Právě soutěžíme o:
vchodovou stříšku Zenit a poukázky na nákup vchodovou stříšku Zenit a poukázky na nákup
Načítám ...
Žádné výsledky
Hledaný výraz: koupel
Nalezené články:
Přihlášení  |  Registrace Český kutil do mailu
reklama

Jak vybrat nůž pro kuchaře začátečníka?

Jak vybrat nůž pro kuchaře začátečníka?

Chystáte se osamostatnit? Stěhujete se s partnerem do vlastního? Nebo jen chcete dát své kuchyni tvář a zbavit se už normalizačních příborů po babičce? Pak vás čeká náročný úkol, protože vybrat si vhodný a navíc kvalitní nůž není snadné a dá to zabrat i zkušenému kuchaři.

reklama

Kvalitní nůž totiž nepoznáte jenom podle toho, že je ostrý. Měl by vám padnout do ruky a nevyklouznout z ní. Pozornost věnujte i materiálu, ze kterého je vyrobena čepel i rukojeť. Standardem, který byste pak měli u čepele vyžadovat, je nerezová ocel. Posledním rysem dobrého nože je jeho flexibilita při užití v kuchyni. Na trhu je nyní nepřeberná nabídka nožů různých velikostí, funkcí i značek a vybrat ten správný může být pěkný oříšek. Zvláště pak, pokud si vybíráte pomocníky na vaření poprvé.

Velký kuchyňský nůž by neměl chybět v žádné kuchyni. Délka jeho čepele závisí na kuchařských zkušenostech, začátečník by měl sáhnout po noži s čepelí dlouhou minimálně dvacet centimetrů. Ostří by mělo ideálně lemovat čepel po celé její délce, ale setkáte se i s noži, které mají poslední centimetr tupý. Velký kuchařský nůž má univerzální využití a poradí si i s tím nejnáročnějším krájením, u kterého je vyžadována jak síla, tak přesnost. Například s porcováním drůbeže, přípravou steaků s kostí nebo ryb.

Na přípravu zeleniny a ovoce slouží tzv. okrajovací a loupací nůž. Řadí se mezi nože menších velikostí – jeho čepel měří průměrně okolo deseti centimetrů. Tyto nože jsou vhodné i pro vykrajování skvrn a kazů na potravinách.

Nůž na chléb a pečivo využijete prakticky dennodenně. Od ostatních nožů se liší ostřím – je pilkovitého tvaru, díky kterému hravě ukrojíte i chleba s pevnější kůrkou.

Nože z řady FunctionalForm+ tvoří jádro kuchyňských nožů Fiskars a plně odráží filosofii společnosti Fiskars. Design těchto nožů byl vytvořen na základě důkladného průzkumu o potřebách krájení a porcování surovin v domácnostech. Ergonomicky tvarovaná rukojeť podporuje nejběžnější způsoby držení nože, zatímco příjemný materiál Softgrip® zajišťuje jistý a bezpečný úchop. Řada obsahuje všechny nejběžnější typy nožů, včetně speciálního nože na krájení rajčat, který má stejně jako nůž na chléb pilkovité ostří.

Kvalita nože se samozřejmě odvíjí i od péče, kterou mu v průběhu času poskytnete. Je tedy dobré myslet i na pořízení brousku, díky kterému si nože uchovají svou kvalitu. Díky ostřiči Fiskars Xsharp budou vždy připravené k nakrájení i toho nejtužšího kousku masa. Ostřič se skládá z vodící drážky a keramických kotoučků a díky svému kompaktnímu tvaru je uživatelsky velmi přívětivý. Navíc jej lze ovládat jak levou, tak i pravou rukou. Stačí přibližně desetkrát projet nožem otvorem k tomu určeným a ostří bude perfektně naostřené a připravené k okamžitému použití. Neklouzavá podložka poté zajistí vaši bezpečnost při ostření. Snadno se rozebírá i skládá pro snadné čištění.

Ratatouille

I když jste kuchař či kuchařka začátečník, zajisté zvládnete připravit lahodný typicky francouzský pokrm ratatouille.

Ingredience (na 4 porce)

  • 1 větší lilek
  • 2 středně velké cukety (žluté nebo zelené)
  • 2 zralá rajčata
  • 2 velké červené papriky
  • 1 plechovku loupaných rajčat
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • svazeček čerstvého rozmarýnu
  • snítku čerstvého tymiánu
  • 2 cibule (nejlépe nové – jsou sladší)
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Příprava jídla

1. Nakrájejte lilek, cibule a rajčata na kostičky, papriky na proužky a tři stroužky česneku na jemné plátky. Cukety rozkrojte podél a nakrájejte na půlcentimetrové kousky.

2. Ve středním hrnci (nejlépe litinovém) rozpalte olivový olej, na něm nechte dozlatova opéci nejprve lilek, pak i papriky, rajčata, cibuli a nakonec česnek a cuketu – ta potřebuje povařit jen minimálně.

3. Směs zalijte rajčaty z plechovky (včetně šťávy), osolte, opepřete, promíchejte a poloodkryté půl hodiny duste. Na konci by měla být přebytečná šťáva z rajčat odpařená, takže se zelenina ve finále ještě trochu opéká – získá tím výbornou nasládlou chuť.

4. Přidejte dvě lžíce studeného olivového oleje, zbylý rozdrcený stroužek česneku, lístky tymiánu a nasekaný rozmarýn. Okamžitě stáhněte z ohně a podávejte horké s křupavou bagetou nebo jiným bílým pečivem.

Fotogalerie k článku:

Autor: Fiskars (text a foto)

Klíčová slova:


Související články

Grilovací sezóna začala naplno. Nepodceňte přípravu 14  fotek

Grilovací sezóna začala naplno. Nepodceňte přípravu

Také už se těšíte na příjemné letní večery s přáteli či rodinou, grilovaným masem a dobrým pitím? Kdo by se netěšil. Nejdůležitější surovinou pro t ...


Finský způsob na pampelišky 5  fotek

Finský způsob na pampelišky

Ta slečna na obrázku vypadá, že hraje golf s nějakým novým typem hole. Tak už se reklamní fotky dělají - víc, než na výrobku záleží na tom, aby slečna ...


Kvalitní nádobí na přípravu letních pokrmů na grilu 4  fotek

Kvalitní nádobí na přípravu letních pokrmů na grilu

Konečně se oteplilo a společně s krásným počasím přichází i doba pikniků a venkovního lenošení. Pohodu na dece dozajista umocní, když si na grilu p ...


Grilovací sezóna je tu! 4  fotek

Grilovací sezóna je tu!

Teplé slunné počasí a vůně masa linoucí se ze zahrad nás nenechají na pochybách, že grilovací sezóna byla zahájena. Co si zkusit zpestřit tradiční ...


Fiskars Xact pro nás i vnoučata 24  fotek

Fiskars Xact pro nás i vnoučata

Práce na zahradě může být pro vás koníčkem i příjemným relaxem po celodenním shonu v zaměstnání, ale pouze v případě, že máme nářadí, se kterým se ...


120 let od narození skandinávské ikony designu 10  fotek

120 let od narození skandinávské ikony designu

Letos v únoru uplynulo přesně 120 let od narození finského architekta, designéra nábytku a bytových doplňků Alvara Aalta. Jen málo lidí se do světa ...


Ukládání a broušení nožů 2  fotek

Ukládání a broušení nožů

Ačkoliv to vypadá paradoxně, mnohem častěji se pořežeme nástroji tupými než ostrými. Na ostré nože dáváme podvědomě větší pozor, zatím co při pižlání ...


Léto se chýlí ke konci. Grilujte, dokud je čas. 7  fotek

Léto se chýlí ke konci. Grilujte, dokud je čas.

Letní období nám pomalu, ale jistě končí a slunečních dní bude méně a méně. Máte tedy posledních pár týdnů si na zahradě ugrilovat výtečnou „flákot ...


Kultovní oranžové nůžky slaví jubileum 3  fotek

Kultovní oranžové nůžky slaví jubileum

Ostré kvalitní nůžky najdou své upotřebení jak v domácnosti, tak třeba i při péči o bylinky na zahradě. Málokdo ví, že klasické oranžové nůžky Fisk ...


Uspořádejte pro své přátele zahradní party! 4  fotek

Uspořádejte pro své přátele zahradní party!

Letní dny vyzývají k sešlostem s přáteli anebo třeba rovnou k narozeninovým oslavám a zahradním párty pod širým nebem. Pozvěte své blízké k sobě na ...


Vychutnejte si přípravu každého pokrmu s kuchyňskými výrobky Fiskars 4  fotek

Vychutnejte si přípravu každého pokrmu s kuchyňskými výrobky Fiskars

To, že láska prochází žaludkem a kuchyně je srdcem domova je známá věc. Ať jste kuchař profesionál nebo vás vaření prostě jenom baví, tak se v kuch ...


Známe výherce kuchyňského náčiní od společnosti Fiskars 4  fotek

Známe výherce kuchyňského náčiní od společnosti Fiskars

To, že láska prochází žaludkem a kuchyně je srdcem domova je známá věc. Ať jste kuchař profesionál nebo vás vaření prostě jenom baví, tak se v kuch ...


Černá a oranžová do vaší kuchyně 6  fotek

Černá a oranžová do vaší kuchyně

Vaření je pro jednoho nutnost, pro druhého zábava. Aby se stalo zábavou pro každého, je tu rozšířená řada kuchyňských pomůcek Functional From od sp ...


reklama
reklama

reklama
Diskuze kutilů
1
Oprava hřídelky v nádobě domácí pekárny Kuchyně
Poslední příspěvek: 22.7.2019 14:30 Pavel Karas
2
zapojení dvou zářivek Kuchyně
Poslední příspěvek: 6.4.2019 14:31 roman suchánek
1
Trouba Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:12 Jitka
1
Obklady v kuchyni Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:09 Tomáš
1
0
Koupě sušičky Yden CI IR D5 Kuchyně
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Ema
0
Gumové těsnění u ledničky Indesit Kuchyně
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Hana
0
Myčka AEG 64850 nejde spustit Kuchyně
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Vladimír Beránek
0
2
zapojení dvou zářivek Kuchyně
Poslední příspěvek: 6.4.2019 14:31 roman suchánek
1
Obklady v kuchyni Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:09 Tomáš
1
Trouba Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:12 Jitka
1
Oprava hřídelky v nádobě domácí pekárny Kuchyně
Poslední příspěvek: 22.7.2019 14:30 Pavel Karas
1
reklama
reklama


Kontakty | e-mail: redakce@ceskykutil.cz

© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena. ISSN 1802-4270.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.



© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena, ISSN 1802-4270. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.
×