Právě soutěžíme o:
Načítám ...
Žádné výsledky
Hledaný výraz: koupel
Nalezené články:
Přihlášení  |  Registrace Český kutil do mailu
reklama

Topiva pro venkovní vaření

Topiva pro venkovní vaření

Venkovní vaření má mnoho podob. Od grilování, kdy používáme osvědčené dřevěné uhlí, až po krb s integrovanou mřížkou, na které je možné připravovat nejrůznější pokrmy. Zde sáhneme po jiném druhu topiva, nejčastěji po březovém dřevě s vyšší výhřevností. Jaké jsou vlastně výhody jednotlivých druhů topiv pro venkovní vaření?

reklama

Dřevo jako topivo pro venkovní kuchyň

Při výběru a přípravě dřeva pro venkovní vaření posuzujeme topný materiál podle několika různých úhlů pohledu. Především čím déle dřevo schne, tím lépe hoří, dává více tepla a méně zanáší komín krbu sazemi. Druhým kritériem je cena, která je v dnešní době kůrovcových kalamit více než příznivá. Pro dřevo si však vytvoříme několik různých skladovacích prostor, a to nejlépe na slunečném a otevřeném místě, kde vane vítr a díky tomu materiál lépe a rychleji proschne. Některé dřevo, například smrk, prosychá velmi rychle, můžeme jej po vytěžení použít již za jeden rok. Naopak ořech je velmi drahý a prosychá až čtyřikrát delší dobu.

Díky nutnosti pravidelné přípravy většího množství dřeva pro venkovní kuchyň je dobré vlastnit řetězovou pilu a štípač, ty nám práci výrazným způsobem usnadní. V tom případě, že se zpracováním nechceme zabývat, objednáme si dřevo již naštípané.

Měkká dřeva pro venkovní krby a kuchyně

  • Borovice - s velkým výskytem suků a značným množstvím pryskyřic nejde o vhodné topivo. Saze, vznikající při hoření mízy, zanáší komín krbu. Kromě toho je i špatně dělitelné.
  • Lípa - rychle prosychá, ale také rychle hoří a málo hřeje. Je vhodná jako materiál pro roztápění.
  • Modřín - je podobně jako borovice velmi sukovitý, ale při hoření generuje podstatně méně mastných sazí.
  • Smrk - je nejpoužívanější, snadno dělitelné dřevo a dostupné ve velkém množství. Malou nevýhodu představuje jeho praskání, které může vyústit až v odlet žhavých částic ven z krbu.
  • Topol - jeho vlastnosti jsou velmi podobné bříze.

Zásadní výhodou všech měkkých dřev je jejich krátká doba prosychání. Od vytěžení jim stačí jeden rok uložení na vhodném místě. To však platí i pro břízu, která se řadí do dřev tvrdých. Obecně nejlépe prosychá dřevo, které naštípeme na menší kusy a uložíme tak, že mezi polínky jsou drobné mezery, kudy může proudit vzduch.

Tvrdá dřeva pro venkovní krby a kuchyně

  • Bříza - je rozhodně nejlepší ze všech typů dřev. Rychle prosychá a má vynikající výhřevnost.
  • Buk - prosychá minimálně dva roky. Pomalu hoří a krásně hřeje.
  • Dub - má stejné vlastnosti jako předchozí buk. Doba prosychání může být ještě delší.
  • Habr - s vysokou cenou nad ním moc lidí neuvažuje, ačkoliv má vynikající výhřevnost.

Ostatní topiva

Pro grily používáme nejčastěji dřevěné uhlí nebo grilovací brikety. Jde o karbonizované dřevo, které se vyrábí bez přístupu vzduchu. Svým rozehřátím poskytuje plynulý a silný zdroj tepla. S ním ugrilujeme nejen maso, ale i zeleninu, jako papriky nebo cuketu. Při grilování na dřevěném uhlí je nutné hlídat celý proces, neboť odkapávající tuk z masa může způsobit vznik nežádoucího ohně, poškozujícího připravované pokrmy.

Moderní způsob přípravy pokrmů prezentují grily plynové. Pro jejich provoz využíváme větších zásobních lahví s propanbutanem, nemusíme se tolik obávat, že by nám plyn v lahvi rychle došel. Navzdory modernímu způsobu je ale provoz na PB lahve dražší při porovnání s dřevěným uhlím.

Grily elektrické pro svoji činnost vyžadují blízkost přípojky elektrické energie a případně prodlužovací kabel. Avšak grilování na tomto principu patří určitě k nejzdravějším.

Autor: Radoslav Ptáček (text), Depositphotos (foto)

Klíčová slova:


Související články

Na co nezapomenout při pořizování venkovní kuchyně 5  fotek

Na co nezapomenout při pořizování venkovní kuchyně

Vaření na zahradě má své nepopiratelné kouzlo a nemusí jít jen o grilování. Pokud máte na zahradě místo, postavte si venkovní kuchyni, díky kterému ...


Grilování: křupavé, a přesto šťavnaté 8  fotek

Grilování: křupavé, a přesto šťavnaté

I když je grilování jednou z vůbec nejstarších metod tepelné úpravy masa, neztratilo opékání jídel nad otevřeným ohništěm nic ze svého půvabu ani d ...


Grilování chutné i bezpečné 9  fotek

Grilování chutné i bezpečné

Za dveřmi je léto a dovolené. Když je dostatek času a příznivé počasí, proč si nepochutnat na grilovaných pokrmech? Až do babího léta nebo brzkého pod ...


reklama
reklama

reklama
Diskuze kutilů
2
Jaký křovinořez vybrat? Zahradní nářadí a technika
Poslední příspěvek: 9.10.2019 10:07 Tomáš
1
1
kultivátor Eurosystem P70 Zahradní nářadí a technika
Poslední příspěvek: 9.6.2019 09:53 honza
9
čím čistit zámkovou dlažbu Zahrada
Poslední příspěvek: 13.4.2019 19:25 Jaroslav Marinak
5
Sekacka pro starsi zenu Zahradní nářadí a technika
Poslední příspěvek: 27.2.2019 13:28 Standa
3
Vysokotlaká vapka na auto Zahradní nářadí a technika
Poslední příspěvek: 28.8.2018 14:32 Tomáš
1
Jak zkrášlit betonovou stěnu? Zahrada
Poslední příspěvek: 20.9.2015 18:43 Magdalna Kuchaříková
0
zahradní traktor Zahradní nářadí a technika
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Jana
0
Jak rozemlít drny? Zahradní nářadí a technika
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Pavel
9
čím čistit zámkovou dlažbu Zahrada
Poslední příspěvek: 13.4.2019 19:25 Jaroslav Marinak
5
Sekacka pro starsi zenu Zahradní nářadí a technika
Poslední příspěvek: 27.2.2019 13:28 Standa
3
Vysokotlaká vapka na auto Zahradní nářadí a technika
Poslední příspěvek: 28.8.2018 14:32 Tomáš
2
Jaký křovinořez vybrat? Zahradní nářadí a technika
Poslední příspěvek: 9.10.2019 10:07 Tomáš
1
kultivátor Eurosystem P70 Zahradní nářadí a technika
Poslední příspěvek: 9.6.2019 09:53 honza
1
1
Jak zkrášlit betonovou stěnu? Zahrada
Poslední příspěvek: 20.9.2015 18:43 Magdalna Kuchaříková
reklama
reklama


Kontakty | e-mail: redakce@ceskykutil.cz

© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena. ISSN 1802-4270.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.



© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena, ISSN 1802-4270. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.
×