Právě soutěžíme o:
poukazy na nákup od Zenitu poukazy na nákup od Zenitu
Načítám ...
Žádné výsledky
Hledaný výraz: koupel
Nalezené články:
Přihlášení  |  Registrace Český kutil do mailu
reklama

Grilovací sezóna začala naplno. Nepodceňte přípravu

Grilovací sezóna začala naplno. Nepodceňte přípravu

Také už se těšíte na příjemné letní večery s přáteli či rodinou, grilovaným masem a dobrým pitím? Kdo by se netěšil. Nejdůležitější surovinou pro takový gurmánský zážitek je samozřejmě kvalitní maso, které je však důležité správně ochutit a také správně ugrilovat.

reklama

Základem každého grilování je marináda, která masu dodá správnou chuť. Při její tvorbě si můžete vyhrát a použít prakticky cokoliv, co vám chutná – česnek, papriku, cibuli, med, bylinky, nebo například bílé víno. Na přípravu marinády rozhodně používejte co nejčerstvější suroviny, protože podle toho, jak dobrou marinádu uděláte, bude dobré i samotné maso. Maso marinujte minimálně dvanáct hodin, ale pokud máte možnost, nechte v nálevu i celý jeden den. Maso tak bude mít dostatek času, aby jej marináda dobře ochutila.

Porcujte s rozvahou

Maso porcujte dle vašich osobních potřeb, nicméně nezapomínejte, že čím silnější a větší „flák“ masa do marinády naložíte, tím déle bude trvat, než marinádu vstřebá. Pro porcování masa si rozhodně vyberte kvalitní a dobře naostřený nůž, který vám zaručí přesný řez. Řežte přesně takové kousky masa, které máte v plánu jíst, ať už máte rádi pořádnou „flákotu“, nebo si chcete ugrilovat medailonky, o které se podělí celá rodina.

Maso se samo neudělá

A nyní se dostáváte k vlastní tepelné úpravě. Masu věnujte přímo na grilu dostatek času: bez ohledu na typ masa by se nemělo grilovat méně než 20 minut. I ti nejlepší kuchaři radí, maso na grilu často obracet. Výrazně tím omezíte stékání tuku, jenž se na žhavých uhlících může snadno vznítit a cennou pochoutku na grilu spálit. Na obracení masa jsou nejvhodnější speciální kleště, které vám umožní maso pevně uchopit a otočit, případně přesunout na jinou část grilovací mřížky. S pomocí kleští od Fiskars získáte nad masem kontrolu a v případě nutnosti vám poskytnou cenné vteřiny, které byste jinak ztratili s běžnou obracečkou.

Grilování ryb

Z ryb stojí za vyzkoušení rozhodně tuňák a losos. Obě tyto ryby jsou navíc ke strávníkům přívětivé, co se týče kostí. Lze je totiž od páteře prakticky celé vykostit jedním obratným pohybem. Ze sladkovodních českých ryb má podobnou kostru jen pstruh.

Při grilování ryb však mějte na paměti, že ryby vyžadují oproti ostatnímu masu ještě rychlejší práci a hbité ruce. Menší celé ryby byste totiž na rozpáleném grilu měli ponechat maximálně 15 minut.

Pro ty z vás, kteří si na českých nebo sladkovodních rybách rádi pochutnají, nebo je chtějí dát ochutnat dětem, ale obávají se kostí, je vhodné si pořídit kuchyňskou pinzetu na rybí kosti značky Fiskars z nerezové oceli. S ní kosti dobře stisknete a snadno z masa odstraníte.

Na ochucení ryb se velmi často používá metoda nadívání, při které do břišního otvoru ryby vložíme například citrónovou kůru nebo bylinky. Pro vytvoření otvoru na nadívání doporučujeme použít nůžky na ryby, které vám spolehlivě pomohou vytvořit rovnoměrný otvor v těle ryby.

Grilovaná zelenina je chutným zpestřením

Pokud chcete zajímavější přílohu než tradiční brambory, můžete zvolit zeleninovou nebo ovocnou přílohu. Výbornou pochoutkou, která bývá podávána v těch nejluxusnějších restauracích, je grilovaný ananas. Ten má navíc i výborné účinky na trávicí soustavu, takže vám po jídle rychleji slehne. Oblíbená je i grilovaná cuketa, lilek nebo hruška.

Recept pro fajnšmekry? Klokaní maso

Klokaní maso je sice na českém trhu takřka exotický artikl, nicméně není nijak velký problém klokaní maso zakoupit u specializovaných prodejců zvěřiny. Ti ho většinou nabízí v hluboce zamrazeném stavu. Maso je v takovém případě potřeba nechat rozmrazit pouze za pomoci běžné pokojové teploty a nikoliv mikrovlnky nebo trouby.

Maso z klokana je velmi zajímavé hlavně z hlediska jeho nutričních hodnot. Má nejvyšší koncentraci železa a zároveň nejnižší obsah tuku. Právě kvůli téměř absolutní absenci tuku vyžaduje klokaní maso přesný postup při zpracování na grilu.

Maso jemně potřeme olejem, solí a pepřem 30 minut před grilováním. Gril je třeba mít rozžhavený a maso prudce opéct z obou stran po dobu maximálně jedné minuty. Důvodem takového postupu je vytvoření propečené krusty, která zamezí úniku šťáv z masa. S ohledem na absenci tuku by totiž únik šťáv znehodnotil maso a z klokaního masa vytvořil pověstný „hokejový puk“.

Klokaní maso by se mělo jíst na rare stupni propečení, jenom tehdy totiž lze ocenit jeho jedinečnou chuť, kterou ani není potřeba dochucovat kořením. Maso se tedy po prudkém opečení nechá na méně rozžhaveném grilu cca 3-5 minut, podle tloušťky masa. Po dopečení necháme maso pět minut odstát. Poté můžeme maso naporcovat a podávat například s kvalitním červeným vínem, nejlépe z Austrálie.

Fotogalerie k článku:

Autor: Fiskars (text a foto)

Klíčová slova:


Související články

Jak vybrat nůž pro kuchaře začátečníka? 13  fotek

Jak vybrat nůž pro kuchaře začátečníka?

Chystáte se osamostatnit? Stěhujete se s partnerem do vlastního? Nebo jen chcete dát své kuchyni tvář a zbavit se už normalizačních příborů po babi ...


Kvalitní nádobí na přípravu letních pokrmů na grilu 4  fotek

Kvalitní nádobí na přípravu letních pokrmů na grilu

Konečně se oteplilo a společně s krásným počasím přichází i doba pikniků a venkovního lenošení. Pohodu na dece dozajista umocní, když si na grilu p ...


Grilovací sezóna je tu! 4  fotek

Grilovací sezóna je tu!

Teplé slunné počasí a vůně masa linoucí se ze zahrad nás nenechají na pochybách, že grilovací sezóna byla zahájena. Co si zkusit zpestřit tradiční ...


Na nože! 3  fotek

Na nože!

Až se vás bude někdo ptát, kterou knihu byste si vzali na pustý ostrov, žádejte upřesnění: „A budu tam mít také nůž? Jestli ne, tak nikam nejedu…“ Vžd ...


120 let od narození skandinávské ikony designu 10  fotek

120 let od narození skandinávské ikony designu

Letos v únoru uplynulo přesně 120 let od narození finského architekta, designéra nábytku a bytových doplňků Alvara Aalta. Jen málo lidí se do světa ...


Grilovací sezóna zahájena! Soutěž o silné hliníkové fólie nejen na grilování … 2  fotek

Grilovací sezóna zahájena! Soutěž o silné hliníkové fólie nejen na grilování …

Pod pojmem hliníková fólie se neskrývá pouze alobal, ale především opravdu silné hliníkové fólie, které nabízí společnost KERAMET. Fólie jsou vhodn ...


Uspořádejte pro své přátele zahradní party! 4  fotek

Uspořádejte pro své přátele zahradní party!

Letní dny vyzývají k sešlostem s přáteli anebo třeba rovnou k narozeninovým oslavám pod širým nebem. Pozvěte své blízké k sobě na zahradu ať už dom ...


Skvělá volba pro moderní kuchyň – nože Fiskars Edge 7  fotek

Skvělá volba pro moderní kuchyň – nože Fiskars Edge

Hledáte dokonalého partnera pro svoje vaření? A navíc s neotřelým designem? V řadě nožů Fiskars Edge se snoubí obojí - dokonalé užitné vlastnosti nást ...


Udělejte si tu nejlepší pomlázku sami doma a za pár minut! 7  fotek

Udělejte si tu nejlepší pomlázku sami doma a za pár minut!

Pomlázka je pro někoho samotná výslužka za vyšlehání, pro druhé je pomlázka jedním ze symbolů jara a velikonoc. Dle kraje je nazývána jako mrskačka ...


reklama

reklama
Diskuze kutilů
1
zapojení dvou zářivek Kuchyně
Poslední příspěvek: 4.2.2019 19:15 roman suchánek
1
Trouba Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:12 Jitka
1
Obklady v kuchyni Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:09 Tomáš
0
Koupě sušičky Yden CI IR D5 Kuchyně
Poslední příspěvek: 30.8.2018 09:41 Ema
0
Myčka AEG 64850 nejde spustit Kuchyně
Poslední příspěvek: 28.2.2018 13:51 Vladimír Beránek
0
Gumové těsnění u ledničky Indesit Kuchyně
Poslední příspěvek: 2.1.2018 18:37 Hana
0
Myčka Whirlpool ADP 5350 PC porucha Kuchyně
Poslední příspěvek: 17.12.2017 17:27 Aleš
1
Trouba Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:12 Jitka
1
Obklady v kuchyni Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:09 Tomáš
1
zapojení dvou zářivek Kuchyně
Poslední příspěvek: 4.2.2019 19:15 roman suchánek
1
reklama
reklama


Kontakty | e-mail: redakce@ceskykutil.cz

© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena. ISSN 1802-4270.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.



© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena, ISSN 1802-4270. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.
×