Právě soutěžíme o:
vstupenky na FOR CARAVAN vstupenky na FOR CARAVAN
Načítám ...
Žádné výsledky
Hledaný výraz: koupel
Nalezené články:
Přihlášení  |  Registrace Český kutil do mailu
reklama

Léto se chýlí ke konci. Grilujte, dokud je čas.

Léto se chýlí ke konci. Grilujte, dokud je čas.

Letní období nám pomalu, ale jistě končí a slunečních dní bude méně a méně. Máte tedy posledních pár týdnů si na zahradě ugrilovat výtečnou „flákotu“ nebo vyzkoušet méně běžné suroviny a pokrmy, jakými jsou krevety nebo sýry.

reklama

Nejčastěji Čechy na grilu připravovaným pokrmem je vepřová krkovice. Jedná se o výborné maso na gril, které nikoho neurazí, ba naopak potěší. Kombinaci krkovice s grilovanou zeleninou, křupavým chlebem a pivem nedokáže odolat prakticky žádný muž. Velmi důležitá je příprava před samotným grilováním, tedy marinování.

Maso naložené v marinádě je křehčí, vláčnější a šťavnatější. V obchodech už dnes můžete najít maso přednaložené, ale lepší je si marinádu udělat doma sám podle svých chutí a levněji. Když se budete držet základních zásad, žádný recept ani nepotřebujete. Každý má totiž jiné chutě a záleží jen na vás, jak si marinádu ochutíte.

Základem je olej, který zesiluje chuť přidaného koření. Z koření můžete použít pepř, sladkou papriku, provensálské koření nebo vaše oblíbené bylinky ze zahrádky. Sůl je nejlepší přidat až při grilování nebo na talíři. Sůl totiž vytahuje vodu a po upečení může být maso suché. Při porcování masa použijte Fiskars nůž a vidlici z řady Functional Form+, které vám zaručí přesný a snadný řez.

Své chuťové buňky však můžete na závěr grilovací sezóny také překvapit. Například krevetami nebo tradičním kyperským sýrem halloumi, který se na grilu nerozpadá a není ho ani potřeba balit do alobalu. Je to můj velmi oblíbený sýr. Má velmi příjemně slanou chuť a na grilu s ním není práce. Podobně snadno si můžete připravit i krevety, které pro jejich výraznou a typickou chuť není potřeba nijak zvlášť kořenit nebo připravovat.
K sýrům i rybám se jako příloha výborně hodí saláty, při jejichž přípravě můžete použít grilovanou zeleninu, olivy a olivový olej.

SmoothCooking: Salát se sýrem halloumi

Ingredience:

  • Červená cibule
  • Paprika
  • Černé olivy
  • Sýr Halloumi
  • Salátová okurka
  • Olivový olej

Postup:

1. Všechny ingredience nakrájíme, vložíme do mísy a zamícháme.
2. Osolíme, opepříme, přidáme olivový olej a tymián.
3. Nakrájený sýr opečeme z každé strany 3 minuty a poté přidáme už k připravenému salátku.

SmoothCooking: Cuketovo-lilková bruscetta

Ingredience:

  • 3 střední cukety
  • 1 lilek
  • citronová kůra ze čtvrtky citronu
  • trocha citronové šťávy
  • snítek plocholisté petržele
  • 1-2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • v případě zájmu chilli

Postup:

1. Nejprve si rozkrojíme cuketu i lilek na půl, pokapeme olivovým olejem a opečeme do měkka.
2. Poté si cuketu i lilek nakrájíme na drobné kostičky a vložíme do mísy.
3. Přidáme pokrájenou plocholistou petržel. Nastrouháme si citronovou kůru a přidáme ji tam také.
4. Zakápneme trochou citronové šťávy a přidáme prolisovaný česnek.
5. Zakápneme olivovým olejem, osolíme a opepříme a podáváme s opečeným plátkem pečiva.

Tento recept je vhodný jak do trouby, tak na gril. Mnoho dalších receptů naleznete na webu www.smoothcooking.cz. Obzvlášť si nenechte ujít recepty na ovocně-zeleninové smoothie.

Grilování krevet

Krevety patří k nejčastěji grilovaným mořským plodům. Jsou u nás dobře dostupné a jejich příprava není nijak náročná. Aby nebyly krevety suché a tuhé, uložte je po rozmrazení na 30 minut do chladničky namočené ve slané vodě. Na 1 litr vody přidejte 2 lžíce mořské soli. Grilování krevet je velmi rychlé a jednoduché. Grilují se přímo nad mírným ohněm 4 až 6 minut.

Grilování zeleniny – tipy jak na to

Aby zelenina zůstala křehká a nevysychala, potíráme ji před i během grilování olivovým či jiným rostlinným olejem, případně marinádou. Grilujeme na vyšší, ale nikoliv na maximální teplotu, nebo necháme rozžhavené uhlí asi 30 minut dohořívat a teprve pak na rošt zeleninu položíme. Proužky zeleniny pokládáme na mřížku příčně, aby nepropadly. Zeleninu obracíme dlouhými kleštěmi buď v polovině grilování, nebo hned poté, co změkne a objeví se na ní tmavé proužky. Doba grilování záleží na druhu a velikosti nakrájené zeleniny i na typu grilu. Platí, že je hotová ve chvíli, kdy ji lze snadno propíchnout vidličkou.

Autor: Fiskars (text a foto)

Klíčová slova:


Související články

Čas draků a seker 13  fotek

Čas draků a seker

Opět přichází doba, kdy děti vybíhají na kopce a nemohou se nabažit pohledu na větrem unášeného draka. Tatínkové berou do ruky sekery a někdy s větším ...


Fiskars Xact pro nás i vnoučata 24  fotek

Fiskars Xact pro nás i vnoučata

Práce na zahradě může být pro vás koníčkem i příjemným relaxem po celodenním shonu v zaměstnání, ale pouze v případě, že máme nářadí, se kterým se ...


Hrábě – nezbytný pomocník 10  fotek

Hrábě – nezbytný pomocník

Při úpravě zahrádky nebo sadu se neobejdeme bez hrábí, dnes si můžeme vybrat z několika druhů, přesně podle toho, na co je potřebujeme. V nadcházející ...


Kvalitní nádobí na přípravu letních pokrmů na grilu 4  fotek

Kvalitní nádobí na přípravu letních pokrmů na grilu

Konečně se oteplilo a společně s krásným počasím přichází i doba pikniků a venkovního lenošení. Pohodu na dece dozajista umocní, když si na grilu p ...


Jak vybrat nůž pro kuchaře začátečníka? 13  fotek

Jak vybrat nůž pro kuchaře začátečníka?

Chystáte se osamostatnit? Stěhujete se s partnerem do vlastního? Nebo jen chcete dát své kuchyni tvář a zbavit se už normalizačních příborů po babi ...


Grilovací sezóna je tu! 4  fotek

Grilovací sezóna je tu!

Teplé slunné počasí a vůně masa linoucí se ze zahrad nás nenechají na pochybách, že grilovací sezóna byla zahájena. Co si zkusit zpestřit tradiční ...


reklama

reklama
Diskuze kutilů
1
zapojení dvou zářivek Kuchyně
Poslední příspěvek: 4.2.2019 19:15 roman suchánek
1
Trouba Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:12 Jitka
1
Obklady v kuchyni Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:09 Tomáš
0
Koupě sušičky Yden CI IR D5 Kuchyně
Poslední příspěvek: 30.8.2018 09:41 Ema
0
Myčka AEG 64850 nejde spustit Kuchyně
Poslední příspěvek: 28.2.2018 13:51 Vladimír Beránek
0
Gumové těsnění u ledničky Indesit Kuchyně
Poslední příspěvek: 2.1.2018 18:37 Hana
0
Myčka Whirlpool ADP 5350 PC porucha Kuchyně
Poslední příspěvek: 17.12.2017 17:27 Aleš
0
Myčka Candy4570E Kuchyně
Poslední příspěvek: 28.10.2017 16:27 Oldřich
1
zapojení dvou zářivek Kuchyně
Poslední příspěvek: 4.2.2019 19:15 roman suchánek
1
Obklady v kuchyni Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:09 Tomáš
1
Trouba Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:12 Jitka
1
reklama

reklama


Kontakty | e-mail: redakce@ceskykutil.cz

© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena. ISSN 1802-4270.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.



© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena, ISSN 1802-4270. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.
×