Právě soutěžíme o:
poukazy na nákup od Zenitu poukazy na nákup od Zenitu
Načítám ...
Žádné výsledky
Hledaný výraz: koupel
Nalezené články:
Přihlášení  |  Registrace Český kutil do mailu
reklama

Grilování chutné i bezpečné

Grilování chutné i bezpečné
Za dveřmi je léto a dovolené. Když je dostatek času a příznivé počasí, proč si nepochutnat na grilovaných pokrmech? Až do babího léta nebo brzkého podzimu se grilování nemusíte vzdát.
reklama

Sbíhají se vám sliny, jen uslyšíte slovo grilování? Není divu. Nám taky.I největší labužníci už ale slyšeli o rakovinotvorných látkách objevujících se v potravinách živočišného původu při zpracování za vysokých teplot. Jsou to zejména heterocyklické aminy (HCA) a polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU), u nichž byl prokázána toxicita i karcinogenita. Nebezpečí rakoviny je tím vyšší, čím častěji je otevřený gril používán a čím je maso tučnější. Skapávání šťávy z masa do plamenů nebo do žhavého dřevěného uhlí způsobuje pyrolýzu tuku; vzniklé spaliny jsou pak teplým vzduchem opět vyneseny na potravinu, na níž ulpívají. Nebezpečné jsou i saze ze smolného dřeva (popřípadě ze dřeva opatřeného nátěrem), které se také usazují na grilovaných potravinách.

Metodou, jak se těmto kancerogenním sloučeninám vyhnout, je grilování za nižších teplot a bez přímého kontaktu potravin s palivem. Jedním ze způsobů vhodných pro grilování například na terase a za nepříznivého počasí i v místnosti je používání plynových grilů.

Co je plynový gril

Zatímco ke grilování na dřevěném uhlí lze využít kdejakou plechovku (v některých populárních časopisech byly uveřejněny návody, jak na gril použít popelnici, ocelový disk z kola, vozík ze samoobsluhy), sestává plynový gril z pečlivě vyrobených součástí a jejich konstrukce byly opakovaně tak vylepšovány, aby jejich provoz byl nejen efektivní, ale i bezpečný.

A zatímco v hasičských statistikách figuruje požár způsobený provozem krbu nebo kamen na jednom z předních míst, zmínku o požáru plynového grilu jsme našli jen jednu: to když hořelo v jedné restauraci v Praze 2, kde zaměstnanec při odchodu zapomněl takový gril vypnout.

Plynový gril nejčastěji vyhlíží jako větší elektrický dvouplotýnkový vařič; namísto odporových článků je osazen výkonnými hořáky a roštem s lávovými kameny. Gril bývá doplněn manipulačními plochami a podstavcem s kolečky. V dolním prostoru je uložena tlaková láhev s topným plynem (propan-butan), zapalování je dnes většinou piezoelektrické. Redukční ventil zařazený na odvod z láhve snižuje tlak na 30 mbar. Při spotřebě 300 až 450 g plynu za hodinu stačí jedna 10kg láhev na 22 až 33 hodin provozu.

Proč lávové kameny

U plynových grilů dodávají teplo výkonné plynové hořáky připojené přes redukční ventil k láhvi propan-butanu o velikosti 7 nebo 10 kg. Výkon hořáků je regulovatelný. Dá se nastavit tak, že mohou pracovat úsporněji než grily na dřevěné uhlí. Plameny ohřívají lávové kameny naskládané na kovovém roštu; ty se za nějakých 5 až 15 minut rozžhaví a udržují a stabilizují teplotu jako tepelný akumulátor. Protože jsou porézní, zachytávají tuk, který z masa odkapává; ten se pak nepřepaluje a neuvolňuje škodlivé látky.

Zatímco chuť grilovaných potravin například z kontaktního nebo elektrického grilu je poněkud sterilní, umožňují lávové kameny, na nichž se odpařuje kapající omastek, grilovanému masu nebo rybám do jisté míry dosáhnout nezaměnitelné „aroma grilování“. Lávové kameny podle vyjádření odborníků dodávají pokrmům osobitou chuť, protože absorbují nežádoucí aroma plynových hořáků.

Údajně nejkvalitnější lávový tuf pochází nejčastěji z vulkanické oblasti Auvergne ve Francii, z okolí sopky Le Puy.

Jak s lávovým grilem zacházet

Před začátkem grilování je nutno zkontrolovat čistotu trysek a stav lávových kamenů. Ty je nutno rozmístit rovnoměrně v jedné vrstvě; kameny musí mít mezi sebou mezery, aby bylo umožněno proudění tepla.

Po otevření ventilu se pomocí piezoelektrického zapalování hořáky zapnou a nechají se asi 10 minut hořet s maximálním výkonem. Tak se kameny rozehřejí a s grilováním je možno začít. Připomínáme, že v chladném počasí může být doba rozehřívání delší.

Před grilováním masa je nutno grilovací rošt potřít olejem, jinak by se mohlo maso přichytit k roštu.

Po ukončení grilovacího procesu se doporučuje zapnout plynové hořáky na plný výkon, sklopit víko grilu a počkat několik minut. Uvnitř vzniknou vysoké teploty, které způsobí, že tuk beze zbytku vyhoří a kameny lze napříště opět použít.

Pokud některý z nich teplem popraská, lze jej nahradit – balení pro rošt o ploše 35×40 cm (hmotnost 3 kg) stojí 180–300 Kč a vydrží i při častém používání grilu zaručeně jednu sezonu. Lávové kameny se doporučuje měnit jednou za rok, nejlépe na začátku sezony.

Výhody a nevýhody lávových grilů

Výhody:
Plynový gril lze plynule regulovat.
Gril je rozžhavený během velmi krátké doby.
Potraviny si zachovávají přírodní chuť, jsou křehké a šťavnaté.
Grilovat lze i v místnostech a bez ohledu na počasí.
Při grilování nevznikají žádné nebezpečné kancerogenní či toxické látky.
Provoz není prakticky cítit; při grilování nevzniká kouř ani žádný odpad (popel).
Plynový gril poskytuje komfort porovnatelný s vařením v dobře vybavené kuchyni.
Čištění grilů je velmi snadné.

Nevýhody:
Grily jsou těžké a neskladné.
Mnohým ortodoxním chalupářům připadají „příliš paďourské“ (většinou ale jen do té doby, než ochutnají nějakou neočouzenou dobrotu).

gril Majorca, gril Tahiti QT, výrobce Meva a.s.

Přejeme dobrou chuť.

Autor: K. Štech (text), PePa, S.K., Meva (foto)

Klíčová slova:


Související články

Na propanu se dá grilovat i v zimě 5  fotek

Na propanu se dá grilovat i v zimě

Společnost Primagas jako první na českém maloobchodním trhu nabízí LPG láhve naplněné pouze propanem. Oproti nejčastěji používanému propan-butanu zaru ...


MEVA zve na veletrh FOR THERM 2015 4  fotek

MEVA zve na veletrh FOR THERM 2015

Společnost MEVA si vás dovoluje pozvat na 6. veletrh vytápění, alternativních zdrojů energie a vzduchotechniky FOR THERM, který se spolu s veletrhy ...


Meva zve na veletrh SPORTlife 4  fotek

Meva zve na veletrh SPORTlife

MEVA, tradiční český výrobce propanbutanových spotřebičů z Roudnice nad Labem, na veletrhu SPORTlife, který se koná ve dnech 6.- 8. 11. 2015 v areá ...


Soutěž o outdoorové vařiče a další příslušenství pro vaření v přírodě 7  fotek

Soutěž o outdoorové vařiče a další příslušenství pro vaření v přírodě

Letní vaření v přírodě má své nenapodobitelné kouzlo. Ovšem i to má svá omezení. Jsou místa, kde je rozdělávání otevřeného ohně zakázáno a navíc, k ...


Stavební Infra hořák 7  fotek

Stavební Infra hořák

Při nahřívání běžným hořákem se občas stane, že se podklad při neopatrné manipulaci vypálí. Meva přichází s novinkou, kde vzniká při provozu sálavé ...


Do města vyražte za přírodou i grilováním 4  fotek

Do města vyražte za přírodou i grilováním

V našich městech se víc než dřív snaží vytvořit odpočinkové zelené zóny. Některé takové zóny nabízejí možnost venkovního grilování. Každý má tak mo ...


Vesuv, který vás zahřeje na terase nebo pod pergolou 5  fotek

Vesuv, který vás zahřeje na terase nebo pod pergolou

Podzim už úplně vystrnadil léto, ale vy byste si rádi ještě poseděli na terase a vychutnali šálek kávy... jenže je tu problém, je vám zima. Chtělo ...


Gyros: vzpomínka na Středomoří 1  fotek

Gyros: vzpomínka na Středomoří

Tradiční pokrm, jehož vůně turisty provází po Řecku a pod jménem kebab v Turecku i jinde, a který v podobě rychlého občerstvení zdomácněl prakticky v  ...


Bez traktoru to někdy nejde 5  fotek

Bez traktoru to někdy nejde

Éra ručního sekání prakticky pominula. Dnes už jen málokterý chalupář má kosu, a zacházet s ní často nedovedou ani vesničané. Všichni si již pořídili ...


Soutěž s Měšťanským pivovarem Strakonice o párty soudky 6  fotek

Soutěž s Měšťanským pivovarem Strakonice o párty soudky

Sezona grilování, setkávání s přáteli na zahradních posezeních a tzv. gardenparty už nastala. Na pořádné oslavě by neměl chybět dobře vychlazený nápoj ...


Výherci soutěže o grily od MEVY 4  fotek

Výherci soutěže o grily od MEVY

Dnes je ten pravý den na vyhlášení pěti výherců v soutěži o grily od Mevy. Odborná porota vylosovala pět z vás, kteří se můžou těšit na to, že si již ...


MEFISTO – krby a grily načisto 6  fotek

MEFISTO – krby a grily načisto

Příjemný pocit ze zahradního grilování dokáže dokonale pokazit představa následného čištění: ne každý je totiž ochotný připustit, že spálená mastnota, ...


Vařit na cestách je s kartušovým programem hračka 9  fotek

Vařit na cestách je s kartušovým programem hračka

Trošku je to móda a trošku nepřiznaná nutnost: prostě jsme maličko zchudli a nebo se bojíme, kde budeme ještě muset začít šetřit, díky čemuž se mnozí ...


Udírny a jejich podpálení 7  fotek

Udírny a jejich podpálení

Na tu jednoduchou věc, že prodloužit trvanlivost potravin lze například v kouři, přišli naši předci dávno, a tak se vedle sušení či nasolování (tam, k ...


Grilování: křupavé, a přesto šťavnaté 8  fotek

Grilování: křupavé, a přesto šťavnaté

I když je grilování jednou z vůbec nejstarších metod tepelné úpravy masa, neztratilo opékání jídel nad otevřeným ohništěm nic ze svého půvabu ani dnes ...


reklama

reklama
Diskuze kutilů
1
zapojení dvou zářivek Kuchyně
Poslední příspěvek: 4.2.2019 19:15 roman suchánek
1
Trouba Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:12 Jitka
1
Obklady v kuchyni Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:09 Tomáš
0
Koupě sušičky Yden CI IR D5 Kuchyně
Poslední příspěvek: 30.8.2018 09:41 Ema
0
Myčka AEG 64850 nejde spustit Kuchyně
Poslední příspěvek: 28.2.2018 13:51 Vladimír Beránek
0
Gumové těsnění u ledničky Indesit Kuchyně
Poslední příspěvek: 2.1.2018 18:37 Hana
0
Myčka Whirlpool ADP 5350 PC porucha Kuchyně
Poslední příspěvek: 17.12.2017 17:27 Aleš
0
Myčka Candy4570E Kuchyně
Poslední příspěvek: 28.10.2017 16:27 Oldřich
1
Trouba Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:12 Jitka
1
zapojení dvou zářivek Kuchyně
Poslední příspěvek: 4.2.2019 19:15 roman suchánek
1
Obklady v kuchyni Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:09 Tomáš
1
reklama
reklama


Kontakty | e-mail: redakce@ceskykutil.cz

© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena. ISSN 1802-4270.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.



© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena, ISSN 1802-4270. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.
×