Právě soutěžíme o:
balíček dárkových předmětů od SECA Borohrádek balíček dárkových předmětů od SECA Borohrádek
Načítám ...
Žádné výsledky
Hledaný výraz: koupel
Nalezené články:
Přihlášení  |  Registrace Český kutil do mailu
reklama

Jeřabiny

Jeřabiny
Jasně zářící červeň jeřabin jakoby přivolává blížící se podzim. Dozrávají na konci léta a jejich malvičky kromě okrasy obsahují i velké množství vitamínů, nejvíce však vitamínu C, dvakrát víc než citrony. Plody jeřábu zmírňují bolesti kloubů, působí při revmatických chorobách a dně, léčí chřipku, cévní onemocnění, paradentózu, avitaminózu, pomáhají při dušnosti, zahlenění a zánětu průdušek. Svým složením účinných látek se blíží borůvce, též čistí ledviny, příznivě působí na žlučník a mají celkově protiinfekční účinek.
reklama

Postup

  1. Ve starověku měl jeřáb kultovní význam – byl zasvěcen bohu hromu. Červené plody jeřabin jsou dnes trochu nedoceněné, přitom obsahují hned po šípcích největší množství vitamínu C. Na Slovensku se z jeřabin pálila silná pálenka, která se pila po lžících jako lék proti úplavici. Čerstvé nezpracované plody působí projímavě.

  2. Macerováním jeřabin ve víně snad nejlépe uchováme jejich obsah vitamínů. Víno připravíme z čerstvých, trochu podrcených jeřabin, které dáme do nádoby a zalijeme je dvojnásobným množstvím bílého vína.

  3. Jeřabiny necháme macerovat dva týdny a občas je protřepeme. Poté je přecedíme přes plátno nebo pro dosažení větší čirosti víno po usazení stáhneme hadičkou. Jeřabinové víno pijeme ráno a večer po jednom decilitru.

  4. Kompot připravíme z 1 kg zralých jeřabin a 1 kg jablek. Jeřabiny otrháme od stopek, vypereme, trochu podlijeme, krátce povaříme a odkapeme. Ze 4 dl vody a 400 g cukru připravíme nálev, jímž zalijeme jeřabiny a 24 hod necháme proslazovat. Poté 3 – 5 minut povaříme oloupaná a na osminky nakrájená jablka, ve vrstvách s jeřabinami je uložíme do sklenic a zalijeme cukerným nálevem. Sklenice (0,7 l) sterilujeme 20 minut při 90°C.

  5. Z vyzrálých, nejlépe prvním mrazíkem ožehnutých jeřabin připravíme dobrý jeřabinový kompot. Otrhané, oprané a okapané jeřabiny vsypeme do nálevu z 1 l vody a 1,5 kg cukru a povaříme. Změklé jeřabiny vyjmeme a nasypeme do zahřátých sklenic, stlačíme a hned zalijeme vroucím nálevem. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem nahoru a necháme vychladnout.

  6. Jeřabinovou marmeládu s jablky připravíme z 60% jeřabin, které podlijeme trochou vody a dusíme do poloměkka, pak k nim přidáme 40% nakrájených a oloupaných jablek a vše dusíme doměkka. Měkké ovoce prolisujeme. Vše opět dusíme, až marmeláda zhoustne.

  7. Do 1 kg ovoce pak po částech přidáváme 600 – 700 g cukru a vše ještě krátce povaříme až k dostatečnému zhoustnutí. Marmeládu plníme do sklenic, které hned uzavřeme víčky a necháme postavené dnem nahoru, aby vychladly.

  8. Než proběhne macerace vína, umyjeme, odmastíme a popíšeme láhev vypalovacím fixem na sklo a porcelán. Fix protřepeme a zatlačením hrotu proti podložce spustíme barvu. Na sklo napíšeme „jeřabinové víno“ a nápis necháme 4 hodiny zasychat. Pak vše vypálíme v pečící troubě nastavené na 170°C po dobu 20 min. Nakonec troubu vypneme a po vychladnutí láhev vyjmeme.

  9. Ozdobným povázáním víček připravíme ze zavařených lahviček kouzelné dárečky. Z plátna vystřehneme kolečka, třeba ozdobené obloučky. Z překrojené brambory vyřízneme tiskátka s dvěma jednoduchými motivy – kolečkem jeřabiny a podélným lístečkem.

  10. Do misky či na destičku kápneme trochu červené a zelené textilní barvy, do které namočíme nebo jí potřeme tiskátko. Okraj plátěného povázání zdobíme střídáním lístečku s jeřabinou. Po zaschnutí barvu zafixujeme 5 minutovým přežehlením z rubové strany žehličkou nastavenou na bavlnu. Pláténko můžeme také popsat textilním fixem, který zafixujeme žehličkou. Plátno pak můžeme ručně prát ve vodě, jejíž teplota dosahuje 40 °C.

Pepův tipJeřabiny můžeme zavařovat, připravovat z nich kompoty, marmelády, rosoly, klevely, protlaky a jeřabinové víno, zalévat rumem s trochou cukru apod. Jeřabiny používané ke konzervování mají být hodně zralé, až přezrálé, proto je sklízíme co nejpozději, nejlépe ožehnuté prvním mrazíkem.
Autor: Miroslava Kubišová (text a foto)

Související články

Věneček z jeřabin 11  fotek

Věneček z jeřabin

Pokud se chystáte o víkendu na procházku, můžete se poohlédnout po jeřabinách nebo šípcích a doma si za pár chvilek vyrobit jednoduchou podzimní dekor ...


Výsadba, pěstování a hnojení kanadských borůvek 10  fotek

Výsadba, pěstování a hnojení kanadských borůvek

V posledních letech roste obliba kanadských borůvek jak pro pěstování, tak pro konzumaci. Jedná se o borůvku chocholičnatou (Vaccinium corymbosum). ...


Švestkový kompot, povidla či knedlíky 19  fotek

Švestkový kompot, povidla či knedlíky

Letos máme poprvé švestek dostatek. A jsou krásně velké a slaďounké. Musím je nutně uchovat na zimní období. Není nad domácí švestkový koláč ke kávě a ...


reklama
reklama

reklama
Diskuze kutilů
0
Kompresor - spoj Výtvarné techniky
Poslední příspěvek: 13.2.2018 15:00 Martin
1
Papírový scrapbook Výtvarné techniky
Poslední příspěvek: 2.1.2017 16:58 Administrátor Andrea
4
Časopisy Výtvarné techniky
Poslední příspěvek: 14.7.2016 07:20 Wendy
0
Domácí výroba z kůže Výtvarné techniky
Poslední příspěvek: 2.6.2016 13:42 Dalibor Kníže
0
Lihyrove hodiny Tvoříme
Poslední příspěvek: 28.4.2015 14:06 Jan Gregor
0
1
patinování Výtvarné techniky
Poslední příspěvek: 3.2.2010 21:18 koukrova
1
fladrovani Výtvarné techniky
Poslední příspěvek: 15.8.2009 14:12 Jana46
2
dveře Výtvarné techniky
Poslední příspěvek: 19.2.2009 23:04 Miluše Majerová
4
Časopisy Výtvarné techniky
Poslední příspěvek: 14.7.2016 07:20 Wendy
2
dveře Výtvarné techniky
Poslední příspěvek: 19.2.2009 23:04 Miluše Majerová
1
patinování Výtvarné techniky
Poslední příspěvek: 3.2.2010 21:18 koukrova
1
fladrovani Výtvarné techniky
Poslední příspěvek: 15.8.2009 14:12 Jana46
1
Papírový scrapbook Výtvarné techniky
Poslední příspěvek: 2.1.2017 16:58 Administrátor Andrea
reklama
reklama


Kontakty | e-mail: redakce@ceskykutil.cz

© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena. ISSN 1802-4270.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.



© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena, ISSN 1802-4270. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.
×