Právě soutěžíme o:
poukazy na nákup u Transformu poukazy na nákup u Transformu
Načítám ...
Žádné výsledky
Hledaný výraz: koupel
Nalezené články:
Přihlášení  |  Registrace Český kutil do mailu
reklama

Jak správně vybrat nůž?

Jak správně vybrat nůž?
Až se vás bude někdo ptát, kterou knihu byste si vzali na pustý ostrov, žádejte upřesnění: „A budu tam mít také nůž? Jestli ne, tak nikam nejedu…“ Vždyť i legendárního Robinsona právě nůž zachránil před jistou smrtí.
reklama

Nemusíme být ovšem Robinsoni a ani zůstat trčet na kousku pevniny uprostřed oceánu abychom poznali, že bez pořádných nožů se neobejdeme. Zkuste si bez nožů v kuchyni připravit jídlo. Kdybychom se přitom měli živit výlučně v restauracích a fastfoodech, skončili bychom buď na mizině, nebo v márnici, a možná obojí.

Nůž lidi provází od chvíle, kdy poprvé vědomě užili odštěpků pazourků ke krájení masa, odřezávání kůže nebo úpravě dalších primitivních nástrojů. Přes měď, bronz a železo došly čepele nožů k ideální oceli, ale i zde otevírá technologický pokrok nové netušené možnosti.

Anatomie nože

Aby nože mohly řezat, musí být ostré. To je zřejmé…, ale jaké mají být ještě? Rozhodně bezpečné. Firma Fiskars například v tomto ohledu navrhla dva speciální detaily: povrch Softouch vytvářející pocit, že rukojeť nože je měkká a prakticky neklouže. Zarážka na rukojeti nože zabraňuje sklouznutí prstů na čepel. A tady se dostáváme k potřebě si nůž popsat:

Čepel – tedy pracovní část nože – má ostří a hřbet (přičemž i ten může být druhým ostřím), špičku čili hrot a stopku, což je prodloužení čepele do rukojeti, pokud je stejně široké, jako čepel. Je-li kratší, hovoříme o trnu.

Záštita – je u některých nožů příčným předělem mezi čepelí a rukojetí a mohli bychom ji přirovnat k jílci meče.

Rukojeť – představuje to, zač nůž držíme, místo, kde mu ruka dává sílu i směr. Může být i z jiných materiálů, než samotný nůž, dřevěná, kostěná, keramická, skleněná, z plastů… U skládacích nožů se rukojeť nazývá střenka.

Dobrý nůž musí být vyvážený, což není důležité jen pro varietní vrhače, ale především pro kuchaře, který s noži pracuje. Důležitá je i ergonomie, tedy to, aby se nám nůž dobře držel. A uměřený design by přirozeně neměl být v rozporu s funkčností, ale kontakt s ním by měl zvyšovat radost a uspokojení z pobytu v kuchyni.

Kolik nožů potřebujeme

Chef de Luxe Profesionální řada: italský design a švédská ocel Sandvik, pro správné vyvážení rozšíření u držadla.

Odborníci Fiskars tvrdí, že v kuchyni bychom v zásadě vystačili s čtyřmi až pěti kvalitními noži. Různé speciální výrobky však rozšíří naše možnosti a některé operace nám významně ulehčí.

Velmi důležitý a obzvlášť vhodný na malé ovoce a zeleninu je loupací nůž. Na škrabání všech typů zeleniny zase použijeme škrabku. Vlnitá čepel nože na chléb a pečivo perfektně krájí měkký i křupavý chléb a kuchaři by zase přísahali na kuchařský nůž, který jim přesně padne do ruky. To, co se v terminologii nazývá jednoduše kuchyňský nůž je univerzální nůž na krájení ovoce, větší zeleniny, masa i drůbeže.

Pokud ovšem v kuchyni trávíme víc času a vaření je naším koníčkem, bezesporu oceníme i další typy, k jejichž virtuóznímu ovládnutí budeme potřebovat trochu cviku, protože v našich kuchyních nejsou všední. Jedná se o japonský nůž – obzvlášť vhodný na sekání většího množství bylin, ale i zeleniny, zvláště té tvrdé, jako jsou ředkvička, mrkev nebo celer. Filetovací nůž má dlouhou pružnou čepel, kterou na tenké plátky nakrájíme rybu i lehce oddělíme od masa její břišní kosti nebo kůži. Snadno s ním zbavíme slupky i ananas a bravurně vykrojíme jeho tvrdé jádro (nůž vedle jádra protlačíme a řežeme okolo, při loupání čepel snadno prohneme podle tvaru plodu). Také nůž na šunku či lososa je se svou tenkou čepelí navržený ke snadnému krájení tenkých plátků…, a to jsme se dostali k tomu, jak si poradit s tenkými plátky rajčat nebo další zeleniny a ovoce se slupkou: usnadní nám to malý kuchyňský nůž se zahnutou čepelí – snídaňový nůž. Porcovací nůž má čepel navrženou ke snadnému krájení masa na všechny způsoby. Hodí se například, i pokud chceme podávat na studeno extrémně tenké řezy pečeného masa, které si před řezáním krátce zmrazíme…

Tip Kutila

Umíme nůž dobře držet?
Nůž je pracovním prodloužením naší paže. Držet bychom jej měli pohodlně. Chceme-li použít sílu, přitlačíme hřbet nože palcem. Záleží-li nám na přesnosti řezu, kontrolujeme čepel ukazováčkem. A když budeme chtít nožem sekat, budeme ho držet co nejblíže čepele.

Připraveno ve spolupráci s firmou Fiskars.

Autor: Jiří Jan (text), Fiskars (foto)

Související články

Velikonoční pečení po finsku 9  fotek

Velikonoční pečení po finsku

Velikonoce jsou spojeny s celou řadou tradic a typickými pokrmy. U nás si velikonoční oslavy neumíme představit bez mazance, jehněčího či jarní nádivk ...


Zformujte si postavu do plavek už dnes! S pomocníky Fiskars to bude hračka. 14  fotek

Zformujte si postavu do plavek už dnes! S pomocníky Fiskars to bude hračka.

To, co neodhalily první sluneční paprsky, odhalí letní slunce v plné kráse. Venku je stále tepleji a čím dál tím více nás to bude táhnout k vodě. P ...


Finské Vánoce. To jsou sauna, losos a Joulupukki 8  fotek

Finské Vánoce. To jsou sauna, losos a Joulupukki

Každá země má své unikátní vánoční zvyky a tradice, které se utvářely několik století. Například ve Finsku, kde má své kořeny i společnost Fiskars, ...


Stojan na nože 11  fotek

Stojan na nože

Při výrobě praktického stojánku na nože spotřebujeme různé odřezky dřeva, které bychom jinak vyhodili. Mezi nepotřebným dřevem pouze vyhledáme několik ...


Grilovací sezóna začala naplno. Nepodceňte přípravu 14  fotek

Grilovací sezóna začala naplno. Nepodceňte přípravu

Také už se těšíte na příjemné letní večery s přáteli či rodinou, grilovaným masem a dobrým pitím? Kdo by se netěšil. Nejdůležitější surovinou pro t ...


Umíte dobře držet nůž? 9  fotek

Umíte dobře držet nůž?

Nůž musí být zajisté ostrý, aby mohl řezat. Toje bráno jako samozřejmost. A pokud sháníte vhodné nože, tak víte, že Fiskars patří k těm nejlepším. ...


Kvalitní nádobí na přípravu letních pokrmů na grilu 4  fotek

Kvalitní nádobí na přípravu letních pokrmů na grilu

Konečně se oteplilo a společně s krásným počasím přichází i doba pikniků a venkovního lenošení. Pohodu na dece dozajista umocní, když si na grilu p ...


Specialista na smažení – pánev Fiskars 2  fotek

Specialista na smažení – pánev Fiskars

Přípravy na Vánoce už jsou v plném proudu, první adventní neděli máme za sebou, dárky se začínají hromadit v různých skrýších, byt se honosí vánočn ...


Novinky pro zahradu 6  fotek

Novinky pro zahradu

Práce na zahradě jsou v plném proudu, a tak všichni víkendoví zahradníci i majitelé domků a chat ocení novinky, které pro zahradní sezonu 2009 přichys ...


Fiskars - střihněte si, čím budete stříhat 12  fotek

Fiskars - střihněte si, čím budete stříhat

Zatra, kdo mi zas sebral nůžky ze šuplíku,…ze šití, …z pracovny, ze stolu…. A nevím, odkud všude se ještě nůžky ztratí, zrovna ve chvíli, kdy je nejví ...


Aplikátory pro nanášení chemikálií a kapalin 3  fotek

Aplikátory pro nanášení chemikálií a kapalin

Pro společnost Techni Trade s.r.o., která se orientuje především na řezné nástroje, bylo rozšíření nabídky o aplikátory pro nanášení chemikálií/kapali ...


Tip na kempování i na zimu 7  fotek

Tip na kempování i na zimu

Zasněžená zima se určitě líbí milovníkům zimních sportů, řidiči asi tak nadšeni nebudou. Aby vás přívaly sněhu nezaskočily, máme pro vás tip na šikovn ...


Novinky ze společnosti Domo Service 7  fotek

Novinky ze společnosti Domo Service

Počátkem roku 2010 spustila společnost DOMO SERVICE, spol. s r. o. pro své zákazníky první e-shop www.kvalitadodomu.cz. Vybírat můžete z celé řady pro ...


Stojánek na nože 14  fotek

Stojánek na nože

Rádi vaříme a často používáme nože, které chceme mít ostré a nechceme si je tupit ve společné zásuvce s ostatními noži. Postačí si vyrobit dřevěný sto ...


reklama
reklama

reklama
Diskuze kutilů
1
Oprava hřídelky v nádobě domácí pekárny Kuchyně
Poslední příspěvek: 22.7.2019 14:30 Pavel Karas
2
zapojení dvou zářivek Kuchyně
Poslední příspěvek: 6.4.2019 14:31 roman suchánek
1
Trouba Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:12 Jitka
1
Obklady v kuchyni Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:09 Tomáš
1
0
Myčka AEG 64850 nejde spustit Kuchyně
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Vladimír Beránek
0
Gumové těsnění u ledničky Indesit Kuchyně
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Hana
0
2
zapojení dvou zářivek Kuchyně
Poslední příspěvek: 6.4.2019 14:31 roman suchánek
1
Trouba Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:12 Jitka
1
Obklady v kuchyni Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:09 Tomáš
1
Oprava hřídelky v nádobě domácí pekárny Kuchyně
Poslední příspěvek: 22.7.2019 14:30 Pavel Karas
1
reklama
reklama


Kontakty | e-mail: redakce@ceskykutil.cz

© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena. ISSN 1802-4270.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.



© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena, ISSN 1802-4270. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.
×