Právě soutěžíme o:
zahradnické nůžky Fiskars zahradnické nůžky Fiskars
Načítám ...
Žádné výsledky
Hledaný výraz: koupel
Nalezené články:
Přihlášení  |  Registrace Český kutil do mailu
reklama

Uskladněné ovoce je nutné pravidelně kontrolovat

Uskladněné ovoce je nutné pravidelně kontrolovat

Dobře uskladnit sklizené ovoce se každému pěstiteli nepodaří. Ne každý má vhodné podmínky a tak ovoce, které by mělo vydržet celou zimu, velmi brzy scvrkává, předčasně měkne a jeho charakteristické vlastnosti se ztrácejí. Ovoce by se mělo skladovat v dobře větratelných místnostech nebo sklepích se stejnoměrnou teplotou, bez pronikání přímého slunečního světla a vždy samostatně.

reklama

Ovoce je vhodné dávat do dřevěných lísek nebo přepravek z umělé hmoty naskládaných na sebe a před uskladněním se vyplatí dokonalé vytřídění poškozených plodů. Pro cirkulaci vzduchu se spodní bedna podloží, nebo nechá prázdná. Regulace teploty se provádí větráním. Skladovací teplota u jablek je 1 až 5 °C, u hrušek 1 - 4 °C. Teplota nad 6 °C urychluje zrání a podporuje vznik hnilobných procesů. Sušší vzduch pod 80 % pak vyvolává scvrkávání plodů.

Úspěch skladování závisí také na celé řadě dalších faktorů

  1. Sklizeň podle odrůd - pozdě sklizené plody mají kratší skladovatelnost, naopak podtržené plody mají špatné chuťové vlastnosti, vadnou a scvrkávají se.
  2. Půdní podmínky - plody sklizené z těžkých půd se uchovávají hůře.
  3. Poloha - plody sklizené ve vyšších nadmořských výškách mají delší trvanlivost.
  4. Hnojení - plody sklizené ze stromů přehnojených dusíkem mají sníženou trvanlivost.
  5. Řez stromů - stromy se správně provedeným řezem a stejnoměrně rozloženým plodonosným obrostem dávají lepší a trvanlivější plody.

Rada

Ovoce sklízíme za suchého počasí po sejití rosy. Při česání za deště se ovoce snadno kazí a snižuje se jeho trvanlivost. Češeme ručně, a už během sklizně třídíme na nepoškozené, s menšími vadami a spadané. Především plody napadené strupovitostí, malé nebo poškozené se vyplatí odvést do sběru či zpracovat na mošty ihned po vytřídění. Ovoce zbytečně nepřesypáváme.

Pěstitelé se mnohdy dopouštějí zásadní chyby, když oddalují uskladnění sklizeného ovoce. Je známo, že každý den, který uplyne mezi sklizní a uskladněním, zkracuje trvanlivost o týden. Především u hrušek je nutné, aby do 24 hodin od načesání byly uskladněny. Skladovat je nejlépe plody střední velikosti, zcela zdravé, neporaněné a neotlučené. Před skladováním by se neměly omývat. Jablka a hrušky by se neměly skladovat s cibulí, česnekem, nebo bramborami, protože rychle přejímají cizí pachy. Plody rovnáme do lísek po odrůdách (nikdy nedáváme několik odrůd dohromady) tak, aby dříve konzumně dozrávající odrůdy byly na kraji a tvrdé zimní vzadu. Ke všem lískám by měl být přístup pro kontrolu plodů.

Po naskladnění nikdy nezapomínáme na důkladné a pravidelné větrání, protože dozrávající ovoce vydechuje plyny, které urychlují zrání plodů. Během skladování kontrolujeme zdravotní stav a odstraňujeme napadené plody. Přesto se však v průběhu skladování velmi výrazně mohou projevit fyziologické poruchy plodů, které během sklizně buď byly málo patrné, nebo se ještě neprojevily.

Hořká pihovitost

Především se jedná o hořkou pihovitost - v období sklizně, ale především během skladování se na plodech objevují mírně propadlé, šedozelené, nejčastěji 3-5 mm velké skvrny. Ty se mohou spojovat a vznikají pak různě velké, mírně propadlé plochy. Pod poškozenými místy je dužina tmavě zbarvena. Příčinou onemocnění je narušení metabolismu uhlohydrátů v důsledku nedostatku vápníku v plodech. Výskyt dále ovlivňují povětrnostní a půdní podmínky, nevyrovnaná výživa, hlavně nadbytek dusíku a draslíku. Vzniku onemocnění předcházíme vyrovnanou výživou a především přihnojením vápníkem na list formou postřiku přípravkem Kalkosol (chlorid vápenatý) nebo Wuxal Kalcium na list a mladé plody. Ošetřuje se od konce června 4 - 6x v 10 - 14denních intervalech.

Sklovitost

V období dozrávání, zralosti a především v době skladování objevujeme na průřezu plodů průhledná, sklovitá, různě velká místa. Postižení může zasáhnout celý plod. Sklovitost se většinou šíří od jádřince. Může však být i pod slupkou, která je nad postiženými místy nenápadně odlišně zbarvena. Sklovitost vzniká v důsledku proniknutí vody do mezibuněčných prostorů. K tomuto poškození dochází především při rychlém nárůstu plodů v důsledku vydatných dešťů po období sucha. Riziko poškození zvyšuje nadměrné hnojení dusíkem.

Sazovitost

Sazovitost je velmi nápadné a nezaměnitelné zbarvení slupky do černa. Původcem tohoto stavu je houba Gloeodes pomigena. Příznaky poškození jsou velmi nápadné, plody mají zelenočerné rozmyté skvrny, které pokrývají velkou část povrchu jablka, mnohdy i celý plod. Skvrny se dají setřít, nebo omýt vlažnou vodou.Plody jsou však nevzhledné a mají horší skladovatelnost.

Černá moniliová hniloba

Kromě nejčastěji se vyskytujících výše uvedených vad se velmi často setkáváme u skladovaného ovoce také s nejrůznějšími hnilobami. Nejčastěji však pozorujeme při pravidelných kontrolách výskyt černé moniliové hniloby – slupka jablek je černá, kožovitá, lesklá. Tato choroba má snad jedinou výhodu, ta spočívá v tom, že se nešíří na zdravé plody. Toto onemocnění je vlastně skladištní forma moniliové hniloby. Napadené plody okamžitě odstraňujeme. Z dalších skládkových hnilob jsou jablka napadána celou řadou dalších hnilob včetně skládkového hnědnutí slupky.

Rada

  1. Úspěch skladování závisí také na správné volbě sklizně podle odrůd. Plody pozdě sklizené mají kratší skladovatelnost.
  2. Před uskladněním ovoce se vyplatí dezinfekce skladu pomocí síření nebo alespoň vybílení stěn.
  3. Velmi dobře se pro delší skladování osvědčují odrůdy Topaz, Melrose, Selena, Rubinola, Idared, Spartan a ze starých odrůd Panenské ad. Ztráty hnitím bývají u těchto odrůd poměrně nízké. Nemají sklon ani ke scvrkávání a vadnutí, proto jsou velmi vhodné pro drobné pěstitele.
  4. Pokud nemůžeme ve skladovacích prostorech dodržet teplotu do 5 °C a neudržuje se ani odpovídající vlhkost vzduchu, mají plody sklon ke scvrkávání. Vyplatí se tedy zakrýt lísky či přepravky s ovocem fólií.

Autor: Ludmila Dušková (text a foto), Depositphotos (foto)

Klíčová slova:


Související články

Neuvěřitelné způsoby skladování ovoce a zeleniny v dobách minulých 9  fotek

Neuvěřitelné způsoby skladování ovoce a zeleniny v dobách minulých

V současné době mrazáků a lednic není konzervace zeleniny a ovoce žádný problém. Horší to měly naše babičky a prababičky, které si musely vystačit ...


Péče o plodiny a sklizeň ovoce 9  fotek

Péče o plodiny a sklizeň ovoce

Srpen je jednoznačně obdobím sklizně. Sklízíme poslední zbytky jahod a malin, i rybíz a ostružiny jsou už zralé a nastupuje sklizeň meruněk, broskv ...


Uskladňujete správně ovoce? 8  fotek

Uskladňujete správně ovoce?

Vaše vlastní ovocné výpěstky by si zasloužily správné uskladnění, protože jen tak vydrží v dobré kondici poměrně dlouho. Víte, jak můžete každý dru ...


reklama
reklama

reklama
Diskuze kutilů
1
Bočnice pergoly s otočnými lamely Zahradní stavby
Poslední příspěvek: 20.10.2019 09:39 Lukáš
2
Jaký křovinořez vybrat? Zahradní nářadí a technika
Poslední příspěvek: 9.10.2019 10:07 Tomáš
1
2
Svinky ve skleníku Pěstujeme
Poslední příspěvek: 20.7.2019 20:42 Miroslava Kubešová
1
kultivátor Eurosystem P70 Zahradní nářadí a technika
Poslední příspěvek: 9.6.2019 09:53 honza
10
Zastřešení bazénu jaké? Bazény a závlahy
Poslední příspěvek: 30.4.2019 06:40 Lada
9
čím čistit zámkovou dlažbu Zahrada
Poslední příspěvek: 13.4.2019 19:25 Jaroslav Marinak
5
Sekacka pro starsi zenu Zahradní nářadí a technika
Poslední příspěvek: 27.2.2019 13:28 Standa
10
Nátěr zahradního nábytku Zahradní nábytek
Poslední příspěvek: 9.2.2019 17:42 Jana
1
Čemeřice - jakou půdu? Pěstujeme
Poslední příspěvek: 8.2.2019 21:07 Anna
23
Zahradní nábytek Zahradní nábytek
Poslední příspěvek: 22.7.2018 19:06 Jindřich Polesný
14
Hliníková pergola? Zahradní stavby
Poslední příspěvek: 27.1.2018 12:04 Libor
10
Nátěr zahradního nábytku Zahradní nábytek
Poslední příspěvek: 9.2.2019 17:42 Jana
10
Zastřešení bazénu jaké? Bazény a závlahy
Poslední příspěvek: 30.4.2019 06:40 Lada
9
Zahradni lahatko Zahradní nábytek
Poslední příspěvek: 22.7.2018 19:12 lenka fremalova
9
čím čistit zámkovou dlažbu Zahrada
Poslední příspěvek: 13.4.2019 19:25 Jaroslav Marinak
8
Krb +Udírna Zahradní nábytek
Poslední příspěvek: 3.3.2013 16:58 Jaroslav Uher
5
Sekacka pro starsi zenu Zahradní nářadí a technika
Poslední příspěvek: 27.2.2019 13:28 Standa
5
3
Aplikace na rozeznávání rostlin Katalog rostlin
Poslední příspěvek: 30.7.2018 10:59 Věra
reklama
reklama


Kontakty | e-mail: redakce@ceskykutil.cz

© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena. ISSN 1802-4270.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.



© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena, ISSN 1802-4270. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.
×