Právě soutěžíme o:
zahradnické nůžky Fiskars zahradnické nůžky Fiskars
Načítám ...
Žádné výsledky
Hledaný výraz: koupel
Nalezené články:
Přihlášení  |  Registrace Český kutil do mailu
reklama

Uskladňujete správně ovoce?

Uskladňujete správně ovoce?

Vaše vlastní ovocné výpěstky by si zasloužily správné uskladnění, protože jen tak vydrží v dobré kondici poměrně dlouho. Víte, jak můžete každý druh ovoce uskladnit? Projdeme si společně přehled základních druhů ovoce pěstovaného u nás a povíme si, co kterému nejvíce svědčí.

reklama

Proč ovoce uskladňujeme?

Odpověď je jednoduchá - aby nám déle vydrželo. Máme samozřejmě na mysli takové, které si chceme uchovat na delší dobu, abychom nemuseli obden chodit do obchodu a kupovat nové. Každé ovoce ale chce své a představa, že jablka a hrušky prostě nastrkáme do přepravek a necháme ve sklepě, by pro nás mohla mít poměrně nepříjemné prozření v podobě hromady hnijících a rozkládajících se plodů. Povíme si tedy něco o správném uskladnění ovoce tak, aby nám vydrželo svěží co nejdéle.

Příprava skladovacího prostoru

Úroda ovoce je již připravena na otrhání a uskladnění. Dříve ale, než se okolo nás začnou hromadit přepravky, koše, bedničky a kbelíky s ovocem, měli bychom vědět, kam s ním. Použijeme uzavíratelný, ale dobře větratelný prostor s optimální vlhkostí vzduchu. Než sem nastěhujeme ovoce, musíme učinit pár nezbytných opatření. V první řadě místnost pečlivě uklidíme od nežádoucích prvků - nářadí a stroje, stavební materiál, chemické přípravky, hnojiva, nebezpečné předměty a podobně. Celý prostor vyčistíme od pavučin a nečistot a zkontrolujeme, zda naše spíž či sklep, kde budeme ovoce uskladňovat, není zájezdním hostincem pro hlodavce a noclehárnou pro hmyz. Ucpeme všechny podezřelé škvíry a celou místnost vysíříme. Síření provádíme za pomoci sirných knotů (u velkých prostor použijeme sirné svíce). Zakoupíme je v drogerii. Na 1 m³ nám postačí 10 g síry. Celé balení sirných knotů má gramáž 200 g. Potřebujeme přitom teplotu nad 12 °C. Síření trvá asi 2 hodiny. Nakonec celý prostor vybílíme vápenným mlékem s přídavkem modré skalice.

Jablka

Jablka chtějí vzdušnou místnost s optimální vlhkostí okolo 90 %. Je-li místnost velmi suchá, umístíme do rohu nádobu s vodou, která bude prostor zvlhčovat. V opačném případě místo vody do nádoby nasypeme vápno, které vysušuje. Mimo vápna lze použít suchý mech, který přebytečnou vlhkost natáhne. Není potřeba, aby mělo ovoce dostatek světla, spíš naopak. Ve stále tmavé místnosti mu bude lépe. Ideální teplota je 2 - 4 °C. Teplota nižší jablka poškodí a vyšší urychlí jejich zrání a rozklad. Na uskladnění jablek si pořídíme nízké lísky, do nichž jablka uložíme v jedné vrstvě stopkou nahoru. Nemícháme odrůdy, protože každá může mít jinou dobu zrání a pak máme zbytečně zhoršenou kontrolu zralosti a spotřeby. Ke konzumaci odebíráme ty nejzralejší kusy. Zásadně k jablkům neuskladňujeme brambory, protože se pak jablka rychleji kazí a navíc přejímají jejich vůni.

Hrušky

Hrušky mají podobné nároky jako jablka, ale jsou ještě podstatně více choulostivé na vrstvení. U hrušek zvláště doporučujeme skladovat pouze v jedné vrstvě, dochází u nich velmi rychle k otlakům a ovoce se tak brzy začne kazit. Dodržujeme také vhodnou teplotu, hrušky zrají mnohem rychleji než jablka a vyšší teplota k předčasnému dozrání jen nahraje. Stejně jako u jablek i zde se vyplatí dbát na dostatečnou kontrolu jednotlivých plodů. Jakmile objevíte podezřelé skvrny, náznaky choroby nebo okus od hlodavců a mušek, ihned takové ovoce vyřaďte a podle potřeby zpracujte nebo vyhoďte. Tím, že si řeknete, že je to ještě dobré, nijak nevyděláte a naopak si můžete celou úrodu díky liknavosti zničit. Choroby ovoce se v uskladněných plodech šíří velice rychle a než se nadějete, úroda skončí na skládce.

Švestky a blumy

Peckovité ovoce obecně kvůli silně šťavnaté dužině moc dlouho uskladněné nevydrží. Teplota skladovací místnosti dokonce nahrává k jejich hnilobě. Zde proto pomůže jiný způsob a to například švestky usušit nebo zavařit. Chcete-li se z tohoto ovoce těšit delší dobu, použijte také osvědčený recept našich prababiček a uložte švestky do vrstvy sušených kopřiv. Také se dá použít starý způsob uložení švestek do uzavíratelné nádoby a zavěsit do studny, ale kdo dnes ještě má funkční kamennou studnu, která zajistí ovoci vyšší vzdušnou vlhkost?

Ostatní ovoce i exotické

Dnešní doba nás již nenutí uskladňovat ovoce, jako tomu bylo dříve, kdy se pomeranče daly sehnat pouze na vánoce a sezónní ovoce bylo sezónní. Proto také spousta hospodyněk nedisponuje skladovacím prostorem a spokojí se se spíží v bytě. Pokud není větratelná a má stejnou teplotu jako zbytek bytu, je prakticky k ničemu. Uskladněné ovoce dne vydrží sotva pár dní. Výjimkou je exotické ovoce, kterému bude nejlépe v teplotě okolo 15 °C a bude pomalu dozrávat. Není žádným tajemstvím, že se k nám dováží nezralé a pokud mu doma vytvoříme dobré podmínky, odmění nás vyzrálou chutí.

Banány koupíte v obchodech i velmi zelené. Doma je můžete uskladnit ve spíži, která bude mít teplotu do 17 °C, a zde pomalu dozrají. Taktéž skladujeme i ananas. Kiwi pak odolá i teplotě nízké, ideální pro jeho skladování je až do 1 °C. Citrusům vyhovuje pokojová teplota, pokud dozrávají rychle a jejich kůra se začne scvrkávat, přeneste je do lednice. Citrusy nikdy před skladováním neomývejte vodou, kůra je napuštěna konzervačními prostředky a došlo by tak k narušení její koncentrace. V lednici také skladujeme hrušky nashi. Žádné ovoce mimo pomela neuchováváme v plastových sáčcích. U pomela je naopak žádoucí, aby bylo zabaleno v igelitu a síťce, neboť velmi rychle vysychá.

Babské rady

Nevěšte hlavu, pokud sklep nebo jinou skladovací místnost nemáte. Pořiďte si velkou dřevěnou bednu a rašelinu. Dno vysypte asi 5 cm vrstvou rašeliny a do ní položte ovoce a opět prosypte další vrstvou rašeliny. Plnou bednu pak ukončete rašelinou a postavte do chladu. Takto ošetřené ovoce vydrží i krátkodobě teplotu pod bodem mrazu.

Autor: Martina Pilzová (text), Depositphotos (foto)

Klíčová slova:


Související články

Neuvěřitelné způsoby skladování ovoce a zeleniny v dobách minulých 9  fotek

Neuvěřitelné způsoby skladování ovoce a zeleniny v dobách minulých

V současné době mrazáků a lednic není konzervace zeleniny a ovoce žádný problém. Horší to měly naše babičky a prababičky, které si musely vystačit ...


Ovoce potřebuje péči i v zimě! 8  fotek

Ovoce potřebuje péči i v zimě!

V lednu a únoru je nejvhodnější čas k odstranění borky ovocných stromů. Borka, druhotná kůra, která je na vnější straně kmene, je odumřelá a mohou ...


Whirlpool radí: Jak skladovat a šetřit potravinami I. 10  fotek

Whirlpool radí: Jak skladovat a šetřit potravinami I.

Vyhazování potravin je jedním z nejsmutnějších paradoxů naší doby. Podle zprávy Organizace pro výživu a zemědělství při OSN (FAO) * se v celosvětovém ...


Uskladněné ovoce je nutné pravidelně kontrolovat 8  fotek

Uskladněné ovoce je nutné pravidelně kontrolovat

Dobře uskladnit sklizené ovoce se každému pěstiteli nepodaří. Ne každý má vhodné podmínky a tak ovoce, které by mělo vydržet celou zimu, velmi brzy ...


reklama
reklama

reklama
Diskuze kutilů
1
Bočnice pergoly s otočnými lamely Zahradní stavby
Poslední příspěvek: 20.10.2019 09:39 Lukáš
2
Jaký křovinořez vybrat? Zahradní nářadí a technika
Poslední příspěvek: 9.10.2019 10:07 Tomáš
1
2
Svinky ve skleníku Pěstujeme
Poslední příspěvek: 20.7.2019 20:42 Miroslava Kubešová
1
kultivátor Eurosystem P70 Zahradní nářadí a technika
Poslední příspěvek: 9.6.2019 09:53 honza
10
Zastřešení bazénu jaké? Bazény a závlahy
Poslední příspěvek: 30.4.2019 06:40 Lada
9
čím čistit zámkovou dlažbu Zahrada
Poslední příspěvek: 13.4.2019 19:25 Jaroslav Marinak
5
Sekacka pro starsi zenu Zahradní nářadí a technika
Poslední příspěvek: 27.2.2019 13:28 Standa
10
Nátěr zahradního nábytku Zahradní nábytek
Poslední příspěvek: 9.2.2019 17:42 Jana
1
Čemeřice - jakou půdu? Pěstujeme
Poslední příspěvek: 8.2.2019 21:07 Anna
23
Zahradní nábytek Zahradní nábytek
Poslední příspěvek: 22.7.2018 19:06 Jindřich Polesný
14
Hliníková pergola? Zahradní stavby
Poslední příspěvek: 27.1.2018 12:04 Libor
10
Nátěr zahradního nábytku Zahradní nábytek
Poslední příspěvek: 9.2.2019 17:42 Jana
10
Zastřešení bazénu jaké? Bazény a závlahy
Poslední příspěvek: 30.4.2019 06:40 Lada
9
Zahradni lahatko Zahradní nábytek
Poslední příspěvek: 22.7.2018 19:12 lenka fremalova
9
čím čistit zámkovou dlažbu Zahrada
Poslední příspěvek: 13.4.2019 19:25 Jaroslav Marinak
8
Krb +Udírna Zahradní nábytek
Poslední příspěvek: 3.3.2013 16:58 Jaroslav Uher
5
Sekacka pro starsi zenu Zahradní nářadí a technika
Poslední příspěvek: 27.2.2019 13:28 Standa
5
3
Aplikace na rozeznávání rostlin Katalog rostlin
Poslední příspěvek: 30.7.2018 10:59 Věra
reklama
reklama


Kontakty | e-mail: redakce@ceskykutil.cz

© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena. ISSN 1802-4270.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.



© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena, ISSN 1802-4270. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.
×