Domácnost

Ostrý nůž je bezpečnější než tupý, takže se určitě vyplatí koupit si nejen kvalitní nože, ale i ostřič. Jenže jak v bohaté nabídce trhu poznáme skutečnou kvalitu? Není to zas tak těžké, kvalitní ostřič by měl být schopný naostřit i nože jiných výrobců, a to jak nože s rovným ostřím, tak i nože s ostřím vlnitým nebo vroubkovaným.
A jak docílit toho, aby nože vydržely ostré dlouho? Řezníci radí: Nemáčejte je v horké vodě zbytečně dlouho, nože na maso myjte houbičkou nebo hadříkem se saponátem (raději ručně než v myčce) a hned utřete.
Při ostření nožů jednou rukou ostřič přidržíme na desce stolu a druhou vedeme nůž vodicí štěrbinou. Pěti až deseti tahy nůž naostříme. Poslední dva tahy vedeme nůž zlehka.
Dokonale ostrý nůž poznáme také docela snadno – například je schopen bez problémů nařezat na plátky i měkké přezrálé rajče, čerstvý, ještě teplý chléb a podobně.
Zkouška ostří na molitanu: správně ostrým nožem lze molitan řezat dokonale rovně na malé kousky bez schodů a zubů, nekrčí se, nemačká a řez je rovný.
Při výrobě praktického stojánku na nože spotřebujeme různé odřezky dřeva, které bychom jinak vyhodili. Mezi nepotřebným dřevem pouze vyhledáme několik ...
Nůž musí být zajisté ostrý, aby mohl řezat. Toje bráno jako samozřejmost. A pokud sháníte vhodné nože, tak víte, že Fiskars patří k těm nejlepším. ...
Konečně se oteplilo a společně s krásným počasím přichází i doba pikniků a venkovního lenošení. Pohodu na dece dozajista umocní, když si na grilu p ...
Přípravy na Vánoce už jsou v plném proudu, první adventní neděli máme za sebou, dárky se začínají hromadit v různých skrýších, byt se honosí vánočn ...
Nedostatečný prostor v kuchyni bývá častým problémem nejen na chatě, ale i u malých bytů. A jelikož by každá kuchyň měla být uspořádána tak, aby byla ...
Rádi vaříme a často používáme nože, které chceme mít ostré a nechceme si je tupit ve společné zásuvce s ostatními noži. Postačí si vyrobit dřevěný sto ...