrahořák na steaky, které se i při vysoké teplotě zatáhnou a zůstanou krásně šťavnaté
  • celková varná plocha je 5 220 cm²
  • výkon až 22,2 kW
  • ohřívací rošt
  • perfektní osvětlení grilovací plochy i ovládacích knoflíků
  • samozřejmostí je teploměr ve víku a zapalovací systém JetFire
  • na levé polici je umístěn chladicí box na nápoje a zeleninu a vestavěné krájecí prkénko
  • je vybaven kolečky i brzdou pro možnost snadné manipulace
  • třešničkou na dortu je pak luxusní nerezové provedení, které grilu dodává jedinečný moderní design
  • cena 37 890 Kč

Kanadský výrobce NAPOLEON ale myslí i na opravdu velkou společnost nebo restaurace. Těm nabízí vyšší řadu Prestige , která uspokojí skutečně náročnou klientelu.

Šampion pro nejnáročnější

Mezi skutečnou špičku mezi velkými plynovými grily patří jednoznačně model GENESIS S-330 od Weberu. Volí ho ti nejnáročnější klienti, kteří si potrpí na opravdovou kvalitu jídla v kombinaci s nadčasovým designem.

  • je vyroben z ušlechtilé oceli v kombinaci s porcelánem a smaltovanou ocelí
  • rozměry jeho roštu jsou 66 x 50 centimetrů
  • plocha litinového roštu s vyměnitelným středem činí 3 300 cm²
  • výkon 12,3 kW
  • chytře využívá zařízení na pražení, díky kterému se povrch masa stane nádherně křupavým
  • kvalitní dvojité nerezové víko s vestavěným teploměrem
  • je opatřen kolečky i brzdou pro snadné převážení
  • postranní vařič pro přípravu omáček a příloh
  • ohřívací rošt
  • znalci ocení patentovaný systém Flavorizer Bars®
  • gril zaručuje rovnoměrný žár po celé grilovací ploše
  • velmi kvalitní materiály jsou jistotou nízkého procenta reklamací
  • záruka až 25 let
  • cena 49 990 Kč

Shrnutí

Ani mezi velkými grily, se kterými pohodlně nakrmíte celou Jardovu hokejovou rodinu, nenajdete jednoznačného vítěze. Stejně jako u výše srovnávaných přenosných grilů je u Napoleonu sice o něco nižší cena, ale Weber se zase pyšní neuvěřitelným 1 % reklamací. Za nás to bude chtít dvě sady zlatých a pořádnou letní oslavu plnou grilovaného masa.

Autor: Petra Kučerová (text a foto), Zdroje informací: blog.yaleappliance.com/bid/92059/Napoleon-P500RB-vs-Weber-Genesis-S-330-BBQ-Grills-Reviews-Ratings, www.fajri.cz, www.napoleongrily.cz, www.napoleongrills.com, www.wgrills.cz, www.weberstephen.cz

Klíčová slova:


Související články

Od špekáčku z táboráku ke grilovanému lososu 7  fotek

Od špekáčku z táboráku ke grilovanému lososu

Z grilování se stala oblíbená volnočasová aktivita a způsob relaxace na čerstvém vzduchu. Čas strávený u grilu je rituálem, který dobře doplňuje zá ...


Na jakém palivu grilovat 5  fotek

Na jakém palivu grilovat

Pořídili jste si gril a rádi byste se dozvěděli, čím v něm topit, aby bylo grilované maso co nejlahodnější? Nejrozšířenější grily jsou na dřevěné uhlí ...


Grilování na balkóně 5  fotek

Grilování na balkóně

Závidíte těm šťastnějším zahradu, na které pořádají barbeque? Nemusíte, máte-li alespoň lodžii nebo balkon, můžete si pořídit malý stolní gril a připr ...


reklama

reklama
reklama
reklama


Kontakty | e-mail: redakce@ceskykutil.cz

© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena. ISSN 1802-4270.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.



© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena, ISSN 1802-4270. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.
×