Právě soutěžíme o:
vchodovou stříšku Zenit a poukázky na nákup vchodovou stříšku Zenit a poukázky na nákup
Načítám ...
Žádné výsledky
Hledaný výraz: koupel
Nalezené články:
Přihlášení  |  Registrace Český kutil do mailu
reklama

Pampeliškový sirup

Pampeliškový sirup
Louky zezlátly pampeliškami, žluté hlavičky koukají i ze záhonků a trávníků na zahrádkách. Milovníci anglických trávníků skřípou zuby a chystají na žluté ďáblíky pomstu, ale ti chytří se vydají nejprve otrhat květy. Proč? No přece na pampeliškový sirup.
reklama

Ať už vás pampelišky v záhonu a na trávníku rozčilují, nebo se jejich půvabem těšíte při pohledu na louky nebo na zahradu, pampeliškový sirup byste vyzkoušet měli. Na internetu, v kuchařkách i jen tak mezi řečí se dozvíte receptů spoustu, liší se většinou v množství cukru a pampelišek, takže neváhejte a pusťte se do toho.

Mnozí z vás mu říkají pampeliškový med, ale protože se včelami nemá nic společného, přísluší mu spíš název sirup. Ať už je to jakkoli, jeho lahodnost si s medem nezadá a pro mnohé je jeho vůně i připomínkou dětství.

Moje babička se celý život řídila příslovím, že není bylina, aby na něco nebyla. Věku se dožila úctyhodného a bylinkové lektvary, čaje a nálevy vařila jak zkušená ježibaba. Zapátrala jsem v šuplíčku a letos uvařila sirup podle jejího receptu.

Postup

I když babička sirupu říkala pampeliškový, přidávala do něj kromě pampelišek i další bylinky.

Množství květů i ostatních bylin je třeba dát ve správném poměru s cukrem, citronem a vodou, pak už je jen na vás, na jak velkou porci si troufnete. Prvosenka jarní, lidově zvaná petrklíč, patří k chráněným rostlinám, někde je její trhání zakázáno, takže pokud nemáte naleziště přímo na zahradě nebo na louce před domem, můžete ji vynechat.

Květy trhejte mladé, nepoškozené a tam, kde nebudou zaprášené a špinavé, tedy určitě ne u silnice nebo přímo vedle prašné cesty. Květy se před zpracováním nemyjí, protože tak bychom přišli o pyl a spoustu v něm obsažených látek.

Cukr můžete použít běžný bílý nebo lépe třtinový či nerafinovaný, hnědý. Je sice dražší, ale zdravější.

K 1 kg cukru potřebujete:

  • 400 květů pampelišky
  • 100 květů sedmikrásky
  • 50 květů petrklíčů – prvosenky jarní
  • 20 vrchních částí rostliny hluchavky nebo její listy a květy
  • 1-2 pomeranče

Květy pampelišek i ostatních bylin otrháme do hrnce, rostliny hluchavky pokrájíme na menší kousky nebo z nich otrháme jen listy a květy. Citron a pomeranč rozloupeme na dílky a pokrájíme je na půlky. Pokud máme chemicky neošetřené, můžeme je pokrájet na kolečka i s kůrou.

Směs zalijeme cca 2 – 2,5 litry vody, tak aby se cukr rozpustil a směs se dala míchat.

15 minut povaříme a pak necháme 24hodin vyluhovat, zakryté a v chladnější místnosti.

Druhý den scedíme směs přes jemné plátýnko a svaříme. Vařit je potřeba 1 – 1,5 hod., podle toho, jak rychle houstne. Při vaření promícháváme tak, aby se sirup nepřichytil na dně hrnce, sbíráme pěnu, která se utvoří na hladině. Hustotu zkoušíme kápnutím sirupu na talířek. Pokud má kapka po vychladnutí tu správnou konzistenci, vaření ukončíme. Když je sirup dostatečně hustý, slijeme jej do sklenic, zavíčkujeme a uložíme do chladu. Po otevření sklenice průběžně spotřebováváme. Protože není dobré sirup ukládat do lednice, je lepší dávat jej do menších sklenic.

Sirup používáme jako sladidlo do čaje, když je dost hustý, namažeme jím i chleba. Osvěžující nápoj připravíme přidáním jedné či dvou lžiček sirupu do chladné vody, do které ještě vhodíme snítku čerstvé máty.

Tip

Variantě s pomerančem říkala babička, že je to panský sirup, protože chudáci na něj neměli, ale pokud nechcete moc experimentovat, můžete pomeranče vynechat.

Naopak pokud máte k dispozici citrony a pomeranče s chemicky neošetřenou kůrou, nakrájejte je do sirupu celé, neloupané, zvýrazníte jeho chuť.

Podobným způsobem můžete připravit i sirup z bezových nebo lipových květů, vyzkoušený recept přineseme zase někdy příště.

A co Vy, máte také nějaké bylinkové recepty, se kterými byste se chtěli pochlubit? Budeme se těšit na našem facebooku nebo na redakčním e-mailu.

Autor: PePa (text a foto)

Klíčová slova:


Související články

Mátový sirup 11  fotek

Mátový sirup

Máte plný záhon máty, na zimu na čaj už nasušeno a nové lístečky pořád dorůstají? Zkuste mátový sirup. V létě si ho dáte do vychlazené vody, v zimě ...


Bylinky za okny i na záhonu 8  fotek

Bylinky za okny i na záhonu

Vypěstovat si doma vlastní bylinky, ať už je pak použijete jako koření do pokrmů, uvaříte z nich lahodný čaj či připravíte výluh na koupel, není tě ...


Jahodová bomba 14  fotek

Jahodová bomba

Pokud máte na zahradě také záplavu jahod, zkuste s námi jednoduchý a přitom výborný koláč (troufám se takhle pochválit, protože jsme málem ani nest ...


Sirup z květů bezu nebo lípy 8  fotek

Sirup z květů bezu nebo lípy

Jaro nastartovalo na plný plyn a po deštivém období všude kvetou lípy a černý bez. Stejně tak, jako z pampelišek, lze i z květů bezu nebo lípy vyro ...


Koktejl z letního ovoce a banánů 8  fotek

Koktejl z letního ovoce a banánů

Dobře vychlazený koktejl z lesního ovoce a banánů nás v horkých letních dnech osvěží a může zastoupit i lehkou svačinu. Připravíme jej z ovoce, kte ...


Kam s nimi aneb Pepova velikonoční omeleta 17  fotek

Kam s nimi aneb Pepova velikonoční omeleta

Zdobíte o Velikonocích kraslice a každý rok přemýšlíte, co z vyfouklých vajec dobrého uvařit? Máme pro vás jeden tip přímo z vařečky našeho šéfredakto ...


reklama
reklama

reklama
Diskuze kutilů
reklama
reklama


Kontakty | e-mail: redakce@ceskykutil.cz

© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena. ISSN 1802-4270.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.



© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena, ISSN 1802-4270. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.
×