Právě soutěžíme o:
montérkové kalhoty CERVA Dayboro montérkové kalhoty CERVA Dayboro
Načítám ...
Žádné výsledky
Hledaný výraz: koupel
Nalezené články:
Přihlášení  |  Registrace Český kutil do mailu
reklama

Par tipů na grilování

Par tipů na grilování

Letní období nám pomalu, ale jistě končí a slunečních dní bude méně a méně. Máte tedy posledních pár týdnů si na zahradě ugrilovat výtečnou „flákotu“ nebo vyzkoušet méně běžné suroviny a pokrmy, jakými jsou krevety nebo sýry.

reklama

Nejčastěji Čechy na grilu připravovaným pokrmem je vepřová krkovice. Jedná se o výborné maso na gril, které nikoho neurazí, ba naopak potěší. Kombinaci krkovice s grilovanou zeleninou, křupavým chlebem a pivem nedokáže odolat prakticky žádný muž. Velmi důležitá je příprava před samotným grilováním, tedy marinování.

Maso naložené v marinádě je křehčí, vláčnější a šťavnatější. V obchodech už dnes můžete najít maso přednaložené, ale lepší je si marinádu udělat doma sám podle svých chutí a levněji. Když se budete držet základních zásad, žádný recept ani nepotřebujete. Každý má totiž jiné chutě a záleží jen na vás, jak si marinádu ochutíte.

Základem je olej, který zesiluje chuť přidaného koření. Z koření můžete použít pepř, sladkou papriku, provensálské koření nebo vaše oblíbené bylinky ze zahrádky. Sůl je nejlepší přidat až při grilování nebo na talíři. Sůl totiž vytahuje vodu a po upečení může být maso suché. Při porcování masa použijte Fiskars nůž a vidlici z řady Functional Form+, které vám zaručí přesný a snadný řez.

Své chuťové buňky však můžete na závěr grilovací sezóny také překvapit. Například krevetami nebo tradičním kyperským sýrem halloumi, který se na grilu nerozpadá a není ho ani potřeba balit do alobalu. Je to můj velmi oblíbený sýr. Má velmi příjemně slanou chuť a na grilu s ním není práce. Podobně snadno si můžete připravit i krevety, které pro jejich výraznou a typickou chuť není potřeba nijak zvlášť kořenit nebo připravovat.
K sýrům i rybám se jako příloha výborně hodí saláty, při jejichž přípravě můžete použít grilovanou zeleninu, olivy a olivový olej.

SmoothCooking: Salát se sýrem halloumi

Ingredience:

  • Červená cibule
  • Paprika
  • Černé olivy
  • Sýr Halloumi
  • Salátová okurka
  • Olivový olej

Postup:

1. Všechny ingredience nakrájíme, vložíme do mísy a zamícháme.
2. Osolíme, opepříme, přidáme olivový olej a tymián.
3. Nakrájený sýr opečeme z každé strany 3 minuty a poté přidáme už k připravenému salátku.

SmoothCooking: Cuketovo-lilková bruscetta

Ingredience:

  • 3 střední cukety
  • 1 lilek
  • citronová kůra ze čtvrtky citronu
  • trocha citronové šťávy
  • snítek plocholisté petržele
  • 1-2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • v případě zájmu chilli

Postup:

1. Nejprve si rozkrojíme cuketu i lilek na půl, pokapeme olivovým olejem a opečeme do měkka.
2. Poté si cuketu i lilek nakrájíme na drobné kostičky a vložíme do mísy.
3. Přidáme pokrájenou plocholistou petržel. Nastrouháme si citronovou kůru a přidáme ji tam také.
4. Zakápneme trochou citronové šťávy a přidáme prolisovaný česnek.
5. Zakápneme olivovým olejem, osolíme a opepříme a podáváme s opečeným plátkem pečiva.

Tento recept je vhodný jak do trouby, tak na gril. Mnoho dalších receptů naleznete na webu www.smoothcooking.cz. Obzvlášť si nenechte ujít recepty na ovocně-zeleninové smoothie.

Grilování krevet

Krevety patří k nejčastěji grilovaným mořským plodům. Jsou u nás dobře dostupné a jejich příprava není nijak náročná. Aby nebyly krevety suché a tuhé, uložte je po rozmrazení na 30 minut do chladničky namočené ve slané vodě. Na 1 litr vody přidejte 2 lžíce mořské soli. Grilování krevet je velmi rychlé a jednoduché. Grilují se přímo nad mírným ohněm 4 až 6 minut.

Grilování zeleniny – tipy jak na to

Aby zelenina zůstala křehká a nevysychala, potíráme ji před i během grilování olivovým či jiným rostlinným olejem, případně marinádou. Grilujeme na vyšší, ale nikoliv na maximální teplotu, nebo necháme rozžhavené uhlí asi 30 minut dohořívat a teprve pak na rošt zeleninu položíme. Proužky zeleniny pokládáme na mřížku příčně, aby nepropadly. Zeleninu obracíme dlouhými kleštěmi buď v polovině grilování, nebo hned poté, co změkne a objeví se na ní tmavé proužky. Doba grilování záleží na druhu a velikosti nakrájené zeleniny i na typu grilu. Platí, že je hotová ve chvíli, kdy ji lze snadno propíchnout vidličkou.

Autor: Fiskars (text a foto)

Klíčová slova:


Související články

Čas draků a seker 13  fotek

Čas draků a seker

Opět přichází doba, kdy děti vybíhají na kopce a nemohou se nabažit pohledu na větrem unášeného draka. Tatínkové berou do ruky sekery a někdy s větším ...


Fiskars Xact pro nás i vnoučata 24  fotek

Fiskars Xact pro nás i vnoučata

Práce na zahradě může být pro vás koníčkem i příjemným relaxem po celodenním shonu v zaměstnání, ale pouze v případě, že máme nářadí, se kterým se ...


Hrábě – nezbytný pomocník 10  fotek

Hrábě – nezbytný pomocník

Při úpravě zahrádky nebo sadu se neobejdeme bez hrábí, dnes si můžeme vybrat z několika druhů, přesně podle toho, na co je potřebujeme. V nadcházející ...


Kvalitní nádobí na přípravu letních pokrmů na grilu 4  fotek

Kvalitní nádobí na přípravu letních pokrmů na grilu

Konečně se oteplilo a společně s krásným počasím přichází i doba pikniků a venkovního lenošení. Pohodu na dece dozajista umocní, když si na grilu p ...


Jak vybrat nůž pro kuchaře začátečníka? 13  fotek

Jak vybrat nůž pro kuchaře začátečníka?

Chystáte se osamostatnit? Stěhujete se s partnerem do vlastního? Nebo jen chcete dát své kuchyni tvář a zbavit se už normalizačních příborů po babi ...


Grilovací sezóna je tu! 4  fotek

Grilovací sezóna je tu!

Teplé slunné počasí a vůně masa linoucí se ze zahrad nás nenechají na pochybách, že grilovací sezóna byla zahájena. Co si zkusit zpestřit tradiční ...


reklama
reklama

reklama
Diskuze kutilů
1
Oprava hřídelky v nádobě domácí pekárny Kuchyně
Poslední příspěvek: 22.7.2019 14:30 Pavel Karas
2
zapojení dvou zářivek Kuchyně
Poslední příspěvek: 6.4.2019 14:31 roman suchánek
1
Trouba Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:12 Jitka
1
Obklady v kuchyni Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:09 Tomáš
1
0
0
Gumové těsnění u ledničky Indesit Kuchyně
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Hana
0
Myčka AEG 64850 nejde spustit Kuchyně
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Vladimír Beránek
2
zapojení dvou zářivek Kuchyně
Poslední příspěvek: 6.4.2019 14:31 roman suchánek
1
Trouba Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:12 Jitka
1
Obklady v kuchyni Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:09 Tomáš
1
Oprava hřídelky v nádobě domácí pekárny Kuchyně
Poslední příspěvek: 22.7.2019 14:30 Pavel Karas
1
reklama
reklama


Kontakty | e-mail: redakce@ceskykutil.cz

© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena. ISSN 1802-4270.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.



© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena, ISSN 1802-4270. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.
×